<

В продовження медичної теми: “У черзі за безкоштовними ліками”

Цей запис опубліковано більш як рік тому
21:27 | 5.02.2017 / Блоги /
Перегляди
1
/ коментарів 13

Одразу зазначу – я не є противником госпітального округу у Володимирі – Волинському, але тільки не у тому стані, що зараз. Цей блог ще одне тому підтвердження.

Ні для кого не секрет, що деякі ліки у нашій державі можна отримувати на пільговій основі (50 % вартості) або безкоштовно. По стану здоров’я наша дитина теж має на це право і іноді вдається ним скористатися. Жителів міста обслуговує один аптечний пункт (на першому поверсі лікарні), ліки видають у перші дні місяця, а точніше – перші години.

Цього місяця, у зв’язку з державним регулюванням цін на медикаменти, видачу перенесли на 4 лютого.

Аптека починає працювати о 8-й ранку. Оленка прийшла о 8.40, і як виявилося, зайняла 38 місце у черзі. Люди в основному старшого та пенсійного віку, добре що було кілька лавок біля кабінету УЗД. Хто прийшов раніше, змогли присісти – це чоловік десь 12, решта стояли на коридорі та підпирали стіни.

Розговорилися. Чоловік, який вийшов з дому о 7-й ранку, ліки отримав в 9.50. Туалету нема, вірніше він є, але без “розпізнавальних знаків” і закритий на ключ – певне для “докторів”.

За дружиною до черги підійшло ще чоловік з 25. Серед них бабця на двох палицях, інша з однією, але попросила зважити на поважний вік, скоро 90, і пустити без черги.

А ще була мама з сином – їй 86 років, малесенька, як дитина років восьми, водночас стійка чи то струнка як цвях. Причина стійкості – син, років за 50, з явною розумовою відсталістю і проявами аутизму. Вона всім твердила, що не може стояти у черзі, воно й зрозуміло, – але її не пропустили.

Оленка тихесенько забрала її рецепт. До вікна фармацевта підійшла в 11.30, але таблеток не взяла, які необхідні для нашої Каті – закінчилися, зате взяла тій жінці з сином.

Грошей, виділених лікарнею на пільгові ліки, вистачило ще для однієї людини, яка стояла після дружини. Тобто, ті 25, що стояли на коридорі дурно чекали 3 години і розійшлися до дому, проклинаючи державу, політиків, лікарню і все що можна…

І так для цих всіх людей починається кожен місяць…

Тепер ряд запитань:

  • Чому видається більше пільгових рецептів на ліки ніж лікарня може оплатити?
  • Чому відсутня комунікація між аптечним пунктом і лікарями, що виписують рецепти, і як результат – виписаних ліків тут просто нема?
  • Для чого заставляти людей “гнатися за чергою”? Не відомо як добиратися і не відомо чи встигнеш отримати ліки?
  • Встигають реально ті, хто прийшов в досвіта. Навіщо дарувати марну надію?
  • Навіщо отаким чином організовувати допомогу, чи просто все ж таки нема кому навести лад – все ж для людей, чи не так?
  • Чому не можна забезпечити прийнятні умови – відкрити туалет, чи доставити кілька лавок? Чи взагалі…

Можливо краще для людей видавати ліки, згідно рецептів і потреб, а вже потім виділяти кошти на це, фармацефту чи апечному пункту? Але це просто бізнес…

Реформатори Госпітальних округів, візьміть це до уваги.




коментарів: 13
  1. Добре написано.
    Влучно.
    Вчасно.
    Актуально.
    Кандибобер, жму лапку!

    • Цікаво буде взати що розумне Анатоль_ про це скаже, шановна

          • гроші нв такі потреби можна б було виділяти з місцевого бюджету , а так місцеві депутати безтолково своїми голосуваннями заривають сотні тисяч в асфальт , віддаючи наліво та направо місцеві гроші , що повиині йти тільки на потреби міста , за ремонт хатинки , що на Привокзальній де живуть 15 старших людей витратили біля мільйону , ще мільйон на новий водопровід для декількох маленьких будиночків , хоч цілі вулиці без водопроводу зовсім , накупили ноубуків в дитячі садки ( завідуючі за іграми та інтернету час годинами вбивають ) ,ось тільки на 8-мий садок вже більше 3 мільйонів виділи , планують ще кілька мільйонів дати , дітям треба допомагати , хоч тут мабуть справа не зовсім в дітях , але ж не треба забувати і за інших жителів міста і так на кожній сесії місцеві слуги народу видно за поданням головного слуги міста транжирять наші з вами народні кошти не особливо задумуючись , що ці кошти повинні принести користь не вибраній кучці людей ,а максимально задовільнити потреби громади .

      • Так, скажу. Пільгові категорії населення обслуговуються за кошти державного бюджету, котрі надходять із Волинської ОДА. Потрібно написати запит голові департаменту ВОДА Ващенюку про кількість виділених грошей для цієї мети у Нововолинську і Володимирі… Можливі зловживання. А тоді запитати у головного лікаря ЦМЛ звіт про їхнє використання. Зробіть це негайно, “свято наближається”!!! Послужіть громаді, хоча б один раз! А суми там досить немалі. На що і куди надходять?

  2. кажуть, що відмінили пільговий проїзд для пенсіонерів у Володимирі-Волинському, а на сесію 13 числа будуть вносити таку пропозицію на голосування

    • можуть і відмінити ,бо в місцевій казні коштів мало , а зоряна гузь з 8-го садика ще кілька мільйончиків попросить у папіка.

  3. Мабуть, нічого не змінимо і нічого не зміниться. Бо низи не хочуть жити по старому, а верхи не хочуть жити по новому!!! Лишається в душах кожного з нас ВІРА в одне, що настане цей час, що у свідомості кожної людини проросте НАДІЯ , що на місті тих людей, що були в черзі , що були поза чергою. що взяли до черги ,котрим принесли за день – ДЕРЖАВА виділить те, що потрібно кожній людині, не зважаючи на те, у кого які достатки і в кого яке положення чи посада.
    P.S. Працівник аптеки не розподіляє на свій розсуд кількість ліків на продаж, а працює по вказівці , або по кількості надходження товару,яку контролюють. Він так само, як і кожен із Вас,, виконує свої посадові обовязки і дорожить своїм робочим місцем, щоб отримати мізерну зарплату і прогодувати сімю та своїх дітей, так само , як і кожен із нас.Тому ми всі однакові в умовах важкого житття, але не кожен з нас хоче усвідомити . шо всюди ми, а не вони. І це все ми!!! Просто, коли нам погано – МИ ГАНИМО ІНШИХ!!! Коли у сусіда ДОБРЕ -ми заздримо!!! ТО ДАВАЙТЕ РАЗОМ , ХОЧ У ДУМКАХ ,ЗМІНЮВАТИ В ПЕРШУ ЧЕРГУ СЕБЕ, А ПОТІМ НАВКОЛИШНІЙ СВІТ І МРІЯТИ, ЩО ДЕРЖАВА НАС ВЖЕ ПОЧУЛА І ПРАЦЮЄ НА НАС. Місцева влада нічого не зможе зробити більшого для нашого блага ( приклад лікарні), коли не буде належного фінансування та відпоавдних законів. Але ми- жили, живемо і будемо тут, ми, дякуючи БОГУ, спокійно наразі живемо, і знаємо , що діється там на Сході-…Тож давайте в першу чергу думати про мир та спокій на Україні. А після ПЕРЕМОГИ наші воїнм -герої наведуть лад у державі, бо не даремно ВОНИ говорять: “ЩО НА ВІЙНІ- ЛЮДИ, а поруч біля дому- ЛЮДИСЬКА.

    • дивна позиція – давайте думати , давайте мріяти і сподіватись на те ,що наші воїни -герої наведуть лад у державі , а якщо війна на сході на десятки років , а ми для чого тоді живемо , а держава це хто – це ми і раз якщо така держава .то винні перш за ми самі бо створили її своєю пасивною позицією – давайте мріяти , давайте думати , давайте взагалі спати …

  4. Існують списки пільгових категорій населення на отримання безкоштовних та зі 50% знижкою, медикаментів. Вони у мене є. Можу опублікувати.

    • В мене є, можу опублікувати…
      Анатолю,вже ж є Ви ни Фейсбуці, чого там нічого не публікуєте?
      Скільки можна обіцяти? Як Сапожніков прямо!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *