<

Комп’ютерна томографія(КТ) і Магнітно-резонансна томографія(МРТ)

Цей запис опубліковано більш як рік тому
10:44 | 26.12.2014 / Блоги /
Перегляди
229
/ коментарі 3

Розвиток технологій відбивається на всіх сферах людської діяльності. У тому числі і на медицині. Завдяки використанню високотехнологічного сучасного обладнання багато захворювань можуть бути діагностовані на самих ранніх стадіях, що істотно підвищує шанс на перемогу в боротьбі за своє здоров’я. Для дослідження стану внутрішніх органів в арсеналі медиків є такі потужні інструменти, як Комп’ютерна томографія(КТ) і Магнітно-резонансна томографія(МРТ).

Визначення КТ та МРТ

На перший погляд може здатися, що КТ та МРТ — практично одне і те ж. Що це, так би мовити, альтернативні варіанти. Хоча насправді справа йде трохи інакше, певну схожість між ними все ж є:

Обидві абревіатури приховують за буквою Т одне і те ж слово — томографія.

Принцип томографії (і в тому, і в іншому випадку) складається в пошаровому скануванні органу з подальшим виведенням зображення на комп’ютерний монітор.

Для проведення томографії пацієнт зручно розташовується на столі-транспортері. Скануючий пристрій являє собою тунель, в якому повинна виявитися досліджувана частина тіла. Але при КТ в такому тунелі знаходиться тільки сканована область, обладнання для МРТ — велика камера, в якій пацієнт ховається практично повністю.

Що вибрати, КТ або МРТ?

Незважаючи на гадану ідентичність процедур КТ та МРТ, за принципом дії це зовсім різні дослідження.

Комп’ютерна томографія (КТ) заснована на використанні рентгенівського випромінювання і здійснює у 15 разів більше опромінення ніж звичайна рентгенографія.

Магнітно-резонансна томографія (МРТ) — на постійному і пульсуючому магнітних полях і є абсолютно нешкідливою.

Розмова про те, який метод дослідження краще, не має сенсу з тієї причини, що це РІЗНІ методи, які повинні використовуватися в різних ситуаціях. Для кожного з них є свої показання та протипоказання, кожен з них виявляється інформативний, якщо призначений відповідно області дослідження. Звичайно, КТ та МРТ мають області перетину, а іноді, в складних діагностичних випадках, необхідно використовувати відразу обидва види томографії.

Показання до проведення КТ або МРТ

При виборі КТ або МРТ для діагностичного дослідження лікар повинен врахувати не тільки тип тканин, які будуть піддаватися скануванню, а й стан здоров’я пацієнта, а також наявність факторів, які можуть стати перешкодою для проведення томографії.

При вивченні органів, глибоко прихованих під кістковими тканинами, а також органів з високим вмістом рідини призначається МРТ. МРТ — високоінформативний метод діагностики стану спинного і головного мозку, органів малого таза, суглобів і міжхребцевих дисків. Тому магнітно-резонансна томографія є стандартом діагностики для вище перерахованих органів, згідно рекомендацій Міністерства Охорони Здоров’я України.

КТ, яка спирається на рентгенівське дослідження, неприпустима для частого використання, протипоказана при вагітності і не рекомендується для дітей. Цей метод високо інформативний і доцільний при обстеженні органів грудної клітки і живота, а також у перші години при травмам черепа.




коментарів: 3
  1. Пане Сергію! Ваша публікація є рекламою? А скільки коштують послуги МРТ?

    • Дякую, пане Сергію, за корисну інформацію. Вважаю вашу статтю дуже корисною для себе,адже при призначені КТ чи МРТ лікарі не навантажують себе лишнім, щоб пояснити, чи запропонувати вибір.

  2. Ви можете вважать рекламою все те, про що я буду писати, адже я буду рекламувати мудру медицину, найкращі медичні технології, можливості покращення Вашого здоров’я. Тому якщо Вам це цікаво чи потрібно, тоді ми у одному човні. Що стосовно Мрт, то в медичному центрі “Здорова сім’я” це коштує 525 грн. Насправді моя публікація має бути прочитана всіма тими хто заангажований сучасними діагностичними технологіями, або має проблеми зі здоров’ям і лікар призначив обстеження. Адже ” не все те золото, що блистить”. Якщо ви хочете звинувати мене в тому, що я пропагую розумний підхід у діагностиці і лікуванні пацієнтів, тоді Вам не варто читати мої статті. Але якщо ви розумна людина і хочете отримати більше професійної інформації в медицині, тоді прошу дуже. Читайте і задавайте більше запитань

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *