<

Парламентські політичні партії фактично живуть за державні кошти.

Цей запис опубліковано більш як рік тому
14:38 | 26.05.2018 / Новини /
Перегляди
48
/ Коментарі відсутні

За січень-березень партії сукупно витратили 85,2 млн грн, із яких 84,4 млн були грошима держбюджету.

Так, 99% витрат партій у 2018 році здійснювалися за кошти Державного бюджету України, повідомляє прес-служба КВУ.

“Народний фронт” витратив за три місяці 20,2 млн (із них 99% – гроші бюджету), БПП – 28,7 млн (99%), “Опозиційний блок” – 6,3 млн (99%), “Самопоміч” – 20 млн (99%), Радикальна партія Олега Ляшка – 5,5 млн (95%), ВО “Батьківщина” – 4,2 млн (92%).

Упродовж І кварталу партії купували за державні кошти навіть такі товари першої необхідності, як миючі засоби, пакети для сміття, серветки, рушники, офісний папір і картриджі (зокрема, це відображено в звіті РПЛ).

Загалом НФ і Батьківщина найбільше державних коштів витратили на оренду приміщень (7,5 та 2,1 млн відповідно), БПП та “Опозиційний блок” – на місцеві осередки (17,3 та 3,5 млн), РПЛ – на зарплати (2,2 млн.), “Самопоміч” – на матеріальні витрати і оплату послуг (7,5 млн).

Традиційно частину коштів (6,3 млн.) партії спрямували на оплату реклами в ЗМІ. Найбільше коштів на пропаганду витратила “Самопоміч” – 2,9 млн.

“Залежність партій від держкоштів є небезпечною тенденцією. Якщо завтра партії перестануть отримувати ці гроші, то їм фактично доведеться закрити офіси і припинити існування. Це стане можливим, якщо партії не наберуть на наступних виборах до ВР 2% голосів. Тоді вони автоматично втратять право на держфінансування. Також важливо, щоб партії адекватно витрачали державні кошти. Спрямування грошей на роботу осередків та офісів є необхідними витратами, що сприяє детінізації та розбудові партій. Натомість, витрачання коштів на рекламу – це політичний піар, що суперечить ідеї держфінансування”, – зазначив голова КВУ Олексій Кошель.

Для зменшення залежності від держфінансування партії мали б залучати кошти від членських внесків та гроші від фізичних і юридичних осіб. Однак на разі цих коштів недостатньо для того, щоб покрити партійні витрати.

За даними НАЗК, у 2017 році Опозиційний блок отримав 6,6 млн грн від внесків фізичних та юридичних осіб. Виходячи з теперішніх витрат партії, цього вистачило б для того, щоб профінансувати діяльність лише за три місяці (за І квартал 2018 року партія витратила понад 6 млн). РПЛ отримала за рік 1,1 млн внесків (при цьому лише за січень-березень було витрачено більше 5 млн) НФ залучив за рік лише 6 тис. грн внесків, а витратив за І квартал – понад 20 млн.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Березня, Вівторок
18 Березня, Понеділок