<

Австрієць пропонує запустити унікальний проєкт із переробки сміття на Волині

Цей запис опубліковано більш як рік тому
08:15 | 17.01.2021 / Новини / , , /
Перегляди
44
/ коментарі 3

На Волині може з’явитися сучасний центр утилізації відходів із компостним заводом, який не шкодитиме довкіллю.

Як інформує пресслужба Волиньради, цю ідею обговорили 15-го січня під час зустрічі голови обласної ради Григорія Недопада з директором ПП «Гігаджоуль» Крістіаном Чернером, яке займається переробкою сміття, – передає Вісник.

Підприємство, засноване Крістіаном Чернером, має 40-річний досвід, апробований в Австрії.

На умовах договору підприємство може взяти в експлуатацію будь-який існуючий полігон побутових відходів та поетапно побудувати сучасний центр утилізації відходів з компостним заводом, куди спрямовується біофракція сміття; сортувальною станцією; заводом з обробки альтернативних видів палива.

Залишки ж пресуватимуться на вивільнених місцях полігонів, де запроваджені допоміжні системи дегазації.

Зі слів Чернера, захоронення відходів відбувається згідно із сучасними вимогами і проводиться рекультивація. Як варіант, тверді відходи можуть спалюватися, при цьому вироблена теплоенергія використовується для теплиць, де вирощують овочі та квіти для потреб міст.

Попіл, який лишається після спалення, їде на цементні заводи, які з користю його використовують. Переробка сміття – майже безвідходна.

Голова облради Григорій Недопад мав нагоду пересвідчитися в ефективності такої схеми, бо так переробляють сміття у столиці Латвії Ризі.

Крістіан Чернер закликає органи місцевих влад дослухатися до такої ідеї і переконує, що в Україні часто практикують нерентабельні проєкти поводження з твердими побутовими відходами, які, відповідно, й не реалізовуються і екологічних проблем, звісно ж, не вирішують.

Підприємець вважає, що в Україні і на Волині зокрема потрібні широкі дискусії з цього питання. Але це – не головне. Щоб громади повірили в ефективність будь-якого проєкту, потрібно показати зразок.

Чернер переконує, що у випадку, якщо з його підприємством буде укладений договір з однією із громад, він готовий буде продемонструвати успішний результат.

Радник голови обласної ради Михайло Імберовський пропонує обговорити такі пропозиції з керівництвом Шацької територіальної громади.

Іноземний гість каже, що українцям потрібно змінити психологію у питанні поводження сміттям. Зокрема, влада має не боятися політичної відповідальності за залучення приватного сектору економіки до вирішення проблеми побутових відходів, а громади повинні довіряти таким рішенням влади.

Григорій Недопад каже, що тему поводження з твердими побутовими відходами обов’язково обговорять на одному із засідань координаційної ради з питань місцевого самоврядування, на яке будуть запрошені керівники всіх 54 територіальних громад та 4 голови райрад на Волині.

Крістіан Чернер готовий до середини лютого надати всі пропозиції з конкретними обрахунками рентабельності проєкту для волинських громад. Остаточні рішення щодо перспектив співпраці прийматимуть самі громади.




коментарів: 3
  1. А угорця-компаньйона в того австріяки нема?
    Колись така компашка вже хотіла мусору наробити…

  2. Знаїте, якщо і замахнутись на таке то тільки за умови що там реально ні одної навіть мінімальної шкоди не буде для природи- грунтів, річок, повітря, і здоров‘я людини, а то вже Краноспан обіцяв найновітніші фільтри, а люди купами хворіють і кладовище росте, пани курчаки, епікури теж обіцяли що без хімії курятина і чисті , просто дзеркальні відходи води після переробки, а результат червоні ріки з крові які заховали під високі забори з охороною, що від тих натур-кур пухнпть руки і алергія страшна в працівників, то можна уявити яке те м‘ясо. Поля засівають не пшаницею а хімією …. Шановні може хватить людей дурити, вам особисто дорожче буде, прокиньтесь! З мобою не щабереш. Може хватить жити / моя хата з краю…/ Зараз нова ера почалась , і якщо будь яке діло розпочате буде вигідне тільки вам, а не для людей, і буде шкодити природі і дюдям а ви не будете звертати на такі важливі фактори, то повірте результат зараз не забариться і бумерангом вдарить по самих рідних болючих місцях. Карму ніхто не відміняв. І це ніякі гроші не перекриють, і потім не кажіть що вас не попереджали. Зараз природа вже перестала пробачати…. Отже якщо у вас шановні тільки меркантильні інтереси на наші землі, і ваш задум хоч і буде суперовим, то повірте той хто буде тут вести той ваш бізнес, стануть поза вашими очима щоб зікономити сотні тисяч продадуть саою душі і будуть відходи скидувати і закопувати просто в землю без усяких технологій, та і спальвати будуть без всіляких новітніх фільтрів, ми вже це все наглядно побачили у нас у Новолинську. Думайте добре. У Австрії такими заводами пишаються, а в нас не проконтролюєш і еко завод може перетворитись бомбу сповільненої дії.

  3. черговий піар “корона пандемія” .ще нема пропозиції з конкретними обрахунками рентабельності а вже БУДУЮТЬ.срадники голови радять везти сміття до Шацька з Ковеля та Володимира.засрати до кінця озера. давай промисловість в поліський край.щей Ригу в ДОСВІД. ЧИ ХТОСЬ ВКЛАДЕ ФІНАНСИ В УТОПІЮ.ЕКОНОМІСТИ ТРУСКАВЕЦЬКОЇ КАДАМІЇ ЗЕЛЕНОЇ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця