<

Коронавірус та медична реформа – інтерв’ю з керівницею Володимир-Волинського ТМО Тетяною Ващук

Цей запис опубліковано більш як рік тому
16:45 | 5.06.2020 / Інтерв'ю / /
Перегляди
7
/ 1 коментар

За останні тижні у місті значно зросла кількість підтверджених випадків коронавірусного захворювання. Ще більше осіб – з підозрами, деякі перебувають на лікуванні у ТМО. Тим часом медичний заклад повинен дати раду з кількома викликами, найважливіші з яких – пандемія та медична реформа. Про це розмовляємо з в.о. головного лікаря ТМО Тетяною Ващук.

Інтерв’ю з Тетяною Ващук опублікувало Слово Правди.

– Скільки зараз пацієнтів з підозрами на коронавірус перебувають на стаціонарному лікуванні?

– Станом на обідню пору вівторка (2-го червня – ред.) таких є тринадцятеро. Восьмеро в інфекційному відділенні, п’ятеро –  у спеціально відведених палатах терапевтичного. Це люди, які мають пневмонію і підозру на Covid-19. У всіх відібрані мазки на ПЛР-аналіз, але їх результатів поки що нема. Експрес-тести їм також робили, усі показали негативний результат.

– Довго доводиться чекати відповіді з лабораторії, яка проводить ПЛР-аналіз?

– Трапляється, що й людина вже одужала, а ми тільки отримаємо підтвердження, що у неї коронавірус. У середньому очікування займає близько тижня, іноді – до двох тижнів. І на це ми, на жаль, вплинути не можемо, так працює лабораторія в Луцьку. Потреби області в цьому аналізі вона оперативно закрити не може, там черга близько тисячі чоловік.

– Що робити тим, які одужали, а результат отримали позитивний?

– Зі стаціонару ми їх виписуємо не одразу на роботу, а на амбулаторне лікування. Тож перебувати вдома, під спостереженням свого сімейного лікаря, їм потрібно доти, доки не отримають негативний результат повторного тесту.

– В Україні з кожним днем зростає кількість медиків, у яких виявили вірус. А як захищені наші лікарі?

– Ми подбали про засоби індивідуального захисту. Щось отримали за кошти держбюджету, щось за кошти місцевого, допомогли і благодійники. Наразі ми повністю забезпечуємо ними наших медиків. Те, що закінчується, будемо докуповувати. Персонал стараємося захистити, бо бачимо, що робиться в інших областях. Якщо лікар працював з людиною, у якої підтвердився діагноз коронавірусу і в нього з’явилися симптоми хвороби, то так само направляємо на ПЛР. Але загалом для персоналу робитимемо тест ІФА, який можемо проводити у лабораторії нашого ТМО.

– Розкажіть, будь ласка, детальніше про цей тест. Що він показує?

– Це дослідження проводять на зразках сироватки крові, визначають антитіла до коронавірусу, а не наявність самого вірусу, як при ПЛР-аналізі. ІФА-аналіз не вимагає специфічних вимог до лабораторії, він менш затратний і може бути альтернативою. Але є один нюанс: якщо в пацієнта ІФА-тест покаже наявність антитіл, то наступним кроком все одно має бути ПЛР-тест для підтвердження остаточного діагнозу. Адже імуноглобулін M при ІФА-аналізі показує гострий перебіг хвороби, тобто свідчить, що пацієнт на даний момент хворий. А імуноглобулін G виникає, коли людина або вже перехворіла, або тільки заразилася. Тому для стовідсоткового визначення діагнозу потрібний тест ПЛР. Для проведення ІФА-аналізів ми закупили тест-систему, яка включає 94 випадки,  імуноглобулін G та M. Найближчим часом розпочнемо ці тести.

– Чи зможе пацієнт самотужки, без скерування лікаря, пройти цей тест? Кому його призначатимуть?

– Такому обстеженню підлягають пацієнти із симптомами коронавірусу або з пневмоніями чи ГРВІ, також ті, які контактували з хворими на Covid-19, пацієнти, які планово госпіталізуються, також співробітники лабораторії, медики, які працюють з коронавірусом.

Щодо того, чи надаватимуть послугу з ІФА-тестування платно, за самозверненням пацієнта – такого наразі сказати не можу, бо немає механізму оплати цієї послуги. Тест-системи ми купили за кошти благодійної каси ТМО. І направляти на ці обстеження будемо відповідно до показань. Тому й пацієнтам раджу прислухатися до думки лікаря, фахівця, який вирішує, чи є потреба в такому аналізі, чи її немає, який скеровує на необхідні обстеження. Можливо, згодом керівництво НСЗУ розгляне і таку опцію, як платний ІФА-аналіз за бажанням пацієнта, але поки що її нема. Якщо людина прийде і скаже, що вона контактувала з хворим, ми, звісно, в проведенні аналізу не відмовимо.

– Із 1 квітня мав стартувати другий етап медичної реформи. Як він впроваджується в ТМО?

– Важко говорити про цю реформу, адже й керівництво МОЗу і НСЗУ до якоїсь єдиної позиції не прийшли, а ще важче – під час  такої невизначеності працювати. З одного боку, ми, як і передбачала реформа, підписали з НСЗУ угоду на фінансування 14 пакетів медичних послуг, плюс пакет з надання допомоги хворим на  Covid-19. Але попередні підрахунки нам показали: якщо взяти за основу мінімальні минулорічні зарплати медиків і ті тарифи на послуги, які затвердили в НСЗУ, недофінансування нашого закладу складатиме майже 14 мільйонів. При цьому зарплати лікарів «вторинки» не зміняться, а нині вони й так невисокі. І така ситуація в усіх медичних закладах України, тільки у більших лікарнях і дефіцит більший. Багато витрат – обслуговування й оновлення обладнання, харчування пацієнтів, ремонт приміщень, освідування при ДТП,  алкогольному та наркотичному сп’янінні тощо – не оплачуються.

На мою думку, держава повинна сказати людям правду: повністю безплатної медицини немає у жодній країні світу. Хай би урядовці порахували свої реальні можливості, виходячи з цього, покрили би деякі напрямки повністю – ургентну медицину, невідкладну допомогу, наприклад. А решту нехай дофінансовує область, місто чи сам пацієнт. Інакше це нечесно і стосовно людей, і стосовно самих лікарів. Сама ідея реформи чудова, але закладені на неї тарифи – не адекватні реальній ситуації. Якщо тарифи не змінять, доведеться масово скорочувати персонал, а згодом і ліквідувати заклади здоров’я тощо. Бо щоб вкластися у фінансування відповідно до тарифів, треба скоротити три чверті ставок. А це уже ненормально і не відповідає нормам законодавства.

Поки що другий етап реформи у цьому вигляді, в якому він є, викликає обурення у медиків «вторинки» по всій країні. Сподіваємося, Міністерство охорони здоров’я, НСЗУ й уряд прийдуть до рішення, яке задовольнятиме усіх.

Віталіна Макарик




один коментар
  1. Деякі перебувають на лікуванні у ТМО? В якому відділені ЛЕЖАТЬ ХВОРІ З ПІДТВЕРЖЕНИМ ДІАГНОЗОМ Covid-19? У місті значно зросла кількість підтверджених випадків коронавірусного захворювання А ДЕ ЛІКУЮТЬСЯ ХВОРІ?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *