<

Руслан Влодарчик: «Є 20-30% людей, які діють. Решту дивляться зі сторони»

Цей запис опубліковано більш як рік тому
12:14 | 7.09.2015 / Інтерв'ю /
Перегляди
8
/ коментарів 5

Уже 8 років як депутат міської ради Руслан Влодарчик працює у сфері житлово-комунального господарства. Саме за його ініціативи в Нововолинську почали роботу об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ). Сьогодні наша розмова з головою правління Аоціації ОСББ «Містечко».


Що змінилося з того часу, відколи ви стали головою правління Асоціації ОСББ «Містечко», чи виникають труднощі в організації роботи об’єднань співвласників?

Коли я починав у 2007-му році, думав, що всі мають бажання щось міняти, що люди схочуть самі керувати своїми будинками. Занурився в цю справу на всі 100 %.    Насправді, зараз є приблизно 20-30% людей, які діють. Решту дивляться зі сторони. Зробиш – добре, не зробиш – залишишся крайнім. Я не розумію, чому так? З 1-го липня вступив в дію закон, за яким держава знімає з себе відповідальність по обслуговуванню будинків та прибудинкових територій. Це означає, що кожен мешканець відповідатиме за майно, яке є у його власності. І тепер маємо 2 варіанти: або залишити все так як є, або створити об’єднання співвласників. Наступне питання: хто буде надавати обслуговування – чи це організація, яка буде назначена виконавчим комітетом міської ради, чи мешканці самі будуть керувати, або когось наймуть? У першому випадку вони взагалі втрачають якусь можливість контролю, тому що в газеті опублікують оголошення, наприклад, що виконавчий комітет Нововолинської  міської ради затвердив обслуговуючу організацію, яка вкаже тарифи, і ніякого впливу на це мешканці не будуть мати. Згідно закону, ця обслуговуюча організація заключає договір з представником будинку, якого обирають мешканці, але він персональної відповідальності не несе.

Не розумію одного чому ані на місцевому рівні ані на рівні держави максимально не доноситься дана інформація, це бомба сповільненої дії. Скоріш за все це пов’язане з виборами у жовтні, не хочуть соціальної напруги. Тим паче постійно піднімаються тарифи.

Тобто найактуальнішим варіантом  на сьогодні є обєднання співвласників?

Так, але люди повинні розуміти, що коли вони створюють об’єднання і відокремлюються, то беруть на себе відповідальність. На сьогоднішній день є тариф 1 грн 20 коп. –  і всі питання до якоїсь обслуговуючої організації. Так вже не буде. ОСББ – це колективна відповідальність, а у зв’язку з тим, що наші будинки в задовільному стані, коштів доведеться витрачати набагато більше.

Які зміни передбачаються в тарифах?

Звісно, вони будуть змінюватися. Реально сьогоднішній тариф – це біля трьох гривень з квадратного метра. Але якщо люди не спроможні платити, то вони не будуть. Хоча, якщо об’єднані співвласники особисто приймають рішення і впливають на тариф, то обслуговуючі організації типу жеку, водоканалу, теплокомуненерго просто ставлять мешканців перед фактом. З 1-го вересня знову підніметься ціна на електроенергію і що люди можуть зробити? Протестувати проти того, в іншому випадку, на них уваги звертати ніхто не буде.

Хотів би доповнити, сьогодні тарифи мусять рости, але в міру, вони повинні бути обґрунтованим та нести в собі складову прибутку.

Думаєте, протести дадуть результат?

Чому ж ні? В Єревані подіяло. Треба з тим щось робити. Але, якщо народ хоче сидіти вдома, хай сидить…

Ми бачимо, що з шахтами відбувається. Мітинги проходять майже щомісяця, і що це міняє?

Тут інша ситуація. Політика зверху така – знищити вугільну галузь. Зате ми успішно купуємо вугілля в Росії.

Складається враження, що така політика не тільки відносно шахтарів, а й загалом для усього населення України. Взяти хоча б ціну на газ. Не встигли оглянутися – нові гнітючі тарифи.

Трохи про комунальні послуги. До цього треба підходити виважено. Наприклад, наш міський голова все життя старався, щоб тарифи були як найнижчими, але ніколи не задумувався над тим, що потрібно підтримати той же самий жек або водоканал. Його цікавило інше. Найнижча ціна на газ, світло, а значить, виборці всі голосуватимуть за нього. В результаті, жеки зараз працюють взагалі з нульовою рентабельністю. Коштів вистачає фактично на те, щоб виплатити людям заробітні плати. При тому в жеків були забрані кошти, які вони отримували з оренд площ та приміщень, а на сьогоднішній день з міського бюджету дають їм подачкі-дотації на ремонти покрівель.

Це якщо брати до уваги міську владу, а якщо взяти тих, що, як ви зауважуєте, зверху? Я не бачу логіки в субсидіях. Якщо є можливість зменшити тариф – зробіть це без збору в людей персональних даних та довідок про доходи.

Думаю, платити менше не буде. Збирають інформацію, щоб потім сильніше «прикрутити гайки».

А які у вас відносини з владою?

Вони не зацікавлені в розвитку ОСББ. З 2008 року кругом на всіх рівнях заохочували створювати ОСББ та гарантували при цьому всіляку підтримку. Далі слів не пішло, теж саме відбулося і внашому місті.Ми двічі зверталися в міську раду з питанням дольової участі через програму реформування і розвитку житлово-комунального господарства, й два рази воно провалювалось. У програмі йдеться, що кошти обслуговуючим організаціям будуть виділятися на долю участі 50/50. Але ситуація така, що коли будинок знаходиться в жеку, то у такому відношенні гроші йдуть в пропорції 50/50 тільки на матеріали. В випадку ОСББ ми 50/50 по всьому, а це і проектна документація, матеріали та роботи. І це несправедливо, бо ми робимо набагато більше, ніж жеки. У Нововолинську стартує передвиборча кампанія. Жеківські будинки білять абияк, зате безкоштовно. Влада вбила два зайці одразу: підняла собі рейтинг і відбила людям охоту створювати ОСББ. Колись наступники будуть  пожинати  плоди, але це буде колись.

Є якісь ще нюанси в роботі?

Велику роль відіграє людський фактор. Ми маємо будинки з головою на платній основі і діючим правлінням. Постійно збираємось, обговорюємо різні проблеми. Попередньо мешканців обслуговувала організація, що встановила нерентабельний тариф. Коли в місті було 90 копійок, у них ця ціна становила 47 копійок. Холодної води  та тепла там не було по два-три дні. Ми виправили ситуацію. Однак є й такі будинки, де більше 30% мешканців взагалі не хочуть платити і з ними працювати дуже складно. Проблема ще й полягає в тому, що на законодавчому рівні багато чого не врегульовано.

Але ж при теперішньому безробітті і мізерних зарплатах, можливо, людям нема чим платити.

Це справді дуже велика проблема – соціальна нерівність. Може людина взагалі не працювати, а може мати 5 тисяч доходу. Але для цього є збори, на яких розглядаються такі питання, і ми їх змушені вирішувати. Сьогодні на шахтах проходить скорочення. Найоптимальнішим варіантом для працівників, які лишились без роботи, є пройти курси в центрі зайнятості, поновити свою кваліфікацію (слюсар, сантехнік, електрик тощо) отримати відповідні дозвільні документи таі надавати послуги як підприємець.

Ми б з радістю брали таких людей до себе в команду.

Спілкувалася Юлія Ховайло, інтернет-видання «БУГ»




коментарів: 5
  1. Вам розказати чому люди відмовились? Тому, що хтось дуже постарався, щоб вони відмовились. І зробив собі типу як в Донецькій і Луганській обл.

  2. Я от читаю цього Андрія і таке враження, наче людинадобряче не в собі.Якщо ти критикуєш, то маєш поставити на противагу свої досягнення і якийсь конструктивний підхід, тільки вочевидь їх немає.
    Яким би не був Влодарчик, він щось робить, можливо є й помилки, але ж тільки той не помиляється, хто нічого не робить.
    Я Влодарчика знаю і не з дуже хорошої сторони, і з хорошої сторони.Сама не раз його критикувала. Але час іде і я схиляюсь до думки, що все-таки добре, що людина не опускає рук і хоч щось намагається зробити для людей. Чула, як багато хто нарікає, що він і собі, і дружині високі зарплати встановив. Знаєте, було б дивно, якби людина за тисячу грн. вислуховувала багатогодинні нісенітниці та нарікання , які слухає кожного дня, та працювала за такі копійки. А з другої сторони, адже ті, хто на нього махають кулаками, самі не хочуть бути головами ОСББ, бо “геморой” (в простонародді) нікому не потрібний,краще за пивком та на дивані, еге ж?
    П.С. Руслане, тримайтеся і здоров’я Вам і Вашій родині.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *