<

29.01 Крізь гучний стукіт касок – “Слава Україні”. Шахтарські мітинги тривають (Оновлено 14:20)

Цей запис опубліковано більш як рік тому
11:15 | 29.01.2015 / Нововолинськ / /
Перегляди
0
/ 1 коментар

Шахтарські протести розпочалися сьогодні о 9:00. Орієнтовно одна тисяча чоловік, до гірників приєдналися видобувачі цирконію та торфу. Колоною йшли від кабміну до міністерства вугільної промисловості, йшли мирно, лунав гімн та гасла “Слава Україні”.

Сьогодні розпочала роботу комісія ініційована вчора, її очолює міністр Володимир Демчишин. У склад увійшли голови теркомів, представники міністерства фінансів та вугільної промисловості.

Директор 10 шахти Петро Солоп повідомив нашому кореспонденту про вчорашню зустріч з профільним міністром та керівниками вугільних підприємств. Демчишин пообіцяв перегляд плану закриття шахт: поки на закритті 7, можливо в цьому переліку є і Нововолинська шахта №1, ліквідації підлягатимуть лише найбільш збиткові та дотаційні.

Щодо 10 шахти, то її добудову міністр вважає доцільною, однак кошти на даний момент відсутні. Про сказані вчора 200 млн. гривень поки невідомо. До речі, також невідомо, де мер міста Віктор Сапожніков – його сьогодні не бачили.

Є інформація, що 10 шахтою цікавляться закордонні інвестори. Сума, схема, країна – невідомі.

Одне з найбільш болючих питань яке вирішуватиметься на комісії сьогодні – виплата заробітної плати.

Голова незалежних профспілок Волинець подав заявку на пікетування АП або кабміну, якщо результати роботи комісії шахтарів не влаштують. Зі слів координатора шахтарського руху, комісія працюватиме до понеділка. Сьогодні о 12 будуть перші результати.

upd 14:20
Голова теркому шахти №10 Павло Процюк підняв знову питання про добудову шахти.
Калістратов піднімає питання про шахту 9 (про 3 групу)
Богдан Макарчук розповів про склади необлікового вугілля біля нововолинських шахт. Зюков дав розпорядження із Волині почати детальну перевірку.

upd 13:56
“Шахта №9 потрапляє у третю групу, добудова шахти №10 це соціально-політичне рішення, там не має фінансової вигоди, 30 мільйонів запасів – мало” – Зюков.

upd 13:35
Кореспонденти БУГу на засіданні. Вданий момент озвучуються та записуються питання на порядок денний. Від Нововолинська присутні Антон Макарук та Віктор Тарасенко. Піднімають питання про шахту №10, оподаткування пенсій та про відміну компенсацій.

upd 13:05
До мітингарів вийшов профільний міністр Демчишин. Його виступ викликав обурення та негативну реакцію у натовпі. Атмосфера напружена. Почалась штовханина. Також стверджують, що серед шахтарів є провокатори.

Гірники вимагають, аби на засідання пропустили ще людей, зокрема  – представників ЗМІ

upd 12:20
Вийшов міністр палива та енергетики Володимир Демчишин.

upd 11:58
Біля міністерства шахтарі зняли свої каски, та, поставивши їх на землю, збирають  гроші міністру на державну підтримку гірників. Такий напис плакату біля касок для збору коштів. Від влади поки нікого не було.

IMG_8448_tn
IMG_8456_tn
IMG_8493_tn
IMG_8499_tn
IMG_8479_tn

Протест продовжується, БУГ слідкує за подіями,чекайте за оновленнями!




один коментар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця