<

Нелегальна зброя – реальна загроза вашому життю

Цей запис опубліковано більш як рік тому
13:43 | 8.12.2016 / Статті /
Перегляди
62
/ Коментарі відсутні

У зв’язку з військовою інтервенцією Росії в Україну та наявністю збройного конфлікту на території Донецької та Луганської областей, доводиться констатувати, що на руках у населення з’явилася значна кількість незареєстрованої вогнепальної і травматичної зброї. Ніхто і ніколи не зміг би гарантувати, що ця зброя буде використана виключно проти російських окупантів; невідомою відтак буде доля цієї зброї після закінчення війни. Яку ж небезпеку для кожного з нас складає незареєстрована зброя і яка за неї накладається відповідальність?

Прислів’я про те, що раз у році й незаряджена рушниця стріляє, нам добре відоме. В мить високого емоційного піку людина часто втрачає самоконтроль і здатна на непередбачені вчинки. Тому вогнепальна зброя, боєприпаси, вибухівка у наших чи сусідських оселях – це небезпека для наших же дітей, рідних та близьких. А якщо раптом у чиїсь руки потраплять гранати, автомати, гранатомети та інша заборонена зброя? Тоді спокуса застосувати такий «аргумент» у вирішенні конфлікту є невідворотною, а результати будуть трагічними. Рахунки на такі летальні випадки в Україні ведуться вже не на сотні, а на тисячі, і якщо раніше такою вогнепальною зброєю в основному була мисливська рушниця, то застосування бойової стрілецької зброї чи гранатомета може призвести до масового ураження мирного населення.

Лише з початку жовтня 2016 року в країні сталося 11 вибухів, пов’язаних з неправильним поводженням із гранатами, внаслідок чого двоє людей загинуло, п’ятеро отримали поранення. Подібний факт мав місце у Нововолинську 13-го вересня, де о 3-ій годині ночі на приватній території вибухнула граната Ф-1, в результаті чого було пошкоджено автомобіль.

Суспільна небезпечність незаконного і неконтрольованого обігу зброї і засобів ураження полягають у тому, що якщо арсенали зброї потраплять до певних сумнівних груп, то жертвою  може стати кожен з нас. Такими озброєними групами можуть управляти як з Російської Федерації, так і з будь-якої точки України для проведення масштабних диверсійних, і навіть політичних завдань. Чи хочемо ми стати мимовільними жертвами диверсій? Якщо воліємо не наражати своє життя на небезпеку, то повинні усвідомлювати, що зобов’язані негайно повідомити правоохоронні органи про появу як вогнепальної зброї, так і диверсантів, підозрілих осіб по сусідству, на вулиці, у громадському транспорті і т.д. Кожна хвилина такого зволікання може закінчитися величезною трагедією як у вашій оселі, так і в людних місцях, зокрема на площах, у школі, лікарні, магазині, театрі, маршрутці, поїзді, літаку, метро тощо.

Незаконне зберігання зброї, боєприпасів, вибухівки – це злочин, за який чинним українським законодавством передбачено кримінальну відповідальність. Згідно зі статтею 263 Кримінального кодексу України передбачена така відповідальність:

  1. Носіння, зберігання, придбання, виготовлення, ремонт, передача чи збут вогнепальної зброї (крім гладкоствольної мисливської), бойових припасів, вибухових речовин або вибухових пристроїв без передбаченого законом дозволу, караються позбавленням волі на строк від двох до п’яти років.
  2. Носіння, виготовлення, ремонт або збут кинджалів, фінських ножів, кастетів чи іншої холодної зброї без передбаченого законом дозволу караються штрафом до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк від двох до п’яти років, або позбавленням волі на строк до трьох років.
  3. Звільняється від кримінальної відповідальності особа, яка вчинила злочин, передбачений частинами першою або другою цієї статті, якщо вона добровільно здала органам влади зброю, бойові припаси, вибухові речовини або вибухові пристрої.

Правоохоронці періодично проводять рейди, завдяки яким виявляють незареєстровану зброю, вибухівку чи її продавців. Крім цього, регулярно оголошуються місячники добровільної здачі зброї. Якщо громадяни у вказаний термін добровільно здадуть до органів внутрішніх справ мисливську вогнепальну, холодну або газову зброю, то в подальшому матимуть можливість після оформлення відповідних документів зареєструвати цю зброю як власність і використовувати її на законних підставах. Людина, яка скористалася цією можливістю, не несе кримінальної відповідальності за зберігання незареєстрованої зброї. Якщо ж ви в силу різних обставин знайшли стрілецьку зброю чи володієте нею без реєстрації у дозвільній службі, то зобов’язані негайно про це повідомити правоохоронні органи та добровільно її здати.

Через військові дії на Східній Україні існує загроза потрапляння стрілецької зброї на наші терени. Якщо зброю підпільно продають, купують, ввозять чи зберігають, то це – на руку засланим диверсантам, місцевим бандформуванням, особам з кримінальним минулим, особам з нестійкою психікою, підозрілим угрупованням під виглядом відомих воєнізованих чи політичних об’єднань, виконавцям політичних чи деструктивних завдань, а так само провокаторам та іншим особам, завданням яких є посіяти паніку, розпочати терор, реалізувати сепаратистські плани, посиливши таким чином дестабілізацію в регіоні.

Тому будьмо пильними: дбаймо про власну безпеку та безпеку своїх родин, адже кожен, хто зберігає незареєстровану вогнепальну зброю, а так само приховує інформацію про її таємне переховування іншими особами, несе у нинішній надзвичайно складний час як кримінальну, так і моральну відповідальність. Винні у цьому особи позбуваються не тільки волі, але й надовго – інших принад життя.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *