<

Через Тимошенко Коболєв втратить своє крісло? Думка експерта

Цей запис опубліковано більш як рік тому
14:21 | 11.03.2019 / Новини / /
Перегляди
0
/ Коментарі відсутні

Керівника НАК «Нафтогаз України» Андрія Коболєва звільняють. Відповідне рішення уряд затвердив після поразки у суді.

Контракт із Коболєвим спливає 22-го березня і не буде продовженим, повідомляє Obozrevatel, посилаючись на думку політичного експерта,
голова аналітичного центру ІНПОЛІТ Сергія Бикова.

“Юлія Тимошенко витратила два роки, аби довести в судовому порядку – тарифи, встановлені на газ у 2016 році, необґрунтовані і незаконні”, – зазначає експерт.

Кабмін призначив початок конкурсу на посаду нового очільника «Нафтогазу» з 23-го березня. За словами Володимира Гройсмана, конкурс буде прозорим та відкритим.

Показово, що рішення про призначення конкурсу Кабмін ухвалює одразу після програшу суду по тарифам.

“4-го березня Київський адміністративний суд задовольнив позов Юлії Тимошенко до Кабміну, НКРЕКП та «Нафтогазу» про незаконне підвищення ціни на природний газ. Судовий процес тривав понад два роки. За цей період уряд збільшив ціну на газ з 3,6 грн до 8,5 грн за метр кубічний. І планує продовжити тарифний геноцид”, – повідомляє Сергій Биков.

Експерт говорить, що Кабінет Міністрів та «Нафтогаз» не змогли довести у суді обґрунтованість тарифів. Жодних економічних розрахунків урядовці не надали. За його словами, «Телефонне право», зміна складу суду, тонни клопотань і тиск влади не зупинили справедливість.

“Суд визнав незаконною та недійсною Постанову Кабміну №315 з дня її прийняття. Це юридичний факт підтверджує, що тарифи можуть і будуть знижені”, – повідомив Биков.

«Тепер у нас є база для того, щоб одразу після президентських виборів повернути старий порядок, коли український газ йшов українцям, та поставити вдвічі нижчу ціну на газ. Адже навіть суд визнав, що це буде правильно», – заявила Юлія Тимошенко на зустрічі у Хмельницькій області.

Урядовці стверджують, що постанова і так втратила чинність, бо за першим підвищенням тарифів встановлені наступні. Логіка влади є дивною, адже не можуть законні рішення базуватись на злочинних. Народний депутат України Сергій Власенко наголошує, що позиція влади є нікчемною. Адже оскаржувалась сама формула підвищення цін, а не дія постанови.

«Якщо первинні тарифи не мали економічного підґрунтя, то очевидно, що і подальше зростання було необґрунтованим і незаконним», – заявив Сергій Власенко.

Зниження вартості газу призведе і до зниження комунальних тарифів. За розрахунками команди Тимошенко, ціна на газ має становити 3.55 грн за метру кубічний, яка дозволить розвідувати нові поклади газу та збільшувати його видобування, забезпечить 30% рентабельності. За таких умов Україна стрімко збільшить видобуток. Власного газу вистачить і для населення, і для української промисловості.

“Але влада не планує знижувати тарифи. Навпаки, планує знову підняти вартість газу після виборів. Якщо владу не змінити, ціна на нього зросте на 43%: з 1 травня до 9,8 грн м 3 , а з 1 січня 2020 року – до 12,3 грн за метр кубічний”, – підсумував Сергій Биков.





Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця