<

Крапка в історії з переходом на тверде паливо в Іваничівській школі-інтернат

Цей запис опубліковано більш як рік тому
07:00 | 24.12.2014 / Новини / , , , , /
Перегляди
25
/ Коментарі відсутні

Позиція директорки Іваничівської школи-інтернату Людмили Лазаренко та її сина, депутата Волинської обласної ради Юрія Лазаренка, тривалий час непокоїла владні структури області та навколишніх районів. Комунальні та державні підприємства регіону переважно із послухом сприйняли пропозицію уряду переобладнати котельні на альтернативне паливо. Ось тільки вище згадані персони саботували пропозицію влади щодо закриття газових котелень.

З чого усе почалося

В Іваничах є три котельні, які забезпечують теплом основні соціально-культурні та освітні заклади, в тому числі й школу-інтернат. Людмила Ростиславівна зазначила, що від початку з нею не було узгоджено проекту, за яким ТзОВ «Аванті Девелопмент» проклало тепломережу по діючої мережі навчального закладу. Директор отримала два листи від компанії, в першому з яких від 06.10.14р. пропонувалося підключити котельню на поновлюваних джерелах енергії до теплових мереж школи-інтернату, а в другому від 07.10.14р. – розпочати проведення тендерної процедури. До слова, в тому ж таки листі було зазначено, що вартість послуги не буде перевищувати 1300 грн., проте після проведення підрахунків виявилося, що вартість нового опалення котельні буде значно більшою, аніж опалення природним газом. Слід також зауважити, що розрахунки проводились на основі таблиць, наданих компанією.

Пані Лазаренко, озброївшись статтею в «Урядовому кур’єрі» від 18 липня 2014 року «Не газом єдиним», у якій зазначено про конкретні шляхи уряду для зменшення споживання блакитного палива, і, власне, те, що вартість опалення буде нижча на 10% у відношенні до російського газу, а котельням на альтернативних видах палива буде компенсуватися 598 гривень за кожну гігакалорію, простими підрахунками вивела, що така інформація не відповідає дійсності. Однак, не лише невтішні числа у розрахунках непокоїли Людмилу Ростиславівну, а й те, що вона, як керівник закладу, досі не ознайомлена з Меморандумом про співпрацю з «Аванті Девелопмент», хоч прийнятий він був ще весною, а також можливістю порушення норм Закону України «Про здійснення державних закупівель», Закону України «Про природні монополії» та виникненням претензій від ПАТ «Волиньгаз», з яким було укладено договір.

Ще одним каменем спотикання стало переобладнання котельні для роботи з альтернативним паливом. Котельня при школі-інтернаті оснащена сучасним обладнанням, у встановлення якого дирекція вклала немало коштів. Звісно, не маючи ніяких гарантій на те, що нові технології енергозбереження окупляться, керівник закладу міняти нові газові котли на ті, що пропонуються інвестором відмовлялася. Свою думку на дану проблему мав і син Людмили Ростиславівни Юрій Лазаренко – депутат обласної ради. Його позиція відіграла не малу роль у думці очільниці іваничівської школи – інтернат. Інтерв’ю народного обранця “Буг” опублікував 1 грудня цього року.

Постанова Кабміну №453 відкривала широкі можливості для інвесторів, які б постачали обладнання для підприємств району. Вигоду давало б прирівнювання тарифу на виробництво теплової енергії, яка виробляється із імпортного газу до тарифу на виробництво теплової енергії, що виробляється суб’єктами господарювання з використанням інших видів палива та енергії.  “На жовтень 2014 року тирса-щепа була в двічі дорожча, ніж газ. Тоді я як керівник обласного комунального майна просто не мала права прийняти економічно не обґрунтоване рішення”, – зазначає пані Людмила. Але виконати рішення обласного керівництва не відмовлялась, однак письмового розпорядження обласного управління освіти щодо цього питання вона так і не отримала. Сумніви депутата та його мами – директора іваничівського інтернату, змусили опозиціонерів звернутися до директора обласного комунального підприємства «Інформаційно-аналітичний центр» «Волиньенергософт» В.В.Дутко з проханням провести експрес-аудит системи теплозабезпечення котельні та котельного обладнання закладу. Результати аудиту директорка отримала 19 грудня 2014 року. Після отримання даного документи, співставивши ціни на газ, пропоновані на 2015 рік із вартістю на альтернативне паливо, Людмила Ростиславівна того ж дня погодилася почати конструктивний діалог із фірмою – інвестором та почати підготовку підключення до котельні на твердому палеві.

Чим усе закінчиться?

“Я виконаю наказ голови облдержадміністрації, оскільки я найменший гвинтик у цій ієрархії”, – каже директор школи-інтернат, що в Іваничах сьогодні. Однак, питання до інвестора у пані Людмили лишаються. Її турбує, що тепер інвестор додатково хоче знімати 15,04 грн. без ПДВ за постачання, виробництво, транспортування 1 Гкал. Тому, ціна із 1118,23 грн. з ПДВ зміниться на 1136,30 грн. з ПДВ. Тобто, досі «Аванті Девелопмент» працювали собі на шкоду, покриваючи ці видатки із власної кишені? І що значить “попередньо забули включити у вартість”?

У правильності обрахунку ціни на альтернативне паливо та її привабливість проти ціни на газ, Людмила Лазаренко сумнівається, каже, що поки керівник обласного комунального підприємства «Інформаційно-аналітичний центр» «Волиньенергософт» В.В.Дутко здійснював обрахунки для очолюваного нею КП, його “викликали у різні структури та мали із ним бесіди”. “Однак мене тепер це не обходить. Я озброєна результатами аудиту і відповідальності за економічну доцільність такого переходу не несу особисто. Якщо є якісь прогріхи у підрахунках – не я відповідаю, а керівник ось цього підприємства”, – повідомила директорка.

Отже, 19 грудня Людмила Лазаренко прийняла рішення переходити на “їхнє тверде паливо”. У ціні на газ та альтернативне паливо зараз знак рівності, каже керівник іваничівського навчального закладу. Про це того ж дня нею було повідомлене керівництво обласного управління освіти, яке, в свою чергу, зазвичай одразу інформує і губернатора області чи його заступників. “Тепер перехід на альтернативне паливо економічно обґрунтоване. А раніше це було безпідставно, адже ніхто не міг прогнозувати ріст ціни на газ до сьогоднішнього рівня. Тепер я сама вийшла на керівника ТзОВ «Аванті Девелопмент» і 23 грудня ми будемо зустрічатися на території школи, аби обговорити технічні моменти переходу на котельню з твердим паливом. Ви зрозумійте, це ж не свічку запалити! Треба буде переходити до наступного кроку – тендерної закупівлі паливної сировини, а це вже з нового року. Бо я не хочу порушувати договори із “Волиньгазом”,  – каже пані Лазаренко.

Іваничівська районна рада прийняла на сесії ціну на 1 Гкал у розмірі 1136,30 грн. з ПДВ та додаткові 18,05 грн. з ПДВ за постачання, транспортування та виробництво твердого палива.

Свою попередню позицію Людмила Лазаренко пояснює виключно господарським підходом до питання, а не як не іншими деструктивними моментами. Отож, до 15 січня в Іваничівській школі-інтернаті бути опаленню з котельні на твердому паливі. Боролись, боролись, а за що?..




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

27 Квітня, Субота
26 Квітня, П’ятниця