<

Київ називає вугілля Донбасу антрацитом з ПАР, – ЗМІ

Цей запис опубліковано більш як рік тому
17:23 | 3.02.2016 / Новини /
Перегляди
0
/ Коментарі відсутні

Вугілля з ДНР Україні нібито продають люди Медведчука.

Українська влада під виглядом вугілля закуповує антрацит з не підконтрольного Україні Донбасу. Про це йдеться у розслідуванні Української правди.

Більше того, зазначено, що за поставками нібито стоять люди, наближені до Віктора Медведчука.
Як наголошується, у листопаді минулого року співробітник Зміївської ТЕС, який побажав не називати своє ім’я, повідомив про те, що електростанція почала отримувати вагони з вугіллям без жодної супровідної документації.
Пізніше з’ясувалося, що ключовим учасником операції була компанія Arida Global Limited, зареєстрована в Гонконзі, яка раніше вже поставляла вугілля на Центренерго.
Але цього разу, за ​​декларацією, 76 тис. т вугілля вона купила в Південній Африці, привезла до Чорного моря, після чого балкер зайшов не в український порт, а в російський.
Звідти залізницею товар нібито був доправлений до кордону з Україною на прикордонний перехід Соловей-Тополі, де його придбало ДП Укрінтеренерго. Потім ця державна компанія перепродала його Центренерго, яке своєю чергою доправило вугілля на ТЕС.
У результаті розслідування з’ясувалося, що судно, яке мало б рухатися у бік Європи, курсувало в той час біля берегів Гани.
На запитання журналіста, чи було поставлене на Зміївську ТЕС африканське вугілля, директор станції Ігор Бабенко відповів: “Ні”.
Опитані виданням експерти підтвердили сумнівність угоди.
“Російські порти на Чорному морі не приймають імпорт. Вони ще розповідатимуть, що не розмитнюють вугілля, а розвантажують прямо в море на баржі. Але ж це маячня, це вугілля з Донбасу. Його везуть через Росію під виглядом африканського, тому що у такий спосіб можна зафіксувати ціну в доларах та ще й збільшити її за рахунок нібито складної логістики”, – розповів трейдер.
За його словами, стандартна схема “легалізації” донбаського вугілля виглядає так: паливо доправляють на станцію Гуково (Росія), а звідти воно направляється до переходу Соловей-Тополі (Харківська обл., Україна).

Опитані трейдери, які працюють на вугільному ринку, пов’язують успіх компанії з Віктором Медведчуком. Зокрема, в одному з контрактів Arida Global Limited ізЦентренерго з 14 грудня 2014 року на покупку російського вугілля представником Arida є якийсь Микита Поз.

Він відомий як власник частки акцій компанії “Консул (Україна)”, яка займається готельним бізнесом і яка у свою чергу орендувала ділянку у протитуберкульозного санаторію ім. Боброва під будівництво дачі Віктора Медведчука.
Також у 2012 році кандидат в депутати Тарас Козак вказав компанію “Прайвет канселер” Микити Поза як своє місце роботи. Козак довгий час працював на різних посадах в Державній митній службі, був там заступником голови, очолював Західну регіональну митницю.

Зараз він є народним депутатом від Опозиційного блоку. У парламенті його знають як найближчого соратника Віктора Медведчука.
1752389

1752390

1752391

1752392




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця
25 Квітня, Четвер