<

День Гідності та Свободи: біля фотостели Небесній Сотні в Нововолинську залишили квіти школярі та міськрада

Цей запис опубліковано більш як рік тому
21:21 | 21.11.2019 / Нововолинськ / /
Перегляди
17
/ коментарів 6

21-го листопада у міському Палаці культури відзначили День Гідності та Свободи заходом під назвою «Народжені вмерти за Батьківщину – залишаться жити у віках». У школах міста пройшли тематичні дійства.

У цей день – шоста річниця Революції гідності. Згадують події Майдану, неоголошену війну на Сході країни та наших сучасних Героїв. Майдан закінчився, війна триває…

5 років тому було зірвано підписання угоди про Євроінтеграцію. На Майдан Незалежності вийшли протестувальники. Початок подіям дали студенти, згодом до них долучилися інші люди. 30-го листопада вночі поліцейські розігнали силовими методами учасників мирного протесту. Це стало переломним моментом для початку масових протестів в інших містах України.

Революція гідності – найчисельніші за часів незалежної України акції проти правлячого режиму. Близько трьох місяців вуличних протистоянь на Майдані завершилися розстрілами мирних громадян та втечею з країни президента Віктора Януковича. 

На Алеї Героїв біля стели загиблим в АТО, як і зазвичай, багато лампадок та квітів. Біля фотостели загиблим під час Революції Гідності в 2013 році – дві свічечки та два букети. Один – від Нововолинської міської ради, інший – від учнів нововолинської школи.

Під час подій Майдану загинув наш земляк – нововолинець Сергій Байдовський.

20 лютого 2014 року близько 8 години ранку Сергій зідзвонився з рідними і сказав, що з ним все добре. Це була остання розмова. Після цього телефон вже не відповідав. Першою про смерть хлопця дізналася мама Світлани – дівчини загиблого Героя. Їй вдалося додзвонитися до Сергія. Але в слухавці вона почула чужий голос. Це був голос лікаря, який повідомив, що снайпер вистрілив Сергію в груди, і він загинув. Це трапилось на вулиці Інституцькій у Києві. Він був бійцем 35 сотні Самооборони Майдану «Волинська Січ», мав псевдо «Байда».

До слова, у пам’ять Сергія Байдовського, його портрет розміщений на обидвох дошках Героїв у Нововолинську.

На заході в палаці культури вшанували пам’ять загиблих хвилиною мовчання. До стели Небесної Сотні та загиблих Героїв АТО поклали квіти. Зі сцени пролунали патріотичні пісні.

На сторінці “Освіта міста Нововолинська” в фейсбук поділилися світлинами тематичних заходів, які провели в школах.

Для вшанування пам’яті загиблих та відзначення знакових для українців подій у 8-Б класі Нововолинської ЗОШ І-ІІІ ст. №4 ім. Т.Г.Шевченка відбулася акція «Свобода понад усе». Учні поклали квіти до стели Небесної Сотні, загиблих Героїв АТО та запалили лампадки, вшанували пам’ять Героїв хвилиною мовчання.

З нагоди Дня Гідності та Свободи в Нововолинській ЗОШ №8 бібліотекар Левицька І. Р. підготувала викладку літератури «Героїв країна – моя Україна». Учні ознайомилися з матеріалами, які розповідають про те, як народжувалась нація, як виборювалась свобода і як формується нове українське суспільство.

Небесна сотня. Прапор. Чорна стрічка. І сльози, бо ви, словом вже не з нами. Але в думках ви поруч і не згасне свічка, і линуть буде “Слава Україні!” над ланами. Сьогодні учні Нововолинської ЗОШ 5 зібрались, щоб в скорботі схилити низько голови перед пам’яттю людей різного віку, яких було вбито у мирний цивілізований час ХХІ століття. Єдність і свобода робить нас гідними нащадками наших батьків.

Учні 10 класу та вчитель історії ЗОШ №2 Цеголко Л. С. підготували виховний захід “З Україною в серці”, де згадували події на Майдані Незалежності. У вестибюлі школи відбулися інформаційна хвилина та танцювала композиція, а учень 10 класу Кузьміч Роман подарував присутнім патріотичну композицію.

На закінчення усіх чекав благодійний ярмарок зі смаколиками. Виручені кошти кошти з якого будуть спрямовані на допомогу учасникам ООС.

Лінійка до Дня Гідності та Свободи, вшанування пам’яті Героїв Небесної Сотні пойшла в ЗОШ №6.

Учні Нововолинської ЗОШ 8 відвідали вечір-пам’яті “Наш дух не зламати, свободу не вбити“.




коментарів: 6
    • що заважало прийти всім? покласти квіти до стели Небесної Сотні?

      • напевно, своя думка, яка відрізняється від офіційної…про євроінтерграцію, майдан.. а ви як думаєте, що ?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця