<

Що таке пошкодження ротарної манжети плеча

Цей запис опубліковано більш як рік тому
18:07 | 19.10.2021 / Статті / /
Перегляди
199
/ Коментарі відсутні

Ротарна манжета плеча ‒ це група з чотирьох м’язів та сухожилля, які з’єднують ці м’язи між собою. Манжета знаходиться навколо плечового суглоба. Вона відповідає за стабільне обертання плечової кістки.

При ушкодженні ротарної манжети людина відчуває пульсуючий біль вздовж передньої частини плеча. В основному він виникає в тому випадку, коли рука простягається або піднімається вверх. Важливо розуміти, що ушкодження може бути спричинено як травмою, так і віковими змінами. Якщо справа в травмі, то людина відчуває дуже різкий біль. До того можна почути в плечі характерне клацання.

Дізнатися більше про ушкодження та особливості лікування ротарної манжети плеча можна за адресою: https://arthroscopy.kiev.ua/ua/хвороби-плечового-та-ліктьового-суглоба.html.

Що робити при ушкодженні ротарної манжети плеча

Якщо ви пошкодили манжету або відчуваєте постійний біль у плечі під час тривалого терміну, що досить сильно заважає у побутовому житті, то найкращим рішенням стане звернення до ортопеда. Лікар зможе встановити діагноз та назначити необхідне лікування.

Діагностика ушкодження може відбуватися як за допомогою поверхневого огляду, так і з використанням МРТ або УЗД. Високотехнологічні пристрої дозволяють підтвердити діагноз поверхневого огляду, визначити ступінь пошкоджень, а це дозволяє зрозуміти, яке лікування необхідне пацієнту.

Як лікується пошкодження ротарної манжети плеча

Характер лікування травми ротарної манжети залежить від того, на якому етапі була проведена діагностика. Якщо ступінь ушкодження не великий, то пацієнт відчує такі симптоми як зниження рухливості та втрату сили. Але при ігноруванні проблеми пошкодження ставатиме сильнішим, а симптоми ‒ загрозливішими.

Доволі часто розрив ротарної манжети плеча лікується консервативно. Лікар назначає прийом протизапальних засобів, а також призначає фізіотерапію, яка має не меті недопущення розвитку травми. Також це допомагає знизити рівень болі та повернути колишню силу в руку. Але консервативний метод більше підходить людям, які не ведуть активний образ життя. Також його застосовують, коли хірургічне втручання може погіршити стан пацієнта, наприклад, якщо людина знаходиться у похилому віці.

Для спортсменів та любителів активного життя необхідна операція. Також хірургічне втручання назначається у тому випадку, коли консервативне лікування не принесло результатів.

Характер операції залежить від того, наскільки сильним було ушкодження. В деякому випадку хірургу потрібно лиш трохи підрізати та відшліфувати поверхню манжети. А ось повний розрив передбачає зшивання двох частин манжети.

Особливості реабілітації після лікування

Процес реабілітації після лікування ушкодження ротарної манжети плеча передбачається як у випадку хірургічного, так і консервативного лікування. Пацієнту назначається оптимальна програма фізіотерапії, яка дозволяє повернути м’язи та сухожилля до колишнього стану. Адже навіть після успішної операції, м’язи деякий час залишатимуться атрофованими та малорухливими.

Як правило, повна реабілітація триває декілька місяців. В результаті ви знову отримаєте у своє розпорядження повністю здорову руку, яка буде такою ж сильною, як і колись.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *