<

Монобільшість, перемога інтернету над телевізором, штраф за булінг: що в 2019 році сталося з Україною вперше

Цей запис опубліковано більш як рік тому
10:39 | 22.12.2019 / Новини / /
Перегляди
0
/ Коментарі відсутні

Рік добігає кінця, а це означає, що настав час підбивати підсумки. Україна гідно представила себе в спорті, змінилася в політиці та загалом встановила чимало рекордів.

hromadske презентує топ подій, які в 2019 році трапилися з Україною вперше.

Політика

1. Вперше президентом став не професійний політик, а комік.

Його звуть Володимир Зеленський і йому 41 рік. Саме так, він наймолодший серед президентів України. Зеленський переміг із 73,22% голосів.

2. Вперше у Верховній Раді склалась монобільшість. Президентська партія «Слуга народу» завела до парламенту 254 депутати.

3. Вперше в парламенті працює темношкірий депутат — Жан Беленюк від «Слуги народу». 

Він ішов на вибори під 10 номером у партійному списку. А ще він срібний призер Олімпіади в Ріо з греко-римської боротьби.

4. Вперше передвиборчі дебати відбулися на стадіоні. «Стадіон — так стадіон», «Думай… те» і багато інших мемів принесли нам президентські перегони.

За статистикою КМІС, 80% українців спостерігали за цим дійством. Дебати тривали годину. Відвідали наймасштабніше політичне шоу 15 тисяч глядачів.

А пам’ятаєте, як Порошенко та Зеленський здавали аналізи на наркотики та алкоголь? Це теж відбулося для України (та і не лише для неї) вперше в історії.

Прогрес

1. Вперше інтернет в Україні переміг телебачення.

Ви можете здивуватися — хіба лише у 2019-му? Так! За даними USAID-Internews, цього року інтернет-медіа та соцмережі, хоч і всього на 2 відсотки, але популярніші, ніж телевізор.

2. Вперше за новим законом в Україні оштрафували за цькування, або булінг — на 50 неоподаткованих мінімумів. Згодом позови посипались і медіа перестали їх рахувати.

Із булінгом у колі однолітків в Україні стикалися близько 67% дітей. Чверть українських школярів вважають себе жертвами булінгу.

3. Вперше в Україні відбувся інклюзивний кінофестиваль. 

«Єврофест: кіно для кожного» 一 це фестиваль для людей з вадами зору, слуху або ж іншими формами інвалідності. 

Під час показів використовувався тифлокоментар 一 аудіодоріжка, яка пояснює візуальну картинку кіно. А для людей з вадами слуху були спеціалізовані субтитри.

Спорт

1. Вперше збірна України з футболу не програла жодного матчу за рік. 

Збірна під керівництвом Андрія Шевченка вийшла на Євро-2020 достроково, з першого місця в групі. До речі, достроково на чемпіонат Європи головна команда країни раніше теж не виходила.

2. Вперше юнацька збірна України U-20 стала чемпіоном світу з футболу. У фінальному матчі українці з рахунком 3:1 обіграли збірну Південної Кореї.

Ця перемога стала найбільшим досягненням на рівні збірних команд в історії українського футболу.

3. Вперше Україна взяла «золото» на чоловічому чемпіонаті світу з біатлону.

Першим українцем, який виборов золоту медаль на світовій першості, став Дмитро Підручний. Раніше українські чоловіки тричі піднімалися на п’єдестал пошани на чемпіонатах світу з біатлону, проте ще жодного разу не везли додому «золото». 

В України вже було шість золотих перемог з біатлону, але їх здобували жінки. Чотири золоті нагороди привезла Олена Зубрилова, одну ー Олена Підгрушна та ще одну ー Валентина Семеренко у 2015 році.

Тепер і за чоловічий біатлон нам не соромно ー «золото» в кишені.

Гроші

1. Вперше гривня протягом року зміцніла найбільше серед усіх валют світу. Курс української гривні відносно долара підвищився на 19%.

Наша гривня стала першою в рейтингу валют, які найбільше виросли у 2019 році. 

2. Вперше з’явилися одна, дві та п’ять гривень монетами. І хоч одна, дві та п’ять копійок вже вийшли з обігу, монет у кишені не поменшає. 

А до паперових банкнот приєднався Вернадський. Він тепер прикрашає нову купюру в 1000 гривень, яка вже є в українських гаманцях.

Екологія

Вперше за 139 років у Києві температура повітря в грудні перевищила 15°C.

Такий рекорд не вартий аплодисментів 一 екологічна ситуація на планеті не покращується, незважаючи на всі зусилля Ґрети Тунберг. На жаль, Україна може похизуватися хіба що ухваленим у 2019 році в першому читанні законом про обмеження обігу пластикових пакетів.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця
25 Квітня, Четвер