<

Сучасне рабство. Коли за вікном XXI століття

Цей запис опубліковано більш як рік тому
11:49 | 2.12.2014 / Статті /
Перегляди
107
/ Коментарі відсутні

Міжнародний день боротьби за скасування рабства відзначається щорічно 2 грудня.

Саме цього дня 1949 року Генеральна Асамблея ООН прийняла Конвенцію про боротьбу з торгівлею людьми і з експлуатацією проституції третіми особами. Проблема рабства лишається актуальною і тепер, коли за вікном 21 століття. Звичайно, сьогодні термін “рабство” частіше використовується у розумінні  насильницького примушення людей для виконання певної роботи. Сучасним рабством сміло можна назвати торгівлю людьми. І, на жаль, наша держава є однією  із основних країн походження жертв нелегального продажу людей.

    Торгівля людьми – третій за прибутковістю бізнес  після торгівлі зброєю та наркотиків

Австралійська організація Walk Free Foundation склала черговий рейтинг країн, в яких поширене рабство (Global Slavery Index). За цими даними в Україні ,число людей, що перебувають у рабстві на території нашої держави, становить від 110 тисяч до 120 тисяч людей і це 40 позиція у рейтингу із 167 країн світу. За їхніми даними у світі налічується  35,8 млн рабів. На п’ятірку “лідерів”, яку замикає Росія, припадає 61% рабства в усьому світі. Для порівняння рік тому Україна у цьому ж рейтингу 86 позицію а Росія 49.

Це питання є досить актуальним  для нашого міста, так як ми входимо до прикордонної зони і багато наших громадян шукають кращої роботи за кордоном. Найбільшою групою ризику стають малозабезпечені громадяни, які довгий час не можуть знайти постійну роботу, а зароблених грошей (чи допомоги від держави) не вистачає, щоб прогодувати себе і родину.

З початку 2014 року наша область долучилася до  до всеукраїнського проекту «Поширення національного механізму взаємодії суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми в Україні». Виконавчим партнером цього проекту у Волинській області є Громадське об’єднання “Волинські перспективи”. Звичайно, управління цим питанням розглядається на держаному рівні в 2011 році Верховною Радою України був прийнятий  закон “Про протидію торгівлі людьми” , та відбулася ратифікація Конвенції Ради Європи про боротьбу із сексуальною експлуатацією дітей та сексуальним насиллям.

Утім, в реальності все не так як на папері. Журналісти інтернет-видання “БУГ” дізнавались, яким чином проводиться спеціалізована робота із громадянами які  стали жертвами торгівлі людьми у Нововолинську. Звичайно, ми відразу поцікавились чи є відповідні підрозділи в нашій міліції. Те, що нам сказали, відверто розчарувало: “Найближчий відділ у Луцьку”. Хоча, наші канали повідомлюють інше, так, це правда, що цілий відділ, знаходиться в Обласному центрі, але в нашому місті є два міліціонери які офіційно закріпленні за цим відділом і займаються напрямком роботи по боротьбі із торгівлею людьми. Та, насправді, найефективнішу допомогу  тим, хто потрапив в рабство надають благодійні та громадські організації. Саме вони перебрали на себе функцію держави і самостійно, долаючи законодавчі та бюрократичні перешкоди, допомагають вчорашнім жертвам торгівлі людьми стати на ноги і розпочати життя з чистого аркушу.

Так, людина яка насмілиться звернутися з подібною проблемою у Луцьке громадське об’єднання «Волинські перспективи» отримає допомогу. А чи існують ось такі організації в Нововолинську? Так вони є. В нашому місті є Центр  соціальної служби в справах сім’ї, дітей та молоді. Керівник цього центру Ольга Лакиш, розповіла, що це дійсно досить гостра проблема в нашому місті, адже постраждалі  є (вони знають статистику, так як співпрацюють із міліцією та Міграційною службою), та жоден із них не звертався за допомогою. Виникає питання, чому?  За словами Ольги, ця служба надає повний пакет соціальної допомоги на гарантує конфіденційність кожному хто звернеться.  Можливо про це мало хто знає, можливо все не так просто як здається, а можливо люди бояться і недовіряють. Бояться бути висміяними (тим паче у маленькому містечку), бояться признатися в цьому будь-кому, в тому числі і собі.

Цю проблему в нашому місті прокоментував також Директор ВОБФ “Карітас – Волинь”  отець Володимир, він зазначив, що безперечно проблема є, але фактично звернень від постраждалих немає. Отець впевнений в тому, що перш за все люди, які постраждали від торгівлі людьми, потребують духовної допомоги. Тобто, перша допомога, яка є найважливішою, має бути надана духівником.

Та все ж, проблема торгівлі людьми у нашому місті лишається сьогодні замкнутою, замкнутою у тих людях які постраждали, а можливо і далі страждають. Така неприємність несе незворотні психологічні наслідки, які і з часом дають про себе знати.

І ось у Міжнародний день боротьби з рабством, ми ще раз хочемо нагадати мешканцям нашого міста, що жертвою торгівлі людьми може стати кожен, неважливо якого віку, віросповідання, чи статі. Убережіть себе та своїх близьких, будьте проінформовані.

 Оля Івашко, інтернет – видання “БУГ”




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *