<

Червоно-чорний прапор поруч з державним на адмінбудівлях Нововолинська не вивішуватимуть

Цей запис опубліковано більш як рік тому
15:58 | 27.11.2018 / Нововолинськ /
Перегляди
104
/ коментарів 18

В Нововолинську у визначених місцях постійного вивішування Державного прапора України поруч не буде червоно-чорного стяга. Таке рішення прийняли депутати Нововолинської міської ради на сесії 22-го листопада. Це одне із питань, яке “депутати обговорили” під час засідання. 

За проект рішення “Про використання прапора національно-визвольної боротьби українського народу на території міста Нововолинська” проголосувало 18 депутатів міськради, 8 не голосували, 9 були відсутні на сесії.

У рішенні йдеться про те, що: у пам’ятні дні, пов’язані із визначними подіями національно-визвольної боротьби та вшануванням пам’яті Героїв, борців за незалежність України у визначених місцях постійного вивішування Державного прапора України у Нововолинську, зокрема на адміністративному будинку Нововолинської міської ради, а також на будівлях, у яких розміщуються органи місцевого самоврядування, вивішувати виключно Державний прапор України.

Червоно-чорний прапор будуть використовувати під час проведення відповідних урочистих та пам’ятних заходів на території Нововолинська.

“Віддаючи шану Героям різних етапів національно-визвольних змагань за Незалежність України, під час проведення відповідних урочистих та пам’ятних заходів використовувати на території м. Нововолинська символіки Збройних сил України, добровольчих батальйонів та історичної символіки, зокрема червоно-чорного прапора Організації Українських Націоналістів, символів Української Повстанської Армії, Української Військової Організації, Українських Січових Стрільців, символіки українських військово-спортивних товариств, козацької символіки”, – йдеться у рішенні.

Підприємствам та організаціям залишили право на власний розсуд використовувати вище вказану символіку.

Під час сесії перед голосуванням за відповідний проект рішення хотів виступити присутній на засіданні  депутат обласної ради Борис Бабійчук. Та поки він йшов до трибуни, депутати міської ради голосували.

“Шановні депутати, як можна голосувати за дане рішення? У мене є пропозиція”, – говорив Бабійчук уже біля трибуни, а в цей час паралельно лунало “включайте систему”. Міський голова Віктор Сапожніков зауважив “голосуємо”. Депутати проголосували.

“Це порушення прав депутата та закону України, в першу чергу, і прояв сепаратизму, в тому числі. Рішення не може бути прийняте, адже дане питання не було всебічно розглянуто.

В мене є рекомендації по даному питанню і згідно регламенту засідання сесії міської ради, я, як депутат облради, маю право дати рекомендації депутатам. А вони вже приймуть чи погоджуватися чи ні з рекомендаціями”, – обурливо зазначив Бабійчук.

Мер попросив депутата облради “понизити трішки менторський тон”. Зауважив, що Бабійчук не був ні на громадських слуханнях, ні на дні депутата, ні в комісії (де вже ці питання детально розглянули, – ред.), але надав йому слово, сказавши: “Ми вас слухаємо”.

“Це питання є досить важливим, в першу чергу для патріотичного виховання наших дітей. Коли на Сході гинуть люди, діти повинні знати, за що вони воюють і що означає цей прапор (червоно-чорний, – ред.). Він вже століття є символом визвольної боротьби від агресії, яка постійно розповсюджується на нашу державу зі всіх сторін. Коли їдеш Львовом, Луцьком, Івано-Франківськом, червоно-чорні прапори висять на стовпах, на адмінбудинках і на запитання дітей “що це таке” дається відповідь “це символ боротьби”. Люди пам’ятають, що наші захисники зараз гинуть, захищаючи нашу державу. Ми були одним із ініціаторів цього звернення, щоб у визначні дні ми вивішували ці прапори і люди знали, що йде війна.

Що ви пропонуєте під чудовою назвою «Про використання прапора національно-визвольної боротьби українського народу на території міста Нововолинська»?”, – сказав Бабійчук.

