<

На весняних канікулах із іваничівськими школярами працювали майстри народного мистецтва в рамках проекту “Великодня майстерня”

Цей запис опубліковано більш як рік тому
12:00 | 14.04.2015 / Іваничі /
Перегляди
3
/ Коментарі відсутні

На весняних канікулах учням ЗОШ І-ІІ ступенів с. Старий Порицьк пощастило. Вони не просто відпочивали від уроків, грали ігри на копм’ютері чи на вулиці. До них приїхали представники Волинського обласного осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва України. Не на зустріч, а в рамках проекту “Великодня майстерня”.

Майстри навчали юних жителів села писанкарству, плетінню із лози, гончарству. Усі необхідні матеріали та інструменти привезли також, – пише відділ освіти Іваничівської РДА,

– Нам пощастило, в першу чергу, з людьми, які є нашими інвесторами, розповідає директор школи Ігор Йосипович Секунда. – Це брати Олександр, Валентин, Віктор Обштирі. Вони не тільки розвивають сільськогосподарську галузь, а й інфраструктуру села, дають змогу молоді, дітям не відчувати себе обділеними.
Валентин Віталійович, для прикладу, завжди цікавиться станом справ у дошкільному закладі і школі. Якщо виникає в чомусь нагальна потреба – завжди допоможе. Саме він запросив до нас на канікули цих чудових майстрів, які три дні навчали наших учнів і учителів народному мистецтву, розказували і показували, як і з чого можна зробити традиційні в нашій культурі вироби.

В суботу школярі їздили на екскурсію в Зимненський монастир. Ця поїздка також була організована і проплачена спонсорами. Діти із Старого Порицька не нудьгували – у великих двох кімнатах контори сільгосппідприємствазнані майстри давали майстер-класи. По обидва боки довгого столу 12 учнів і 4 учителі з ескізами, зробленими на папері, із свічками, писачками готові були виконувати подальші завдання, які їм запропонує їхній керівник Руслана Воронська, голова Волинського осередку НСМНМУ, заслужений майстер народної творчості України. Під час роботи усі старанно виводили традиційні для нашого краю орнаменти на яєчній шкаралупі.

– Із запропонованих народних мистецтв я вибрала писанкарство через те, що цікаво, і хочу, аби така традиція збереглася у нашого народу, – пояснює своє перебування у цій групі п’ятикласниця Аня Салатюк.

– А мені одразу припало до душі лозоплетіння, – висловлює свою думку Максим Павлючик із сьомого класу. – Уже трохи вмію плести корзину. Згодом, думаю, зумію сплести і кошика, і навіть огорожу.

З цією групою із восьми учнів у четвер займалася атестований майстер із Луцька Ірина Драгун. З-під дитячих рук просто на очах виходили чудові вироби . У гончарній майстерні на справжньому гончарному крузі під керівництвом члена Національної спілки майстрів України Миколи Полякова працювали шість школярів. Діти стояли в черзі із кульками глини, а біля стіни – уже виготовлені вчора вироби .

– Я ніколи такого не бачила і не робила, – усміхається майбутня випускниця Ірина Корецька. – Дуже хочу зробити з допомогою майстра вазу. Згодом усі предмети будуть обпалені у печі, глина почорніє від диму – і вийдуть чудові вироби чорної кераміки. Такі, як на імпровізованій виставці поряд із плетеними корзинами, кошичками, в яких лежали червоні писанки. Через традиційне народне мистецтво учні Старого Порицька навчалися творчості, виховувалися патріотами, отримували знання і вміння, що згодяться в житті. Канікули марно не минули.

Як розповідає голова обласного осередку НСМНМУ Руслана Воронська, мета таких виїздів і занять з дітьми – ознайомлення з історією та традиціями народного мистецтва, навчання особливостям народного мистецтва характерним для місцевих традицій. Практичні навчання дають змогу молоді отримати нові знання і зберегти народні традиції. В даному випадку – писанкарства, лозоплетіння та гончарства.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця