<

Оприлюднено головні тези доповіді Нємцова про війну на Донбасі

Цей запис опубліковано більш як рік тому
08:39 | 12.05.2015 / Статті /
Перегляди
1
/ Коментарі відсутні

Опозиціонери РФ опублікували доповідь “Путін. Війна”, складену групою експертів з використанням напрацювань Бориса Нємцова.

Стали відомі деякі основні тези доповіді убитого російського опозиціонера Бориса Нємцова про участь Росії в бойових діях на сході України.

“Я придумав, що робити. Треба написати доповідь “Путін.Війна”, видати його величезним накладом і роздавати на вулицях. Розповімо, як Путін розв’язав цю війну. Тільки так ми переможемо пропаганду”, – такими словами починається доповідь Нємцова, яка частково потрапила у розпорядження РБК.

“Путін. Війна” є 64-сторінковим дослідженням, що об’єднало в собі свідоцтва, що публікувалися раніше в ЗМІ, і власні дані Нємцова про втручання Москви в українську політику і присутність російських збройних сил на сході України. Дослідження розбито на 11 глав.

Видання наводить п’ять тез з доповіді Бориса Нємцова:

1. Щонайменше 150 російських солдатів загинули в серпні 2014 року, згідно з оцінками джерел Нємцова. Тоді українська армія перейшла в наступ, але була зупинена під Іловайськом російськими військами. Родичі загиблих військовослужбовців, як повідомляється в доповіді, отримали по 2 млн руб. і дали підписку про нерозголошення щодо обставин їхньої загибелі.

2. Близько 70 російських солдатів (у тому числі щонайменше 17 десантників з Іваново), за твердженням Нємцова, загинули в січні-лютому 2015 року під містом Дебальцевим.Представники інтересів родичів військовослужбовців в лютому звернулися до Нємцова за допомогою, оскільки не могли добитися компенсацій. У доповіді говориться, що на той момент солдатів, що відправлялися на Донбас, стали звільняти з армії і видавати за добровольців. Міноборони Росії обіцяло платити компенсації за смерть і каліцтва, незважаючи на звільнення. Однак, стверджується в доповіді, ця обіцянка виконана не була.

3. Близько 53 млрд руб. було витрачено з російського бюджету на війну на південному сході України за десять місяців – таку оцінку дав співавтор доповіді, директор з макроекономічних досліджень ВШЕ Сергій Алексашенко. Він припустив, що 21 млрд руб. потрібно на утримання 6 тис добровольців, 25 млрд руб. – на підтримку 30 тис місцевих ополченців, 7 млрд руб. – на експлуатацію, обслуговування і ремонт техніки.

4. 80 млрд руб. було витрачено владою російських регіонів на утримання біженців з Донецької та Луганської областей України з липня 2014 року. Цю оцінку в доповіді також наводить Сергій Алексашенко.

5. 2 трлн руб. зі своїх зарплат і 750 млрд руб. зі своїх заощаджень, за підрахунками Алексашенка, втратили росіяни за рік після приєднання Криму. Економіст пояснює, що у зв’язку із західними санкціями і відповідним продуктовим ембарго ціни додатково зросли на 5,5%. Саме ця цифра закладена в основу розрахунків.

Водночас відповідальний секретар Союзу комітетів солдатських матерів Росії Валентина Мельникова заявила, що ніхто з авторів цієї доповіді по допомогу до відомих правозахисників не зверталися. “Борис до нас не звертався. Ні ПАРНАС, ні Ілля Яшин, ні Вадим Прохоров до нас теж не звернулися”, – розповіла вона.

За її словами, на семінарі регіональних організацій Солдатських матерів їхні представники також підтвердили, що ніхто з представників опозиції не намагався отримати у них інформацію про російських солдатів, що повернулися з України.

Твердження про те, що Росія допомагає сепаратистам військами і важким озброєнням, неодноразово звучали з боку українського уряду, західних лідерів і НАТО. Про це говорили і незалежні спостерігачі.

Однак Москва незмінно відкидає всі подібні звинувачення і наполягає, що російські громадяни, що беруть участь у війні на боці сепаратистів, є добровольцями.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *