<

Екологи не можуть перевірити рубки у волинських лісах через карантин

Цей запис опубліковано більш як рік тому
01:36 | 11.11.2020 / Новини / , /
Перегляди
5
/ 1 коментар

Протягом 2020 року до Державної екологічної інспекції у Волинській області надійшло 6 скарг від громадян на рубки в державних лісгоспах і одна щодо приватного лісопідприємства. Жодну з них перевірити не вдалось через коронавірус.

Про це стало відомо під час засідання Громадської ради при Державній екологічній інспекції у Волинській області, – передає Сила правди.

У зв’язку з поширенням Covid-19 всі планові перевірки в Україні призупинили на невизначений термін. Разом з тим інспекційні заходи за зверненнями громадян ніхто не відміняв.

Якщо хтось став свідком злочину проти довкілля, він може, або негайно повідомити про це в поліцію, або ж звернутися в екоінспекцію з заявою. Позапланові перевірки на місцях екоінспектори спершу погоджують зі своїм керівництвом у столиці.

Протягом цього року волиняни 7 разів скаржилися в екоінспекцію щодо сумнівних рубок в 4 районах області. Заяви, зокрема, стосувалися державних підприємств «Лісомисливське господарство «Звірівське», «Ківерцівське лісове господарство», «Камінь-Каширське лісове господарство», «Любомльське лісове господарство», спеціалізованих лісогосподарських агропромислових підприємств «Рожищеагроліс» і «Камінь-Каширськагроліс» і приватного лісогосподарського підприємства «Дружба». Жодна з перевірок не відбулася. Керівники не допустили інспекторів через карантин.

«У першому кварталі 2020 року ми виходили на позапланову перевірку за розпорядженням прем’єр-міністра України у Волинський військовий лісгосп. Виявили порушень на майже 8 мільйонів гривень. В тому числі й збитки внаслідок незаконних рубок на території Ківерцівського національного природного парку «Цуманська пуща». Матеріали передали в правоохоронні органи, відкрили кримінальну справу.

Після цього у нас за 2020 рік – 6 скарг на державні лісгоспи від громадян і 6 недопусків. Єдина область в Україні де 100% недопусків. Ми не відпрацювали по цих заявах, бо була відмова як під кальку – коронавірус. За цей час відкривались кримінальні провадження, зокрема, по рубках в природно-заповідному фонді. Рівень зловживань зашкалює.

Ми як інспекція вважаємо, що кожен з цих недопусків є упередженим для того, щоб приховати ті чи інші факти», – коментує начальник Державної екологічної інспекції у Волинській області Олександр Кралюк.

В інспекції кажуть, що через недопуски до перевірок керівників лісгоспів оштрафували. Згідно зі статтею 188-5 Кодексу України про адміністративні правопорушення, невиконання законних розпоряджень посадових осіб органів, які здійснюють державний контроль у галузі охорони навколишнього природного середовища, тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб у розмірі від п’ятнадцяти до сорока п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто від 255 до 765 гривень.




один коментар
  1. Злочинцям треба пикетувати Верховну Раду, що за нахабство під час пандемії штрафувати\від255 до 765грн.\, необхідно ввести канікули на злочини, щось на зразок податкових канікул.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця
25 Квітня, Четвер