<

На кого схожий наш Шевченко?

Цей запис опубліковано більш як рік тому
12:03 | 7.12.2014 / Блоги /
Перегляди
76
/ коментарі 2

Переглядаючи зразки монументальної Шевченкіани, неможливо не помітити, що в багатьох роботах втілення постатті поета ну дуже відрізняються між собою. Подекуди Шевченко, чи то одягом, чи то виразом обличчя, схожий на Пушкіна, Франка, Лобановського, Достоєвського чи Толстого.  Експерти, пов’язують таку тенденцію із тим, що Шевченка зобразити досить складно, адже це багатогранний образ – поет, художник, революціонер. Зображаючи лише одну грань цієї постаті, пам’ятник відразу стає однолінійним, однобоким,  і тому часто стає  не схожим на реального митця. Ще одна можлива причина – пам’ятники на радянський штиб. Скульптори, виховані радянською ідеологією, намагалися зробити із Шевченка сучасний культ вільної України, тому забували, що він із простого народу. Художник Анатолій Кирилюк стверджує, що  Шевченко має стояти без пафосу серед народу.

Ось , наприклад, пам’ятник молодому Шевченку в місті Прилуки і пам’ятник Франку в Києві. Таке відчуття, що це одна людина у різному віці. Чи не так?

шп (2)
59_big

Новолинський Шевченко має свої особливості, по-перше вік поета дуже сумнівний, ми знаємо, що помер Шевченко у віці 47 років, а людина яка відтворенна у пам’ятнику явно не молодша 60-ти. Це досить поширена тенденція, як і в монументалістиці, так і в малярстві. Чи схожий він на геніального поета, вирішувати, звичайно експертам. Але порівнюючи наш пам’ятник Шевченку, із пам’ятниками різним митцям в іншим містах, можна знайти певну схожість.  Ось наприклад:

пам’ятники Т. Шевченку  в Нововолинську та Володимирі-Волинському

P1010032(1)
p7300034

пам’ятник Ф. Достоєвському

достоєвський

пам’ятник Л. Толстому

толстой

пам’ятник І. Франку

franko2

Невже всі ці люди так були схожі між собою????

На сьогоднішній день налічується 1384 пам’ятники Тарасу Шевченку у світі: 1256 в Україні та 128 за кордоном – у 35-ти державах.В Україні найбільше пам’ятників встановлено на Івано-Франківщині – 201, за нею йдуть Львівська (193), Тернопільська (165) та Черкаська (102) області.За кордоном найбільше пам’ятників встановлено у Росії – 30 (10 пам’ятників та 20 меморіальних дошок), Казахстані – 16, США – 9 та Канаді – 9, а також у Білорусії (6), Польщі (5), Молдові (4), Бразилії (3), Аргентині (3), Франції (3) та ін.

Я думаю, що на порозі оновленого українського суспільства повинні з’явитись осучаснені модернові пам’ятники митцю, без культивування та ідеологічності. Можливо тоді ми побачимо справжнього генія.

Оля Івашко




коментарів: 2
  1. Я б так не стверджував. Скульптури зовсім не схожі. Панянко Оксано, Ви звідкілясь “передерли” цю публікацію долучивши нашого Шевченка?

    • Я теж не стверджую, а припускаю (я не експерт), скульптури можливо і не схожі, схожі риси обличчя у цих людей. Я Оля! “Передерла” із вуст художників, які не одноразово зауважували таку тенденцію.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *