<

У Іваничівському районі директорів шкіл хочуть перевести на роботу за контрактом

Цей запис опубліковано більш як рік тому
16:04 | 22.09.2016 / Іваничі / , , /
Перегляди
3
/ коментарів 13

У Іваничівській районній раді ініціюють застосування контрактної форми трудового договору для керівників навчальних закладів району.

Керівників навчальних закладів на Іваничівщині всупереч закону хочуть перевести на роботу за контрактом. Дане питання вже розглядалося на комісіях і, подейкують, буде виноситися на черговій сесії районної ради.

Трудові контракти укладаються лише з керівниками закладів державної форми власності. Школа – заклад комунальної форми власності.

Як відомо, на даний час директори шкіл на Іваничівщині перебувають у трудових відносинах з відділами освіти райдержадміністрації на основі безстрокових договорів. Укласти з ними контракт неможливо без попереднього розірвання чинних трудових відносин. Підстави розірвання трудового договору з ініціативи власника або уповноваженого ним органу визначені лише у випадках, передбачених статтею 40 Кодексу законів про працю України. Тому попри велике бажання районної ради переведення керівників шкіл на контрактну форму трудового договору є неможливим.

Сьогодні не лише педагоги ставлять під сумнів законність питання переведення на котракт. На що спиратимуться у райраді, обгрунтовуючи свою юридичну обізнаність? На Закон України “Про місцеве самоврядування в Україні”, у статті 43 якого передбачено вирішення районними радами питань щодо управління об`єктами спільної власності територіальних громад, призначення і звільнення їх керівників.

Однак у Іваничівській районній раді не врахували, що законодавство обмежує сферу укладення контрактів. Про це йдеться у ч. 3 статті 21 Кодексу законів про працю України, де встановлено, що контракт є особливою формою трудового договору і “сфера застосування контракту визначається законодавством”.

Так от, Статтею 20 Закону України «Про освіту» передбачені випадки обрання за конкурсом шляхом укладення контракту керівників лише тих навчальних закладів, які є загальнодержавною власністю. А відповідно до ч. 4. ст. 20 Закону України «Про освіту», керівники навчальних закладів, що є комунальною власністю, призначаються органом виконавчої влади Автономної Республіки Крим у сфері освіти, відповідними обласними, міськими, районними органами управління освітою за попереднім погодженням з місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування.

Для директорів навчальних закладів, які належать до комунальної власності, чинне законодавство передбачає встановлення трудових відносин лише на основі безстрокових трудових договорів.

Беручи до уваги  попередню інформацію, слід пам’ятати, що відповідно до статті 4 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” одним із основних принципів місцевого самоврядування є принцип законності, а відповідно до статті 74 цього закону – органи та посадові особи несуть відповідальність за порушення ними Конституції та законів України.

Освітяни Іваничівщини вже не раз казали своє “ні” пропонованим нововведенням, створеним для ефективного “ручного управління” керівниками установ, проте чиновники і надалі не усвідомлюють, що закони треба виконувати, а не переписувати. Переведення директорів на контракт не виключено може стати “містком” до зведення рахунків з неугодними працівниками та задоволення персональних амбіцій. Складається враження, що спробувати втримати директорів шкіл в своїх руках у потрібний час є основним завданням місцевих чиновників.

До слова, якби районні ініціатори “контрактних реформ” і самі працювали за контрактом, користі було б набагато більше – і освіта вийшла б на належний рівень, і медицина, інфраструктура б розвивалася. Відтак, варто нагадати, що будь-які рішення потрібно робити на основі закону, а також зважати на суспільну думку та здоровий глузд.




коментарів: 13
  1. Євпатій-Калаврат, а що на це говорить профспілка освітянська? Де ті грьобані профкоми? Доречі у Нововолинську вже майже рік всі деректора на контрактній основі,ось чому освіта така послушна Сапожнікову((( Недопустіть цього в Іваничах!

  2. Прокуратура вже за Бадзюньом плаче, можливо вони його законів научать, а то хоче всіх під себе підімяти. Реформатор хренов…

  3. А чому так злякалися контрактної форми. Давно пора це зробити. Директори поробили приватні школи, що хочуть те роблять. Техпрацівників мають за власних рабів та й з вчителями торгуються кожний рік за години. Хто найбільше з директорів не хоче на контракт-то його впершу чергу оформити.

  4. Тільки контракт ! А скептики нехай приватну школу №1 в в Іваничах відвідають. “Історик” правий.

  5. ВСІ керівники на контракті:культура , медицина , ЛАЗАРЕНКО і т. д. ТО чому освіта не на контракті? Давно пора на контракт всіх директорів і в першу чергу тих ,хто на пенсії

  6. Нововолинці давно на контрактах, то “прижок на мєстє папитка улєтєть”
    Спробуй не послухайся роботодавця, будеш мати непереливки.
    А ще забезпеч людей на всякі міроприємства, які потрібні владі.

  7. Заставка до статті (фото) відповідає ситуації яка впродовж багатьох років існує в школі-гімназії. Одна “кукловод” тримає в заручниках увесь колектив. Пенсіонерів впершу чергу на контракт!!! Молодь ВАМ подякує.

  8. Ні Земляче дана заставка більш відповідає нашій районній раді! кукловод Бадзюнь і депутати маріонетки))

  9. я рахую що це правильно,молодий може проявити ініціативу шукати новий підхід із учнями,а то вже набридли постійні історії яка смачна колись була ковбаса ( за ссср )

  10. Я згідний з ТАРАСОМ.Треба молодого директора в ШКОЛУ -ГІМНАЗІЮ!Бо вже накерувалася ШЕВЧИК . ЧОГО її до цього часу тримають директором???

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця
25 Квітня, Четвер