<

Результат «гарячого тижня»: у Свято-Миколаївському храмі у Будятичах на Великдень правитиме службу священник ПЦУ

Цей запис опубліковано більш як рік тому
13:49 | 17.04.2020 / Нововолинськ / , , /
Перегляди
5
/ Коментарі відсутні

На Великдень у Свято-Миколаївському храмі проводитиме Богослужіння священник ПЦУ, повідомили БУГу представники громади. Представники релігійної громади ПЦУ зайшли до храму ще 15-го квітня. До цього часу УПЦ і ПЦУ правили під храмом почергово аж до 8-го квітня. Саме того дня під церквою відбулася бійка за участі священника УПЦ і активіста ПЦУ, на місце виїжджали працівники поліції. Розпочато кілька кримінальних проваджень.

Так, 8-го квітня на подвір’ї Свято-Миколаївського храму у селі Будятичі трапилася бійка. Конфлікт виник між представниками ПЦУ і УПЦ, у бійці, розповіли БУГу, був також замішаний і священник.

Нагадаємо, що церковний конфлікт між релігійними громадами ПЦУ і УПЦ у Будятичах розпочався більше року тому. Були збори, реєстрація нової організації, суди, знову конфлікти. Врешті поліції вдалося врегулювати, щоб громади проводили богослужіння почергово перед храмом, не зустрічаючись один з одним. Проте згодом люди з цим вирішили не миритися.

До редакції БУГу, аби розповісти про події, звернувся представник ПЦУ – один з активістів, який займався реєстрацією релігійної організації ПЦУ. Забажав не називатися. Розповів про ситуацію, що склалася на подвір’ї храму у Будятичах напередодні Вербної неділі, 8-го квітня.

За словами активіста – у громади ПЦУ є всі дозвільні документи на храм і новий статут організації, проте колишній священник та громада УПЦ їм доступу до храму довгий час не дають.

“8-го числа десь приблизно після 16-ої години дня прибирали дівчата територію біля храму. Сухе зілля виносили.

У нас є договір з охоронною фірмою і в цей день якраз приїхали охоронники ладити сигналізацію. Приїхали і представники іншої релігійної громади (УПЦ – ред.).

Охоронники спробували відкрити замок, а він був залитий чимось. Я їм сказав по телефону збивати замок – він наш.

Потім приїхав я на місце, була поліція, охоронники змогли виконати роботу за їх присутності, і поїхали. Ще десь через пару хвилин я помічаю, що на заборі висить звукова сигналізація, вони (громада УПЦ, ред) вчепили і яка пищала, мешканці жалілися. Я зняв сигнал, кажу «хлопці заберіть, воно пищіть». Вони на мене накинулися, нащо ти знімав.

Я вийшов з території, а там був священник зі своїми. Почав до мене: чому ти лізеш до церкви. Я відійшов, а вони за мною всі четверо. Священник мене вдарив кулаками в груди два рази. Один з його хлопців мене обхватив, я зрозумів, що будуть бити. Мене вдарили тією сигналізацією по голові. Почала кров текти. Побачивши кров, повідскакували”, – розповів чоловік.

За словами активіста ПЦУ, він цього ж дня поїхав у Іваничівське відділення поліції. Там за фактом побиття розпочали кримінальне провадження.

Як стало відомо, до поліції звернувся і священник УПЦ, повідомивши про побиття активістом ПЦУ.

У громаді УПЦ розповідають, що священник отримав удар кулаком в обличчя від активіста ПЦУ, а також образи. Він відштовхнув активіста, а той заявив в поліцію за побиття.

Як повідомили БУГу в Іваничівському відділенні поліції, до правоохоронців звернулися два громадянина, повідомивши про нанесення тілесних ушкоджень

“На даний час розпочато кримінальне провадження за фактом нанесення легких тілесних ушкоджень, що по одному, що по іншому. Здійснюється досудове розслідування.

У зв’язку з тим, що там довготривалий конфлікт, вони неодноразово звертаються до поліції, щоб поліція визначила, хто ж все таки має користуватися храмовою спорудою. Хто правий чи не правий – поліція на сьогоднішній день не визначає. Поліція визнає право кожного громадянина на свободу слова і віросповідання. Ми стоїмо тільки виключно на охороні публічного порядку”, – повідомив БУГу керівник Іваничівського відділення поліції підполковник поліції В’ячеслав Мартинюк.

Проте конфлікти 8-го квітня не завершилися. 14-го квітня увечері громаді ПЦУ люди, що мешкають біля храму, повідомили, що представники УПЦ на території церкви здійснюють якісь дії.

“Ми приїхали і викликали поліцію. Представники іншої громади заварювали двері церкви. Коли прибула поліція, вони це припинили робити, дали пояснення”.

15-го квітня зранку представники ПЦУ відкрили двері.

“Там під напругою обладнання, а якби від цього пожежа. Були охоронники, які виявили пошкодження сигналізації. Вже вчора (16 квітня). Поки все нормально, конфліктної ситуації не було. Плануємо богослужіння 17-го квітня і на Великдень”, – розповів активіст ПЦУ.

Дії громади ПЦУ представники УПЦ назвали рейдерським захопленням. За фактом проникнення у храм, повідомили в Іваничівському відділенні поліції, розпочато кримінальне проводження за статтею 356 – самоуправство. В рамках провадження перевіряється законність дій представників ПЦУ.

Як повідомили у громаді ПЦУ, у законності своїх дій вони не сумніваються, адже мають документи про реєстрацію організації, договір з охоронною фірмою.

За словами керівника Іваничівської поліції В’ячеслава Мартинюка, поліція в курсі тих всіх конфліктних ситуацій і прикладе максимум зусиль, щоб не допустити протистоянь між двома релігійними громадами і забезпечити охорону публічного порядку.

Не варто забувати про те, що діють карантинні обмеження. Поліція попереджає, що будь-яке порушення карантинних заходів карається чинним законодавством.




27 Квітня, Субота
26 Квітня, П’ятниця