<

Щеплення від грипу: всі «за» і «проти»

Цей запис опубліковано більш як рік тому
10:20 | 19.09.2016 / Статті /
Перегляди
0
/ Коментарі відсутні

Проблема вакцинації проти грипу особливо гостро стоїть в осінньо-зимовий період. Та актуальним залишається питання – на скільки ефективною та безпечною є така процедура? Отож, розглянемо всі «за» і «проти».

Як показують результати наукових досліджень, щеплення проти групу зменшують ризик захворювань. Та, якщо людина все ж отримала вірус, попередня вакцинація полегшує процес протікання хвороби.

В Україні ця процедура є платною та проводиться на добровільних засадах.

Чим небезпечний грип?

Грип може розбурхати хронічні захворювання організму та викликати ускладнення, зокрема, пневмонію. Вірус грипу може стати причиною порушення функцій нирок та серцево-судинної системи.

Як діє вакцина?

Вакцини проти грипу бувають 2-х видів: такими, які містять живі ослаблені віруси або такими, що містять вбиті віруси. Живі вакцини відтворюють в оргазмі інфекцію, але в ослабленній формі, формуючи імунітет людини до цього вірусу.

Другий тип не здатен викликати інфекцію і є добре очищеним.

Кому варто робити щеплення?

Лікарі рекомендують щеплення проти грипу дітям, котрі відвідують дитячі садки та школи, людям, які працюють у великих колективах, жителям гуртожитків, будинків престарілих і т.д.

Вакцинація вагітних жінок.

Дискусійним залишається питання стосовно вакцинації вагітних жінок. Більшість лікарів займають позицію «проти», адже під час цього періоду у жінок помічається зниження імунітету. Зазвичай, якщо вакцинація все ж проводиться, то лише за рекомендацією лікаря у 2-му чи 3-му триместрі.

Коли ж варто робити щеплення?

Щеплення від грипу рекомендується робити за місяць або півтора до передбаченої епідемії, тобто в жовтні чи листопаді, адже саме за цей час формується імунітет до вірусів грипу.

Якщо ви все ж таки наважилися на вакцинацію, то варто утриматися від відвідування громадських місць певний час. Це пояснюється можливим тимчасовим ослабленням імунітету, яке зробить організм чутливим до всіляких вірусів.

Кому не варто вакцинуватися?

Від цієї процедури варто утриматися людям, котрі страждають алергією на котрийсь із складників, зокрема курячий білок або ж один із консервантів. Щеплення від грипу заборонені дітям до 6-ти місяців та людям,які менше 2-х тижнів тому перехворіли грипом. Якщо ж колись ви перенесли цю вакцинацію важко, то повторювати її не варто.

Де щеплюватися?

Не варто купувати вакцину в аптеці самому, адже її потрібно зберігати в спеціальних умовах: без холодильника її можна використовувати лише впродовж 30-ти хвилин. Після щеплення лікар має видати довідку, в якій буде вказана назва вакцини, дата проведення процедури.

Побічні реакції на щеплення: міф чи реальність?

Після вакцинації у деяких людей може спостерігатися почервоніння шкіри, нежить, підвищення температури, біль у м’язах. Але такі побічні реакції проходять легше та швидше ніж власне захворювання.

Чи робити щеплення від грипу? Вибір за кожним із нас. Та головне – не хворіймо!




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *