<

Відсутність коштів і підтримки місцевої влади: у Нововолинську планують ліквідуватись кілька ОСББ

Цей запис опубліковано більш як рік тому
15:12 | 25.09.2020 / Нововолинськ / /
Перегляди
3
/ коментарі 3

У Нововолинську кілька ОСББ задумуються над ліквідацією своїх об’єднань. А все через нестачу коштів, необхідних для утримання будинків та відсутність підтримки від місцевої влади.

Йдеться про ОСББ на вулиці Миколи Хвильового. Серед них – «Хвиля-26», яке очолює Любов Тишик.

Вона розповіла БУГу, що внески на утримання будинку, а це 70 гривень з квартири, сплачують не всі. Та й ті, хто дає ці кошти, робить це неохоче. Адже більшість мешканців – пенсіонери та квартиранти, які винаймають житло.

“Зважаючи на те, що у нашому будинку лише 8 квартир, щомісячна сума на його утримання виходить маленькою. Орієнтовно – 500 гривень.

За ці кошти зробити в будинку щось суттєве практично неможливо. Доводиться кілька місяців збирати гроші, аби щось відремонтувати”, – розповіла Любов Тишик.

Та все ж за 5 років діяльності ОСББ зробити вдалося чимало: замінили електропроводку, вхідні двері і загальне вікно у під’їзді, до прибудинкової території провели воду і світло, проклали доріжку з бруківки й облагородили територію поблизу будинку. А зараз ремонтують комин.

Майже усі ремонтні роботи, аби зекономити гроші, доводиться виконувати власними силами. Але охочих це робити – одиниці. Більшість справ взяв на себе заступник голови ОСББ Віктор Савчук.

Як розповідають мешканці, він і відремонтує те, що потрібно, або ж встановить чи підправить, територію прибере й обкосить й будівельні матеріали з магазину привезе, якщо потрібно. Однак, зауважує, що важко все робити одному. Допомагати не хоче ніхто.

У планах ОСББ – перекриття дірявого даху, але через нестачу коштів зробити це наразі не можуть.

“На перекриття даху потрібно кілька десятків тисяч гривень, а для маленького будинку, як наш, – це колосальні кошти, які доведеться збирати не один рік. Тому зараз зробити цього ми не можемо”, – зауважила Любов Тишик.

Віктор Савчук зазначив, що таким маленьким об’єднанням необхідна допомога місцевої влади, а її немає.

“Ми навіть не знаємо, хто наш депутат в міськраді. Щоб курував наші питання і допомагав вирішувати наші проблеми. За ці 5 років він жодного разу не об’явився”, – підкреслив Савчук.

Єдине, що зробили – встановили дитячий майданчик на вулиці за сприяння Ігоря Гузя. Тож тепер дітвора із кількох будинків має де гратися.

Нарікають мешканці й на фірму місцевого підприємця Анатолія Коптюка, яка розташована поруч, і на нього самого.

“Його машини тут літають одна за одною на величезній швидкості. А тут ж діти ходять, їх страшно випускати, щоб ці автівки їх не збили.

Ми просили: поставте якісь дорожні знаки чи лежачого поліцейського. Навіть до правоохоронців зверталися і ті дозволили. Але Коптюк не хоче”, – зазначила Любов Тишик.

Обурені нововолинці й стихійним сміттєзвалищем, яке утворюється на їхній території. Кажуть, що сміття сюди возять з усього міста, та й фірма того ж Коптюка теж сюди викидає свої відходи. А прибирати і платити за їх вивіз доводиться ОСББ.

Розізлила людей і звістка про те, що їм доведеться підписувати договори на технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання з АТ «Волиньгаз», за яке потрібно буде сплачувати від 3 до 7 тисяч гривень на рік.

Кажуть: нічого укладати й платити не збираються. А, якщо їх змусять це зробити, то просто ліквідують свої ОСБББ.

Нагадаємо, нове законодавство внесло чимало суттєвих змін у газовий процес, з якими голови місцевих ОСББ не погоджуються і миритись не збираються.

Мешканці об’єднань співвласників багатоквартирних будинків вулиці Хвильового стверджують: готові почекати до виборів. Але, якщо й після них нічого не зміниться, – саморозпустяться.

Так, вдалося за ці роки, коли існувало ОСББ, зробити багато, проте для такого маленького будинку – це величезна робота і дуже прикро, що місцева влада ніяким чином господарювати не допомагає.




коментарів: 3
  1. Мені цікаво,а як люди,які живуть у приватних будинках,вони також ждуть коли їм держава дах перекриє,траву покосить,паркан полагодить?

    • цілком підтримую тезу про “люди,які живуть у приватних будинках” – журналісти йдуть на прив’язі в політиків, котрі зомбують мешканців (електорат) страхами і лобіюють свої “послуги” (чекайте доброго царя) – а треба наголошувати на тому, що мешканці багатоквартирного будинку є ВЛАСНИКАМИ (квартира має певну грошову оцінку), тобто, мають передану державою НЕРУХОМІСТЬ, на відміну від сільських мешканців, котрі за цю нерухомість самі заплатили при будівництві і утримання значно дорожче – не “сльози” треба викликати статтями, а займатися просвітою, навчанням “що таке власність”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

27 Квітня, Субота
26 Квітня, П’ятниця