Він зауважив, що депутати не читають, про що голосують, і що  фраза у рішенні “на адміністративному будинку Нововолинської міської ради, а також на будівлях, у яких розміщуються органи місцевого самоврядування, вивішувати виключно Державний прапор України” означає заборона використання червоно-чорного прапора. Бабійчук зазначив, що в інших містах України цей прапор вирішують використовувати поруч з державним.

Заступник міського голови, секретар ради Андрій Сторонський відповів: “Немає такого, поцікавтеся”.

У кінці доповіді Бабійчук подякував за увагу, в свою чергу міський голова також висловив вдячність та зазначив:

“У День Гідності та Свободи не бачив багатьох ініціаторів (на використання червоно-чорного прапора, – ред.) під час проведення заходів, не бачив і червоно-чорних прапорів, які б ніхто не забрав, навпаки це було б дуже добре. А на сцені був. Тут говорять за інші міста… Нововолинськ не може бути окремим від Волині. На Волині прийняли аналогічні рішення: і в Ковелі, і в Володимирі. Тому не вішайте нам лапшу. Ми рішення прийняли, за нього проголосували 18 депутатів, переходимо до іншого питання порядку денного”.

Депутат міської ради Павло Дружук після слів Сапожнікова зауважив, що йому також не надали слово. Він хотів внести свої поправки та пропозиції, надати звернення від громадських організацій.

“Ви виступали на дні депутата і ми домовилися на дні депутата, як будемо…(далі по тексту слово не розбірливо, – ред.). А хизуватися тут хто більший патріот?”, – резюмував мер та перейшов до розгляду наступного питання.

Нагадаємо, на минулій сесії дупутат Нововолинської міської ради Валерій Мних перед засіданням зачитав звернення від громадських організацій Нововолинська, які просили прийняти рішення про постійне розміщення на будівлі міської ради червоно-чорного знамена ОУН поруч із Державним прапором України та просив внести розгляд до порядку денного сесії. Сапожніков запропонував відкласти розгляд до наступної сесії (що і зробили, – ред.). Додамо також, що Мних перед сесією, на дні депутата, також хотів повідомити про дане звернення. Та тоді йому не надали можливість висловитися.

“Ми повинні відпрацювати положення використання цієї символіки та розглянути в комісіях і на дні депутата, щоб прийняти виважене рішення. Я знаю хто це підписав (звернення, – ред.), не всіх цих людей я поважаю. Але наприклад на день УПА, на день Покрови цей прапор буде над міською радою. Але зараз я пропоную не спішити”, – говорив тоді міський голова.

Додамо, що у Володимирі-Волинському 7-го вересня депутати міської ради прийняли рішення “Про використання революційного прапора ОУН на території міста Володимир-Волинський”, згідно з яким міськрада вирішила рекомендувати підняття біля адміністративного будинку Володимир-Волинської міської ради, а також на будівлях, у яких розміщуються органи місцевого самоврядування, революційного прапора ОУН у певні дати, пов’язані із визначними подіями національно-визвольної боротьби та вшануванням пам’яті Героїв, згідно з додатком.

Вперше червоно-чорний прапор вивісили на адмінбудівлі Володимир-Волинської міської ради 14-го жовтня у день відзначення 76-ї річниці від створення ОУН-УПА та Дня захисника.




коментарів: 18
  1. на місцевих виборах можна було б додати пункт про цей прапор, і визначитися остаточно(можливо хтось не хоче його бачити)…а то два з половиною буцімто “патріота” носяться з “червоно-чорним” по місту і вважають , що вони це є більшість
    p.s.Коли на Сході гинуть люди, діти повинні знати, за що вони воюють….. а дорослі знають за що вони воюють(чи гинуть)?????????

