<

Туя біля будинку: розвінчуємо міфи та забобони

Цей запис опубліковано більш як рік тому
20:15 | 5.04.2021 / Статті / /
Перегляди
11091
/ 1 коментар

Попри те що туя має гарний декоративний вигляд та чарує приємним хвойним ароматом, навколо дерева витає багато забобон. Деякі хазяї відмовляються висаджувати тую коло садиби через ризик накликати біду.

Але все це не більше як міф, адже кількість господарств, де по-царськи височіє туя, з кожним роком зростає. 

Навіть експерти садового центру “Ботанік Маркет” відмічають попит на її саджанці. Не плутати з поширеною в наших широтах біотою східною (широкогілочник), це зовсім інша рослина. 

Отож, ми вирішили запитати в експертів супермаркету рослин щодо прикмет стосовно туї на ґанку, а також дізналися про правильний догляд за цим величним чагарником. 

Прикмети, пов’язані з туями біля будинку

Ґазди переймаються, чи можна садити тую біля будинку, бо за стародавнім повір’ям дерево може негативно впливати на все оточення. Хтось хвилюється, що туя притягує проблеми, конфлікти, розбрат та навіть нечистих на руку людей. А юні дівчата побоюються, що не вийдуть заміж. 

Але є й гарні прикмети. Старці вважають, що хвойник захищає від пристріту. А за фен-шуєм ця рослина взагалі відганяє духів, і її гілочками очищують оселю від нечистої сили. 

Яким саме забобонам вірити, гарним чи не дуже, справа ваша. Та реальних пересторог щодо зростання туї на подвір’ї немає.

Користь туї на ділянці

Експерти відмічають декоративність хвойника. Майстри газонної стрижки надають її кроні гарні форми. Та найбільша особливість чагарника у його лікувальних властивостях. Рослина поглинає токсини з повітря та насичує його фітонцидами, як це властиво хвої. Завдяки рясному виділенню фітонцидів вічнозелене дерево здатне боротися з грибком та цвіллю. Деревина містить ефірні олії, що насичують навколишнє повітря чудовим ароматом. 

Як доглядати за деревом

У природних умовах, десь у Північній Америці, дерево виростає дуже високим, а у середній смузі сягає 10 метрів. 

“Для висадки саджанців вибирають захищене від прямих сонячних променів місце, бо ультрафіолет викликає хворобу дерева взимку. Перші кілька років маленьке деревце замотують на зиму захисним матеріалом, щоб на крону не потрапляло сонце”, — наголошують експерти Botanic Market, до яких можна звернутися за порадою стосовно вирощування будь-якої рослини.

Упевніться, що поруч не зростає черемуха чи береза, бо ці сусіди конкурують за корисні речовини з ґрунту.

Зберігайте дистанцію між окремими одиницями:

  • живопліт — 1 м;
  • подвійний рядок — 2 м;
  • алея — 5 м.

Поливають рослину раз на тиждень. В міру зростання крони її піддають особливому способу поливу — дощуванню, щоб деревина дихала. Кліматичні умови в Україні дуже сприятливі для росту цих величних рослин. Тим, хто не наважується посадити повноцінне дерево, фахівці радять вибрати хвойну клумбу “Карпатські Гори”, до якої входять 4 види ялівцю, ялина та туйка. Така композиція ідеально підійде для прикрашання саду та створення альпінарію. 




один коментар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *