<

300 тисяч людей вийшли на «Марш нової Білорусі»

Цей запис опубліковано більш як рік тому
06:06 | 24.08.2020 / Новини / , /
Перегляди
19
/ Коментарі відсутні

Вже п’ятнадцятий день поспіль білоруси протестують проти фальсифікацій під час виборів президента. Попри зливи в Мінську на вулиці білоруської столиці вийшли за різними оцінками від 100 до 300 тисяч людей. Ймовірно нинішня акція буде чи не масштабнішою за ту, яка відбулась минулої неділі. Натомість Лукашенко знову стягнув військову техніку в Мінськ і готується до силового розгону людей.

Сьогодні в центрі Мінська проходить «Марш нової Білорусі» – масштабна протестна хода. Організатори акції виганяють поки ще президента гаслами: «Лукашенка в автозак», «Йди» і «Жыве Беларусь». Про це повідомляє «24 канал».

Десятки, якщо не сотні тисяч людей, вимагають відставки Лукашенка, звільнення політв’язнів, проведення суду на винними в тортурах і вбивствах.

Люди зайняли всю площу Незалежності, проїжджу частину, майданчик біля міськвиконкому і будівлі метрополітену. Міська влада, натомість, включила на всю гучність радянську пісню «Первым делом самолеты», але заглушити голос вулиць не вдається.

Масштабні акції відбуваються також у Бресті, Гродно, Бобруйську та інших містах Білорусі.

Міліція називає ці заходи «несанкціонованими» і попереджає про відповідальність. Напередодні Лукашенко, виступаючи в Гродно на провладному мітингу, заявив, що протести будуть жорстко придушуватись.

Мешканці білоруської столиці помітили військову техніку та чимало військових з внутрішніх військ. Сотні силовиків на в’їздах до Мінська перевіряють машини.

Міноборони Білорусі попередило протестувальників, що в разі «порушення порядку і спокою» у місцях, пов’язаних з пам’яттю полеглих у Другій Світовій вони «будуть мати справу не з міліцією, а з армією».

Також силовики припаркувати в центрі міста автомобілі з колючим дротом і водомети.

У Гродно також помітили вантажівки з внутрішніми військами, автозаки і автобуси.

Після оголошення результатів президентських виборів у Білорусі 9 серпня люди почали масово виходити на вулиці.

Білоруси не погоджуються з перемогою Олександра Лукашенка та вважають вибори сфальсифікованими.

ОМОН з самого початку мирних протестів жорстоко розганяв та затримував активістів.До них застосовували насилля і після затримання.

Люди вимагають: провести чесні вибори, звільнити усіх політв’язнів та покарати ОМОНівців, яки били та катували мирних демонстрантів.

У Білорусі підтвердили офіційно підтвердили загибель чотирьох осіб під час акцій протестів. Правозахисники кажуть: жертв свавілля правоохоронців більше.

Поранені були більше ніж тисяча осіб, понад 7 тисяч затримані.

З 11 серпня у країні стартував загальнонаціональний страйк.

Опозиція створила Координаційну раду, мета якої забезпечити мирну передачу влади в країні.

Евакуація Лукашенка

Частина протестувальників вирушили в бік Палацу незалежності, де розташована резиденція президента Білорусі. Її оточили силовики й не пропускали мітингувальників.

Також в оточенні були й військові в повному екіпіруванні  з автоматами. Зігнали до Палацу незалежності також багато військової техніки.

Тоді почала з’являтися інформація, що Олександра Лукашенка можуть евакуювати.

Військова техніка в Мінську перед акцією протесту

Мешканці білоруської столиці помітили військову техніку та чимало військових з внутрішніх військ. Сотні силовиків на в’їздах до Мінська перевіряють машини. 

Міноборони Білорусі попередило протестувальників, що в разі “порушення порядку і спокою” у місцях, пов’язаних з пам’яттю полеглих у Другій Світовій вони “будуть мати справу не з міліцією, а з армією”.

Також силовики припаркувати в центрі міста автомобілі з колючим дротом і водомети. 

У Гродно також помітили вантажівки з внутрішніми військами, автозаки і автобуси.

Шахтарі “Білоруськалію” та інші робітники великих підприємств теж протестують

Від МЗКТ висунулася колона працівників заводу та волонтерів. Біля станції метро “Автозаводська” до мітингувальників приєднуються працівники Мінського автозаводу.

Вражаючі фото масштабної акції протесту в Мінську:

Головне про протести у Білорусі

  • Після оголошення результатів президентських виборів у Білорусі 9 серпня люди почали масово виходити на вулиці.
  • Білоруси не погоджуються з перемогою Олександра Лукашенка та вважають вибори сфальсифікованими.
  • ОМОН з самого початку мирних протестів жорстоко розганяв та затримував активістів.До них застосовували насилля і після затримання.
  • Люди вимагають: провести чесні вибори, звільнити усіх політв’язнів та покарати ОМОНівців, яки били та катували мирних демонстрантів.
  • У Білорусі підтвердили офіційно підтвердили загибель чотирьох осіб під час акцій протестів. Правозахисники кажуть: жертв свавілля правоохоронців більше.
  • Поранені були більше ніж тисяча осіб, понад 7 тисяч затримані.
  • З 11 серпня у країні стартував загальнонаціональний страйк.
  • Опозиція створила Координаційну раду, мета якої забезпечити мирну передачу влади в країні.






Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця