<

Повідомили, як «Солідарність» витратила 2,5 мільйона гривень коштів платників податків

Цей запис опубліковано більш як рік тому
23:42 | 8.05.2019 / Статті / /
Перегляди
0
/ Коментарі відсутні

Волинська територіальна організація Блоку Петра Порошенка «Солідарність» у 2018 році отримала на свою діяльність майже 2,6 мільйона гривень. Понад 2,5 мільйона із них – кошти платників податків із державного бюджету.

Відповідна інформація зазначена у фінансовому звіті партійного осередку за минулий рік, – передає Громадське Волинь.

Порівняно із 2017 роком фінансування волинського осередку БПП дещо зросло. Центральний осередок партії перерахував на Волинь 2,52 із 130 мільйонів гривень отриманих із державного бюджету у 2018 році.

Окрім коштів платників податків партосередок залучив 46,5 тисяч гривень добровільних внесків. Це дріб’язок порівняно із 2,9 мільйона у волинського «УКРОПу». Та, можливо, партосередок «Солідарності» й не мав на меті масовий збір добровільних внесків, зважаючи на достатнє бюджетне фінансування.

Також БПП на Волині отримав 21,4 тисячі гривень інших видів доходів від господарської діяльності.

Директор школи, депутат міськради, керівник секретаріату – жертводавці волинської «Солідарності»

Хоча й сума пожертв на рахунки волинської «Солідарності» у 2018 році досить невелика, їх зробили аж 44 особи. Вісім осіб – пожертвували більше тисячі гривень.

Найбільший жертводавець – директорка школи села Павловичі Локачинського району Оксана Нерода, яка торік балотувалася на посаду голови Війницької об’єднаної громади в Локачинському районі. Вона перерахувала 13,3 тисячі гривень. 8,6 тисячі гривень пожертвував депутат Ківерцівської міськради Петро Чайка, 6,4 тисячі – віднедавна колишній керівник секретаріату волинської «Солідарності» Олександр Тарасюк, який тут до жовтня отримував зарплату (близько 12 тисяч гривень на місяць).

4,8 тисячі гривень на рахунок партосередку закинув його нинішній голова Іван Мирка, а 1,5 тисячі – голова контрольно-ревізійної комісії осередку Олексій Кушнєр.

Із усіх внесків пар221едку довелося повернути 240 гривень.

Із власного майна в партосередку вказана лише газета «Солідарність. Волинь».

Зарплата, офіси, податки – 95% витрат волинської «Солідарності»

До витрачання отриманого фінансування у волинській «Солідарності» підійшли просто: понад 1,7 мільйона пішло на зарплату.

Судячи із фінзвіту торік в партосередку працювало 28 співробітників. Такої кількості офіційно працевлаштованих осіб не має жодна інша партія на Волині.

Зарплати в «Солідарності» торік були досить різноманітні: від 3,5 тисяч до 11,5 тисяч гривень в керівника осередку Івана Мирки і 12 тисяч гривень у згаданого колишнього керівника секретаріату Олександра Тарасюка та нового керівника секретаріату Богдана Самойленка. Останній, до речі, донедавна був виконавчим директором волинського відділення Асоціації міст України, а також очолює благодійний фонд «Західний вітер», який свого часу влип у скандал навколо іноземної гуманітарки.

Через можливі зловживання із ввезеною фондом «Західний вітер» гуманітарною допомогою правоохоронці у 2017 році відкрили кримінальне провадження. Десятки тонн гуманітарки мали б отримати громадські організації, частина з яких заявляє, що в очі не бачили ні гуманітарки, ні представників фонду, інші ж просто ховаються від питань журналістів. Та минуло два роки – жодних рухів у цьому провадженні не видно, та й, мабуть, уже не буде видно, бо ж його голова тепер працює в обласному осередку партії Блоку Петра Порошенка.

Якщо до 2017 року фонд «Західний вітер» возив до України гуманітарку тоннами, то за останніх два роки Мінсоцполітики не затвердило їм жодного вантажу. Чи пов’язане це з кримінальним провадженням і чи веде фонд якусь діяльність зараз, які результати провадження – запитали в самого Богдана Самойленка. Чоловік вперто уникає відповідей і відмовляється від коментарів:

– Інформація, якою ви володієте, є загальнодоступною. Це перше. Друге – жодних коментарів я не надаю, це моє власне бачення, – відповідає Богдан Самойленко.

– Ваш фонд досі працює? Ви досі є його головою?

– Дивіться інформацію, яка є доступна в реєстрах. Я пояснив, що жодних коментарів не надаю, – продовжує співробітник волинської «Солідарності».

– Інформації чи фонд веде діяльність і яку немає в реєстрах. У фонду немає ні сайту, ні сторінок у соцмережах.

– Дивіться загальну інформацію, яка десь є, аналізуйте, приймайте рішення, – додає чоловік. – Я не буду з вами спілкуватися, бо суті розмови я не розумію.

Нинішній же керівник осередку «Солідарності» Іван Мирка через кілька місяців після звільнення з роботи в облдержадміністрації і призначення керівником партосередку почав користуватися новим автомобілем «Mazda CX-5». Недешевий кросовер у грудні минулого року придбала його матір.

За кількістю винайнятих офісів «Солідарність» трохи поступається «УКРОПу»: 17 проти 18, 592 кв. м. проти 748 кв. м. На оренду цих 17 офісних приміщень партосередок торік витратив понад 398 тисяч гривень.

Майже половина цих коштів пішла на оренду офісів у Луцьку. Найбільший свій офіс в обласному центрі на вулиці Рівненській, 42, де власне і розміщується партійний осередок, орендували в «Автоскладального заводу №1» ПАТ «Автомобільна компанія «Богдан Моторс». Цю компанію давно пов’язують із Президентом України Петром Порошенком та його оточенням. За 239 кв. м. партосередок заплатив компанії протягом року майже 118 тисяч гривень – по 41 грн/кв.м.

Більш ніж учетверо дорожче обійшлася оренда офісу на проспекті Волі, 29, де розміщується Луцький міський партосередок. Вартість квадрату за місяць тут коштувала майже 182 гривні, а протягом року за нього заплатили 72 тисячі гривень.

Решта офісів – в райцентрах. Разом з тим, партія не має районних осередків із статусом юридичних осіб.

351 тисячу гривень «Солідарність» витратила на сплату податків і зборів, ще 21,4 тисячі – на соціальну допомогу, 20,6 тисячі гривень – на матеріальні витрати і оплату послуг.

Бюджет на рекламу у волинської «Солідарності» виявився мізерним: 6,2 тисячі гривень за друк партійної газети «Солідарність» та 15,1 тисячі за публікації у двох районних газетах, та й то з виборчого фонду кандидатів від БПП.

Ще 50 тисяч гривень пішло на міжнародну діяльність, тобто відшкодування витрат на відрядження.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *