<

Рухаємось в Європу: декомунізація пройшла мимо ПП «Ягодин», де розповідають, як з СРСР людей відправляли в Польщу і навпаки під час операції «Вісла»

Цей запис опубліковано більш як рік тому
14:40 | 13.03.2023 / Любомль / /
Перегляди
672
/ Коментарі відсутні

На одному з терміналів пункту пропуску «Ягодин», висить табличка про історію створення митниці, де досі згадують, як людей з СРСР (не з України) відправляли до Польщі та навпаки під час поділу земель в рамках операції «Вісла».

Інформаційний стенд з радянського минулого розташований в терміналі, де люди, які їдуть автобусом, проходять митний і прикордонний контроль та сканують багаж.

У ній розповідається про історію митного пункту Ягодин, який створили за наказом головного митного управління НКВТ СРСР від 22-го жовтня 1944 року, після того, як німецькі війська покинули радянський союз. Пост раніше називався “Вовчий переїзд” від однойменного села (нині Старовойтове) на Любомльщині.

“До 23-го жовтня 1945 року “Вовчий перевіз” функціонував цілодобово, виконуючи операцію пункту пропуску переселенців з СРСР в Польщу та навпаки. Після закінчення акції “Вісла” митний пост працював за необхідності”, – зазначається у таблиці.

Нагадаємо, в Україні ще 2015 році Верховною Радою України був ухвалений закон про декомунізацію. З початком повномасштабного вторгнення росіян, в нашій державі активно почалися процеси дерусифікації, що передбачають, зокрема, й демонтаж об’єктів колоніального минулого (таблички, покажчики, пам’ятники, бюсти, панно тощо). То лишається відкритим питанням, чому ці процеси “застрягли” у митному пункті пропуску “Ягодин”, через який українці щодня рухаються до Європи? Чим пишаються на Ягодині, що ПП був причетний до воєнного злочину комуністичного режиму проти людства?

Довідково: Акцію “Вісла”  називають злочином комуністичного режиму – військово-політична операція польської комуністичної влади, що стала інструментом етнічної чистки, та полягала у депортації всього українського населення з південно-східних регіонів Польщі (Лемківщина, Холмщина, Надсяння й Підляшшя) до її північно-західних земель.

На виконання цієї угоди у 1944–1946 роках із Польщі до УРСР було переміщено понад 480 тисяч етнічних українців. Використовували різні методи впливу на людей – від психологічного тиску (через пропагандистську агітацію, шантаж,  залякування тощо) до фізичної сили із залученням війська. У 1947 році польська комуністична влада позбулася ще українського населення у південно-східних воєводствах країни, розкидавши західною й північною Польщею 140 575 українців і поляків, які були у шлюбі з українцями (близько 14 тисяч). Було заарештовано й засуджено 315 осіб, із яких розстріляно – 173. До кінця 1947 року спіймали й вивезли ще понад 10 тисяч осіб. І лише у 1990 році Сенат Польської Республіки засудив акцію “Вісла”.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця