<

Юрій Лазаренко: “Від нас вимагали відшкодувати 5,5 мільйонів гривень за харчування дітей”

Цей запис опубліковано більш як рік тому
13:02 | 29.06.2016 / Інтерв'ю /
Перегляди
23
/ Коментарі відсутні

Нововолинський ліцей-інтернат Волинської обласної ради є одним із числа найкращих загальноосвітніх навчальних закладів області, також переможцем конкурсу «100 найкращих шкіл України». Юрій Лазаренко, директор ліцею, погодився поспілкуватися з журналістами “БУГу” та розповісти про досягнення та труднощі, які виникали під час його керівництва. 

– Юріє Олександровичу, як нам відомо, саме у ліцеї пройшли ваші шкільні роки. Що для вас особисто означає цей заклад?

– Навчання в ліцеї – це два найкращих роки мого життя. Середовище і колектив створюють такі умови, що у дитини самостійно виникає бажання вчитися.

– Ви третій рік поспіль на посаді директора ліцею, який входить до сотні найкращих закладів України. Скажіть, на ваш погляд, які основні здобутки ліцей отримав завдяки вашому керуванню?

– Основні здобутки можна розділити на дві частини: наукова робота та матеріально-технічна база.

Найбільшим досягненням в науковій роботі є всеукраїнське визнання завдяки найпотужнішій кафедрі хімії. Це підтверджують наші результати з минулого року, де перше і третє місце з хімії одночасно в Україні здобули наші ліцеїсти.

Стосовно матеріально-технічної бази – впровадження інноваційних та енергозберігаючих технологій. Мабуть, найвагомішим було утеплення гуртожитку, оскільки температура там була нижча шістнадцяти градусів. Завдяки енергозберігаючим технологіям відтепер мінімальна становить вісімнадцять.

В планах в нас утеплення навчального корпусу, вже навіть маємо підписаний договір.

Значне збагачення матеріально-технічної бази природничих дисциплін.

Хіміки усім забезпечені, фізиків я постійно питаю, що їм ще необхідне. Оновлення кабінету – це сотні тисяч гривень, але ми все робимо для того, аби доповнити аудиторії.

HfOjrZf75n4

Вироблена концепція, як має виглядати клас в цілому. Кабінет хімії вже зроблений з відповідними оновленими меблями, покриттям підлоги та стінами.

Також відбулося покращення в плані безпеки – зовнішній відеонагляд навколо гуртожитку. На майбутнє планується встановлення камер всередині приміщення. Це стимулюватиме до покращення навчально-виховного процесу і посилення контролю.

fynjpCqrP54
1a3fqosX70o

– Зазвичай, під час продуктивної роботи виникають певні труднощі, а як ви долаєте перешкоди? 

– Найбільша проблема і водночас досягнення це те, що від нас вимагали відшкодувати 5,5 мільйонів гривень за харчування дітей і, відповідно, в подальшому, за цю послугу брати додаткові кошти. Але оскільки ми отримуємо плату згідно наказу Міністерства освіти і науки № 667 про утримання дітей, то збільшення суми для утримання школярів просто б зруйнувало заклад. Уявіть, що вам згідно з цієї методики відповідно до ваших доходів нарахована певна сума, 400-500 гривень. І тут додатково ще необхідно сплачувати тисячу гривень. Для батьків це достатньо великі кошти. Одиниці могли б утримувати дітей у цьому навчальному закладі. Відповідно, в такий спосіб, батьки забрали б дітей із ліцею і він був би просто ліквідований. На вирішення даного питання пішло довгих три роки.

Спочатку ми судилися тільки за те, щоб “судитися”, це зайняло в нас два роки. Виграли Львівський апеляційний адміністративний суд. Після того, як було розглянуто перші інстанції, нас підтримав Луцький адміністративний суд. Але тут теж нас спіткала невдача, хоча Львівський апеляційний адміністративний суд нас підтримав, але касація не відбулась, оскільки фінансова інспекція не сплатила державного мита. Це забрало дуже багато часу. Звичайно, за цих три роки можна було б набагато більше зробити, але цілий том документів, який потрібно було постійно готувати, доповнювати, оновлювати, відібрав таку можливість.

– А кого ви вважаєте своїм ідейним натхненником?

– Звичайно, Гошовського Йосипа Васильовича. Це велика потужна та енергійна людина, яка надихає на отримання знань. Гошовський Йосип був моїм вчителем фізики і дякуючи йому я зайняв перше місце в особистісному рейтингу на турнірі з фізики у 2001 році, тоді я був учнем 11-го класу цього навчального закладу.

Розкажіть, будь ласка, про ваші подальші плани на майбутнє, що ще б ви змінили у Нововолинському ліцеї?

– Планів у мене вдосталь. Спочатку це утеплити навчальний корпус. Я думаю, все буде добре і цей процес вже в цьому році почнеться. Вже встановлене сучасне освітлення на 3-му поверсі. Зараз монтуємо, аби воно було ще на 1-му та 2-му. Буде єдиний  стандарт і, відповідно, є необхідність встановити менш потужніші стабілізатори для гуртожитку і вирішити, чи це буде доцільно зробити для їдальні. Переобладнати систему опалення, щоб теплоносій був в навчальному корпусі (адже зараз він знаходиться в землі і потрібно його підняти), те ж саме зробити в гуртожитку. Звичайно, поставити термозалежні клапани на подачу теплової енергії в гуртожиток, з метою, щоб відбувалося автоматичне регулювання теплової енергії. Це допоможе уникнути перегрівання, уникнути зайвих витрат бюджетних коштів. Повністю, згідно стандартної моделі, зробимо ремонти у всіх класах ліцею, також всередині приміщення гуртожитку згідно європейських підходів. Сьогодні, це основні завдання, які я бачу перед собою та намагатимуся виконати в найкоротший термін.

1qnGyaVhEps
gKq71IGl2jk
Tn1Vx0Ike3s
vEe-j7kZoMM

Розмову вела Наталія Ужвій, інтернет-видання “БУГ”




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *