<

«Нацкорпус» на акції протесту у Києві закидав поліцію свинями

Цей запис опубліковано більш як рік тому
23:39 | 16.03.2019 / Новини / /
Перегляди
1
/ коментарі 2

У суботу 16 березня в Києві відбулася чергова акція партії “Національний корпус” з вимогою розслідувати та покарати винних у справі про корупцію в оборонній промисловості.

Після сутичок, які сталися 9 березня, багато хто очікував повторення зіткнень, однак цього разу у Києві все пройшло спокійно, – повідомляє BBC.Україна.

На початку акції учасники розвісили біля стели Незалежності банер та запалили фаєри.

Саму акцію у “Нацкорпусі” назвали: “Свинарчуків Порошенка за ґрати!”, а її вимогами були арешт екс-заступника секретаря РНБО Олега Гладковського та інших фігурантів журналістських розслідувань про корупцію в оборонній сфері, арешт їхніх рахунків, а також порилюдення всіх матеріалів справи.

Захід анонсувався виключно як мирний.

https://www.facebook.com/nationalcorpkyivschina/videos/607907423004236/

У партії також заявляли, що влада нібито готує провокації проти мирного зібрання, щоб “дискредитувати азовський рух”. Учасники акції організовано зібрались у колони, частина мали жовті стрічки на рукавах як розпізнавальний знак.

Близько опівдня на Майдані Незалежності зібралося кілька сотень людей, однак згодом ця цифра виросла до кількох тисяч.Частина учасників приховували свої обличчя. В “азовському русі” заявляють про “провокації” зі сторони влади.

На сцені виступали представники партії, один з яких заявив, що “дощ – це сльози “свинарчуків” (Свинарчук – колишнє прізвище згаданого Олега Гладковського, всі звинувачення проти себе він відкидає і називає провокацією під президентські вибори).

А лідер “азовського руху” Андрій Білецький висловися, що “влада сама себе не посадить” і закликав іти до Адміністрації президента через Європейську площу та вулицю Грушевського.

Колона “Нацкорпусу” за півгодини дійшла до Банкової, де учасники акції влаштували “перфоманс” – вони кидали у кордон поліції іграшкових свиней.

При цьому сутичок із правоохоронцями не виникло.

“Ми збираємося у наступну суботу, і нас буде удвічі більше. І ми будемо вимагати “посадки” цих покидьків, які розкрадають бюджет армії”, – підсумував акцію Родіон Кудряшов, керівник центрального штабу “Нацкорпусу”.

“Хочеться сказати правоохоронним органам – можете на сьогодні видихнути. Побачимося у наступну суботу. І будемо говорити по-іншому”, – додав він.

Водночас речник “Національного корпусу” Олександр Алфьоров на питання BBC News Україна про те, чи можуть статися сутички наступної суботи, відповів: “Ми не ходимо битися. Ми хочемо, щоб президент відповів на наші питання”.

“Якщо поліцейський тебе штовхає, порушуючи закон, то, зрозуміло, що кожен громадянин може дати відповідь”, – додав він.

Організатори акції стверджують, що у їхній ході взяло участь від семи до десяти тисяч учасників. А за попередніми даними поліції, до акції долучилося близько трьох тисяч громадян.

Керівник поліції Києва Андрій Крищенко заявив, що у суботу акція в столиці пройшла без інцидентів, нікого не затримали.

Після завершення акції в Києві частина представників “Нацкорпусу” поїхали до Полтави, де, за їхніми словами, “затримали і побили” місцевих активістів “азовського руху”.

Поліція області з цього приводу повідомила, що “група молодих людей намагалася спровокувати конфлікт із працівниками поліції”. У відповідь поліцейські припинили “протиправну діяльність молодих людей”.

За їхніми даними, унаслідок інциденту постраждала одна цивільна людина.

Місцеві ЗМІ повідомляють, що причиною конфлікту стало те, що учасники акції кидали у правоохоронців м’якими іграшками.

У результаті затримали 20 учасників акції, на чотирьох з них склали протоколи про адміністративні правопорушення, після чого усіх відпустили.

Зазначимо, що Полтавщину 16 березня відвідував президент Петро Порошенко, який там, зокрема, звільнив губернатора.

У команді Петра Порошенка стверджують, що акції “Національного Корпусу” мають на меті послаблення його позицій на майбутніх виборах та підтримку його опонентів.

Нагадаємо, у сутичках 9 березня постраждав начальник поліції Черкаської області Валерій Лютий. Тоді, після акції у столиці кілька десятків націоналістів у Черкасах намагалися прорватися на сцену до голови держави, їм завадила поліція й відбулись сутички.

Правоохоронці заявили про 22 поранених охоронців порядку, серед яких був начальник поліції області Валерій Лютий, закривавлене обличчя якого одразу ж облетіло українські ЗМІ.

Поліція відкрила кримінальні справи за статтями про насильство щодо своїх працівників та хуліганство а пізніше затримала кількох місцевих активістів. Згодом їх відпустили.




коментарів: 2

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

8 Травня, Середа
7 Травня, Вівторок