<

Сантехніки з Волині створили для волинських бійців диво-апарат

Цей запис опубліковано більш як рік тому
18:40 | 15.09.2014 / Новини / , , /
Перегляди
6
/ Коментарі відсутні
20140915134655

Українські військові отримали в своє розпорядження мобільну установку для очистки води в польових умовах. Її змайстрували звичайні сантехніки з міста Іваничі на Волині, – повідомляє Press-Центр.

Автори винаходу – Дмитро та Петро. Вони займаються встановленням систем опалення, а нещодавно їхні друзі та знайомі, які нині на фронті, попросили їх змайструвати пристрій, який міг би очистити воду з річок та озер.

“На Сході зараз дуже багато людей з Волині – одні служать в 51-ій окремій механізованій бригаді, інші в батальйоні «Айдар», є волинські хлопці і в інших підрозділах. Чимало там наших друзів і знайомих. Якось нам подзвонили волонтери і попросили, щоб ми вигадали щось для очистки води в польових умовах – щоб можна було пити воду з річок та озер, адже води там бракує. Особливо, коли знаходишся на передовій, а припаси через обстріли підвести не можуть”, – розповідає один з авторів винаходу Дмитро Кузвєсов. “Вигадувати велосипед ми не стали і вирішили змайструвати систему очистки води на основі трьох фільтрів”, – додає він.

Найважче, говорять майстри, було із каркасом установки. Врешті решт, робити його вирішили з металевої арматури.

“Каркас нашої установки повністю металевий. Окремі частини ми вирізаємо на станку, після чого зварюємо. Далі до цього каркасу ми кріпимо фільтри і установка готова. Завдяки каркасу вона достатньо мобільна і її легко переносити,” – ділиться секретами виробництва Петро Луцюк.

Voda-3

Щоб установка запрацювала, потрібно джерело живлення. У польових умовах це може бути звичайний генератор, – говорять автори розробки. Далі воду з озера, чи річки прокачують через пристрій і її вже можна пити.

“Вода, яка подається з річки, або будь-якої іншої водойми, проходить три стадії очищення – це нитковий фільтр, пропіленовий фільтр і активоване вугілля. Коли вона проходить усі ці ступені очистки, її вже можна пити. Але ми все ж радимо зайвий раз воду прокип’ятити – це не завадить,” – розповідає Дмитро Кузвєсов.

За годину установка прокачує 700 літрів воли. Скласти такий пристрій коштує 800 гривень. За роботу майстри не беруть ні копійки – усі гроші жертвують волонтери. Дмитро та Петро зібрали вісім таких установок – вони вже на Сході. Військові «ноу-хау» волинян оцінили. Анатолій Прошин із прес-служби оперативного командування «Північ», який нещодавно повернувся з-під Луганська, розповідає, що колони з припасами ворог постійно обстрілює, тож така установка рятує не одне життя.

Voda-2

“Сепаратисти стріляють по всьому, що можуть. Навіть коли на машинах із цивільними людьми були встановлені білі прапори, по ним також відкривали вогонь. То що вже говорити про наші колони із продуктами та питною водою! Відтак, цей винахід допомагає нам забезпечити особовий склад не лише питною водою, а й технічною. Часто солдатам доводиться по кілька діб сидіти в окопах і коли вже немає що пити, ця установка стає в нагоді. До того ж, ми не губимо особовий склад і техніку, яка в таких випадках, зазвичай, потрапляє під обстріл ворога.

Самі автори розробки скромно зазначають, що нічого особливого не придумали, а лише вдосконалили попередні установки для очистки води, зробивши їх більш мобільними. Однак, радіють, що їхній пристрій військовим став у нагоді і, можливо, допоможе нашим швидше завершити війну і повернутись додому живими та здоровими і, звісно, з перемогою.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

1 Травня, Середа