<

А той третій празник – Святе Водохреще

Цей запис опубліковано більш як рік тому
16:16 | 9.01.2017 / Статті /
Перегляди
4
/ Коментарі відсутні

Наближається Водохреще, яке православний світ відзначає 19-го січня. Часто у нашій свідомості святкування не лише цього, а й будь-якого іншого християнського свята асоціюється не так із церковним богослужінням, як із розважальними заходами, які займають своє місце в системі традицій. Не є винятком і Водохреще.

«Христос хрещається!» – «В річці Йордан!» – таке традиційне вітання в день свята Хрещення Господнього. Власне, з цими словами чимало людей пірнає в ополонки, аби отримати силу, здоров’я та очищення, незважаючи на мінусову температуру, високу вологість чи пронизливий вітер.

Навіть не глибоко віруючі люди вважають корисним для здоров’я занурення в крижану воду, після чого відчувають великий прилив хороших емоцій, говорять про здоров’я на весь рік. До речі, є повір’я, що в студеній хрещенській воді неможливо застудитися. Тому купаються навіть діти.

Святвечір на Водохреще також називають Голодною кутею. У цей день готують останню кутю різдвяно-новорічних свят. Голодною її називали від того, що з цих пір до наступного дня, поки не освятять воду, люди не їли.

У цей вечір останній раз ходили ряджені, після чого було прийнято влаштовувати символічні «проводи Коляди».

В храмах здійснюється велике освячення води. Водосвяття називається великим через особливу ​​урочистість обряду, перейнятого спогадом євангельської події, що стало не лише прототипом таємничого обмивання гріхів, але і дійсним освяченням самого єства води через занурення в неї Бога.

У церкві тягнуться довгі черги за святою водою. Якщо людина з якихось серйозних причин не має можливості піти на службу, то може вдатися до цілющої сили простої води, взятої зі звичайної водойми в водохресну ніч, хоча власне святою таку воду вважати не можна.

Після повернення з водосвяття кожен надпиває кілька ковтків води, а потім кропить нею цілий дім, у впевненості, що це охороняє не тільки від біди і напасті, але і від лихого ока.

Зі святом Хрещення Господнього пов’язано в народі чимало прикмет. Так, наприклад, якщо хто-небудь хрещений цього дня, то, за народною мудрістю, бути йому найщасливішою людиною у житті. Добрим знаком вважається також, якщо влаштовуються в цей день заручини: в світі і гармонії пройде життя молодої пари.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *