<

Обласне фінансування хочуть припинити: вирішується майбутнє Нововолинської спецшколи

Цей запис опубліковано більш як рік тому
17:12 | 21.01.2021 / Нововолинськ / , /
Перегляди
19
/ коментарі 2

Нововолинську спеціальну школу (№9), яка наразі перебуває у комунальній власності Волинської обласної ради більше не хочуть утримувати за кошти області. Натомість заклад хочуть передати на баланс міської громади. Але такий «подарунок» коштує надто дорого і подібних коштів у міському бюджеті на утримання немає.

Оскільки йдеться про мільйонні витрати, то депутати Нововолинської міськради прийняли звернення до голови облради Григорія Недопада щодо продовження фінансування школи з бюджету області ще хоча б на рік.

Депутатка міської ради Надія Жук 14-го січня на позачерговій сесії підняла питання збереження місцевої спеціальної школи, оскільки є ризик її закриття у разі  відсутності фінансування з обласного бюджету.

Школу потрібно зберегти, – депутатка міськради

У коментарі БУГу Жук наголосила, що цей заклад загальної середньої освіти повинен і надалі функціонувати не тільки, як спеціальний заклад, але як і ресурсний центр для дітей з особливими освітніми потребами. Адже у школі є 6 логопедів, 4 дефектологи та інші вузькі спеціалісти, які можуть працювати з учнями, які мають особливі освітні потреби. Аби зберегти школу, як зауважила депутатка, її можна об’єднати з Інклюзивно-ресурсним центром.

«З 1-го вересня 2024 році буде велика освітня реформа. У місті буде створений один ліцей академічний, де саме, вирішуватиме голова, а всі решта шкіл стануть дев’ятикласними. А вже в ліцеї будуть 10-ті, 11-ті й 12-ті класи. Я цю спеціальну школу бачу в мережі закладів освіти міста», – зазначила Надія Жук.

Школа – фінансово затратна: утримання обходиться у 5 млн грн, тому для міського гаманця це чималі кошти.

«На фінансування школи потрібно близько 18 мільйонів в рік. З них біля 13 мільйонів – державна освітня субвенція на заробітну плату вчителям. Інші 5 мільйонів – утримання навчального закладу за кошти обласного бюджету.

Ці кошти йдуть на оплату комунальних послуг, інтернет зв’язку, ремонту, триразового харчування діток, медикаментів та оплату заробітної плати обслуговуючого персоналу.

Якщо школу перекинуть на баланс міста, то цих 5 мільйонів гривень прийдеться виділяти вже з бюджету Нововолинська», – розповіла депутатка.

Обласне фінансування дає більше можливостей, – директорка школи

Директорка спеціальної школи Тетяна Кантор зазначила, що було б краще, аби навчальний заклад лишився в обласній комунальній власності. Адже фінансування з обласного бюджету дає школі більше можливостей.

За її словами, завдяки хорошому фінансуванню впродовж минулих років у закладі було зроблено чимало: хороші ремонти, замінено усі меблі, проведено усі можливі енергоефективні заходи: замінено вікна, вхідні двері, замінено й утеплено дахи, встановлено сучасну пожежну сигналізацію й блискавкозахист. А ще обладнали сучасний пандус, який відповідає усім вимогам, та повністю оновили харчоблок в їдальні: замінили плити, жаровні, столи й усю необхідну техніку.

Єдина причина, через яку, як каже Тетяна Кантор, порушили питання фінансування школи – те, що там із 166 учнів лише 37 не є місцевими. А усі решта – мешканці Нововолинської громади.

«Облрада мотивує тим, що дітки в нашій школі – це переважно із міської громади Нововолинська. У нас із 166 дітей лише 37, які не проживають на території громади. Це єдина причина чому облрада порушила це питання. Мовляв, чому заклад знаходиться на обласному підпорядкуванні, якщо більшість діток – нововолинські.

Хоча, стаття 90 Бюджетного кодексу говорить про те, що для спеціальних шкіл не має вимог щодо визначеного остаточного відсотку, скільки місцевих дітей має там навчатися», – підкреслила очільниця навчального закладу.

Що очікує школу далі

14-го січня на позачерговій сесії депутати міськради прийняли звернення до голови облради Григорія Недопада щодо продовження фінансування школи з бюджету області ще хоча б на рік.

«Враховуючи те, що Закон України «Про повну загальну середню освіту» передбачає суттєве реформування мережі закладів загальної середньої освіти, протягом 2021 року проаналізуємо наявну в місті мережу закладів освіти, враховуючи демографічні показники, сплануємо ефективну, доступну і спроможну мережу, в якій і бачимо Нововолинську спеціальну школу Волинської обласної ради, засновником якої, станом на сьогодні, є Волинська обласна рада», – йдеться в тексті звернення.

Однак 20-го січня на бюджетних слуханнях в облраді Григорій Недопад наголосив, що з Нововолинськом потрібно вести діалог щодо співфінансування цього закладу з міського бюджету в рівних долях: 50 на 50.

Тож наразі майбутнє спеціальної школи вирішується.




коментарів: 2
  1. Однак 20-го січня на бюджетних слуханнях в облраді Григорій Недопад наголосив, що з Нововолинськом потрібно вести діалог щодо співфінансування цього закладу з міського бюджету в рівних долях: 50 на 50.——————— не в курсі,який бюджет міста Нововолинська?була практика направляти дітей з обмеженими можливостями в школи без спеціальної допомоги цим дітям.в результаті дитина в п’ятому класі на уроці математики сиділа тихенько і щось собі малювала.це ще добре ,що хоч вміла малювати.безвідповідальний цей недопада.

  2. Ця школа ДУЖЕ потрібна. Навпаки фінансування таких закладів потрібно збільшувати.!!! Знайшли на чому економити;(((

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця
25 Квітня, Четвер