    • “за що вони воюють”
      Щоб російський прапор не висів над українськими містами

      • шановний, путіну був потрібен крим з його акваторією і він його забрав(буквально за декілка тижнів і можна сказати “даром”)…. а донбас чи інші частини України(на мою думку) його не цікавлять(це ж як не як треба вкладатися в “нову” територію, і так скільки “воні” в росії було за фінансування крима).. тому виникає багато сумнівів на фоні зростання статків(в геометричній прогресії) наших чиновників і так званої “гібридної” війни

      • …і шоб путін не заборонив мову… не зламав пам`ятники Бандери… не відмінив безвіз… не змусив користуватися рашка-газом… жах, шо він може натворити, цей путін !

  2. Програма “РАДА”для підрахунку “волевиявлення” депутатів в Нововолинську, чомусь на мові окупанта? Прокоментуйте будь-ласка це, що це за програма і чому?

  3. треба вивішувати, треба.. під цим прапором боролися за те. шо є сьогодні.. треба пам`ятати. завдяки кому

    • За те що є сьогодні подякуй тим,що лізуть в Україну з війною під російськими прапорами. І таким, як ти, що прислужують їм

  4. Ця історія матиме своє продовження, згадаєте моє слово. Обіцяю, як один із ініціаторів звернення до місцевої влади. Ви, Вікторе Борисовичу, дико не хотіли ставати під синьо-жовте знамено на зорі незалежності України. Але, чого не зробиш заради грошей і влади! :))) А тепер, стоятимете струнко, ще й під червоно-чорним.

  5. Жаль, що про червоно-чорний стяг, ведуть дискусію люди (в тому числі Бідзюра), які далекі від теми, а історію України вчили з підручників які писалися під диктовку осіб, що сповідують свої власні інтереси.
    Навіть у нашому місті ще лишилися очевидці національно-визвольної боротьби ОУН УПА в пам’яті яких на все життя залишилися криваві історії.
    Саме очевидці цих подій розкажуть вам, що лави загонів ОУН УПА на Волині часто поповнялися місцевими ледарями та злочинцями, які потім обкрадали свої ж села забираючи останній кусок хліба в багатодітних сім’ях, на потреби визвольного руху.
    Скільки цими людьми під червоно-чорними стягами було скоєно вбивств серед цивільного населення, в нічому неповинного і все це без суду і слідства.
    Можливо хтось мені скаже, що без цих відгосків не обійшовся жоден національно-визвольний рух в нашому жорстокому світі, але для чого тоді дратувати людей в пам’яті яких залишаються ці криваві спогади?
    Степан Бандера видатний український діяч, який хотів бачити Україну незалежною і він завжди залишиться в пам’яті українського народу, але не всі хто стали під його стяги сповідували його світлі ідеї.
    Проте і сьогодні з сумом зазначаю, що не всі хто стоять під жовто-блакитним прапором є патріотами своєї країни.

    • Ледарі, збоченці та садисти – солдати НКВД, в одностроях УПА. Їх хтось запрошував в Західну Україну? Додам: Не всі є патріотами і в Росії, і не всі стоять там під двоголовим орлом.

      • а хто запрошував вас зруйнувати економіку УССР і довести народ до теперішнього стану ?

      • нквд-збоченці,садисти…… а упа, в складі нацистських батальйонів “нахтигаль”,”роланд”,сс “галичина” і декілька десятків батальйонів шуцманшафта під керівництвом стецька,лебідя, шухевича і т.д.(і щось мені мало віриться що найближчі сподвижники бендери, діяли без його згоди) з якого “контингенту” складалося??????????

      • Цікаво тільки що ті кого ви називаєте засланими солдатами НКВД народилися і виросли на Волині… як таке можливе???
        Ще раз переконуюсь пане Анатолій, що ви не зовсім об’єктивні. Вам аби насолити владі. Краще б ви разом з Бабійчуком прониклися питаннями, що стосуються бюджету та інших важливих питань для міста, а не займалися популізмом під червоно-чорним стягом.

  6. А “патріоти Бадзюні” підтримали рішення Сапожнікова і Ко, ось вам і хамеліони. Ганьба!

  7. Анатоль_ то Радянський комсомолець, що за советов цiлував серп та молот, а тепер став свiдомим

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця
25 Квітня, Четвер