<

На марш у Мінську знову вийшли десятки тисяч білорусів

Цей запис опубліковано більш як рік тому
21:34 | 6.09.2020 / Новини / /
Перегляди
2
/ коментарів 7

У неділю білоруси знову вийшли на вулиці з протестами проти президента Олександра Лукашенка, з деяких міст повідомляють про розгони протестувальників.

Десятки тисяч демонстрантів йдуть центром Мінська “Маршем єдності”, повідомляє ВВС.Україна.

Влада, як це було і в попередні дні, відповідає перекриттям вулиць, закриттям станцій метро в центрі міста.

Вже є повідомлення про сутички, арешти та про поранених людей.

Протести в країні тривають вже четверті вихідні поспіль. Їхні учасники переконані, що Лукашенко, який перебуває при владі з 1994 року, сфальсифікував президентські вибори 9 серпня.

Що відбувається в неділю?

Неділя стала головним днем для білоруських протестувальників, відколи почалися протести. Саме у цей день на вулиці виходять найбільш чисельні маси людей.

Зараз на вулицях Мінська – водомети і військова техніка.

У центрі міста люди в камуфляжній формі взяли під охорону будівлю уряду і стелу “Мінськ – місто герой”. Вони оточені колючим дротом. Саме сюди зараз прямують протестувальники.

Як і в попередні дні, вони збираються підійти до Палацу Незалежності, де зазвичай працює Олександр Лукашенко. Палац теж узяли під охорону, серед техніки видно водомети.

Групи протестувальників збираються у своїх районах і йдуть звідти в центр міста. Міліція намагається перешкодити їм зібратися.

Аналогічні акції відбуваються і в інших містах Білорусі – Бресті, Могильові, Молодечно.

А на телеграм-каналі NEXTA з’явилося відео сутички між людьми та силами безпеки в місті Гродно. На відео видно, як натовп людей, у якому дуже багато жінок, прориває кордон силовиків. Сили безпеки, своєю чергою, починають затримувати людей.

Нагадаємо, вибори президента Білорусі пройшли 9 серпня. У той же день почалися акції протесту проти їх результатів: чинний президент Олександр Лукашенко набрав понад 80% голосів, його головна опонентка Світлана Тихановська – близько 10%.

Під час акцій сотні людей були затримані, щонайменше четверо загинули, близько 60 вважаються зниклими безвісти. Порушені кримінальні справи.

Тихановська вимушено поїхала в Литву. Результати виборів визнала Росія і ще кілька країн колишнього СРСР. В Європі результатів не визнали, країни Балтії оголосили санкції проти Лукашенка і ще 30-х людей з його оточення.




коментарів: 7

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

3 Травня, П’ятниця
2 Травня, Четвер