<

На Іваничівщині хочуть зекономити кошти, перевівши школу-дев’ятирічку у молодшу

Цей запис опубліковано більш як рік тому
21:14 | 25.05.2019 / Іваничі / /
Перегляди
8
/ коментарів 10

У селі Мовники Іваничівського району, що на Волині, хочуть зекономити кошти громади шляхом перетворення сільської школи з другого ступеня у перший, себто у молодшу школу. Натомість, мешканці села категорично проти реорганізації, і мають іншу пропозицію економії бюджету громади.

Про це йдеться у сюжеті Аверсу, – передає Під прицілом.

“Головне – економія бюджету громади” – таку позицію займає голова Литовезької сільської об’єднаної територіальної громади Іван Янчук. Мовляв, всі ми знаємо – в дії медична, пенсійна, освітня реформи, отож кошти мають лишатися. Яким чином? Все просто, варто перетворити дев’ятирічку села Мовники на молодшу школу, тобто, аби навчалися там лише 1-4 класи. 

Проте, мешканці села мають категорично іншу думку. Кошти – це добре, економія – ще краще, але все ж – на першому місці мають бути діти, їхнє здоров’я та добробут, а от завдяки такій реорганізації, про це не йдеться.

Мешканці села стверджують, що попри всі статистики й слова, село є перспективним, головне – створити робочі місця, а в реаліях реорганізації, здається, очільники громади на це не зважають.

“На зарплату одинадцятьом вчителям громада витратила у 2018 – більше мільйона гривень”, – каже фінансист громади, бо ж утримуючи школу у Мовниках – громада кошти, можна сказати, “проїдає”. Тим паче, четверо освітян тут працює за сумісництвом, таким чином це подвійні витрати, а от як скоротять викладацький склад, то й громаді жити легше стане.

Але мешканці села так не вважають. Вони мають свою пропозицію – замість реорганізації їхнього освітнього закладу необхідно зменшити премії працівникам громади. Мовляв, у них є певні претензії: за три роки існування ОТГ, у селі ніяких суттєвих покращень мешканці не відчувають.

“Давайте зараз закриємо, а колись розширимо” – пропонує очільник Литовезької громади. Мовляв нині, сенсу утримувати школу, у якій здобуває освіту 62 дитини – абсолютно немає, бо ж є більші школи, й існування освітнього закладу 1–2 ступенів у Мовниках обмежує їх у фінансуванні. Та й взагалі – дітей зі школи не виганяють, а всього лише переселяють – в Литовеж, за 6 кілометрів від дому. Тим більше транспорт нібито є.

У Литовезькій ОТГ для такого випадку є навіть статистика, за якою у 2020-2021 році дітей у першому класі буде 4-5, у 2021-2022 – 3-4, а ще за декілька років нікого не буде і поготів. Та здається, статисти дещо проґавили – а як же ті, хто можливо, хоче перевести свою дитину з іншої школи у Мовники, або у село прибудуть переселенці, або хтось купить тут будинок, та й взагалі, як розрахувати народжуваність дітей у селі чи перспективи розвитку села у громаді не розглядають?




коментарів: 10
  1. Возити дітей за 6 км автобусом значно дешевше, ніж утримувати армію вчителів з чималою зарплатою , сподіваючись, що хтось колись захоче переїхати на край світу жити.

    • Шановна пані Алла,від яких це пір у нас в школах вимірюють вчителів арміями? Як відомо це держава утримує вчителів даючи субвенції, а громада якраз і живе за рахунок податків які утворюють із зарплат вчителів, а ще шахта платить, а інших надходжень щось не дуже й видно.Якщо так вигідно возити дітей за 6 км то чому ж не дає громада два рейси для того ,щоб підвезти молодших школярів до Кречева а вони їздять рейсовим автобусом? Які кошти зекономлені на реорганізації школи в Заставному ,їх же мало хватити , і що то тільки треба все робити для блага громади за рахунок реорганізацій шкіл? Щось не видно тих покращень , тільки гроші на вітер , одні блага роблять тільки для ЦНАПу , комунального і звичайно для себе хороших АПАРАТУ, “вони ж працюють”, а решта гроші тільки проїдають. Що напевно вже не вистачає на премії і інтенсивність , то краще зробіть нормальні умови для прийняття та перевезення дітей , а тоді реорганізовуйте. Але ще краще напевно треба поставити при в’їзді в Мовники великий шлагбаум ,щоб ніде не рипались жителі ,а відкривати тільки на фестиваль ,завезти сцену яку вкрай необхідно було купити, це ж необхідна річ,і показати громада працює!!! Ну і звичайно з економії на вчителях прокладене відрізок дороги до сільської ради чи може ще кудись.Забути про Мовники ,це ж край світу, за рахунок якого сформувалася громада і пан Іванчук І.І. став головою,для чого дбати про село? Головне громада!!!!

    • Як розумно сказано пані Алла в нас вже в школі колективи вчителів вимірюють арміями? То як тоді назвати апарат громади ? Проїдачами громадських коштів, бо їх там також чималенько і на собі хороших вини не економлять, от тільки пече дуже Мовниківська школа! Економія зразу велика , така ж як і на Заставенській школі, премії собі випишуть ще більше і всім зразу стане легше жити . Ще великий шлагбаум поставити треба на в’їзді до Мовникова хай там сидять і не рипаються , а відкривати тільки на фестиваль, сцену вже купили то треба шоу робити .

  2. Ви не бачили доріг, якими потрібно возити. І діти в один автобус не помістяться, потрібно два . Або робити два рейси. А автобус ще й ламається. Бачу, що в тій ОТГ процвітає тільки Литовеж , а інші села залишили на вимирання.

  3. А керуючу справами в Нововолынске дёшево содержать? На работу ближе ездить в Польшу или в Китай?

  4. прально, головне шо дешевше ! і взагалі, нашо вам 9, досить і 4 ! чи може ви своїх діток космонавтами чи вченими бачите ? мушу вас розчарувати – в токий ролі вони цій державі не потрібні, це дурні залишки совкового менталітету !

  5. Вчителі фінансуються з держави,а не з громади.А закрити хочуть,бо дадуть в литовеж,на опорну школу більш ніж мвльйон,які чинуші полюбе роздеребанять…на більше розуму не вистачає

  6. подивіться декларації чиновників їх зарплати і премії це страшні суми для села. Нащо їх там стільки от і буде економія

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця
25 Квітня, Четвер