<

Неповнолітні взяли участь в опитуванні Зеленського: чи це законно

Цей запис опубліковано більш як рік тому
07:37 | 26.10.2020 / Новини / /
Перегляди
0
/ Коментарі відсутні

У мережі з’являються свідчення участі неповнолітніх людей у так званому опитуванні, ініційованому Володимиром Зеленським. У різних областях України діти працюють волонтерами або й навіть отримують бланк для відповідей на запитання.

Про це інформує Громадське.

У Києві користувачка твітер Яна Супоровська виклала фото двох 16-річних дівчат, які, за її словами, взялися попрацювати опитувальницями після оголошення в Instagram. Жінка повідомила про це поліцію. Пізніше вона повідомила, що дівчат вдалося переконати не брати участі в «опитуванні», і вони пішли додому.

У Черкасах волонтером на «опитуванні від Зеленського» є 16-річний хлопець, – передає Суспільне. Підліток стоїть біля входу до приміщення виборчої дільниці, розташованій у Першій міській гімназії. Журналістам він показав документи, що дозволяють працювати волонтером, і сказав, що до опитування не закликає, а лише пояснює, коли до нього підходять.

На Рівненщині в місті Костопіль до «опитування» Зеленського залучили 14-річну дитину. Про це спершу повідомила депутатка від «Європейської Солідарності» Ірина Геращенко, а згодом підтвердила поліція регіону. Із матір’ю хлопчика провели виховну бесіду, повідомили правоохоронці.

А в Херсоні, як передає рух «ЧЕСНО», опитувальник із «питаннями від Зеленського» видали неповнолітньому. Чи буде він заповнювати його, невідомо.

Фото: Рух Чесно

Чи це законно?

Як пояснила уповноважена з прав людини Людмила Денісова, оскільки опитування є добровільним, участь у ньому дітей регламентується законом «Про волонтерську діяльність». Відповідно до нього, волонтерами можуть бути люди віком від 14 до 18 років, тобто неповнолітні.

«Участь неповнолітніх дітей у волонтерстві правомірна, якщо згода на неї дана батьками або іншими законними представниками дитини, а сама волонтерська допомога є добровільною та безоплатною», — підсумувала вона.

Що за опитування?

Всенародне опитування президента відбувається в день місцевих виборів 25-го жовтня. Зеленський спитає українців про довічне ув’язнення для корупціонерів, вільну економічну зону на Донбасі, легалізацію медичного канабісу, скорочення кількості народних депутатів до трьохсот та гарантії безпеки для України за Будапештським меморандумом.

В Офісі президента пояснили, що йдеться не про референдум і що жодних юридичних наслідків опитування не матиме. Опитування відбувається у вигляді голосування своєрідними «бюлетенями» біля виборчих дільниць. Участь у ньому добровільна.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця
25 Квітня, Четвер