<

Невичерпна мудрість краєзнавця

Цей запис опубліковано більш як рік тому
08:57 | 23.12.2014 / Статті /
Перегляди
1
/ Коментарі відсутні

Багато різних загадок тих прадавніх епох береже земля, ця, може, найбільш надійна ска-рбниця, щоб потім по-своєму розповісти наща-дкам про минуле.
М.М.КОРЗОНЮК.

Дар до науки і творчості академік з Іваничівщини використав сповна. Мабу-ть, тому, що був щирим па-тріотом України, вболівав за майбутнє її історико-культурної спадщини. Па-м’ять про таких людей, як Микола Матвійович Кор-зонюк, живе віками. Яск-равий приклад цьому – му-зей у школі села Бужанка, де проходило життя нау-ковця. Власне, ця земля й подарувала йому натхне-ння стати дослідником. Тут він працював, спілкувався з людьми, які завжди були носіями інформації, запи-сував від них перекази, досліджував археологічні пам’ятки. За видання “Сло-вника західно-українських говірок” став лауреатом Волинської літературно-ми-стецької премії ім. А.Ю. Кримського. І це не єдине його досягнення у царині науки.

Зі слів Лариси Анатолі-ївни Франчук, вчителя історії, музей створений для того, щоб жителі, які зна-ють М.Корзонюка в біль-шій мірі через його педа-гогічну діяльність, адже до-вгий час був директором школи, дізнались і про дос-лідницьку роботу академі-ка. Сьогодні тут проводять науково-фольклорні конфе-ренції, інші заходи та свята, що дають можливість дото-ркнутися до історії. Це єди-ний в області музей, що присвячений життю і твор-чості дослідника. На 80-ту річницю від дня його наро-дження у школі відкрили меморіальну дошку, а на 90-ту, а саме в 2010-му році, було видане посвід-чення про офіційне на-дання статусу музею. У його експозицію входить фотовиставка із портре-том науковця, старовин-ний одяг та предмети по-буту. Енергетику цієї осо-бливої людини випромі-нює частина його осо-бистих речей: книги, дру-карська машинка, фото-апарат, магнітофон. Про біографічні дані дослі-дника, творчість, внесок в науку, зокрема, археоло-гію, топоніміку, фольклор, співпрацю з іншими нау-ковцями, серед яких був і Цинкаловський, завжди готові розповісти екскур-соводи – учні школи Ан-геліна Тюхта, Іванна Юзюк, Мар’яна Бондзюх, Назар Киричук, Анюта Анто-нюк, Діана Ситарчук та Марія Жигалюк. Фолькло-рний колектив “Калино-нька” переспівує пісні мо-вою говірок, які досліджу-вав Микола Матвійович Корзонюк.

Відомо, що одне з чіль-них місць у вихованні пат-ріотизму займає плекання любові до рідних місць, своєї малої батьківщини, її історії, традицій та зви-чаїв.

Щоб по-справжньо-му любити свій край, пот-рібно його вивчати. Наш славний земляк зробив ва-гомий внесок у вивчення історії Прибужжя, а нині його досягнення ще й у тім, що дав приклад моло-ді, як потрібно поважати рідну землю та її культу-ру.

Юлія ХОВАЙЛО




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *