<

День Європи в громадській організації “Центрі німецької мови і культури” у місті Нововолинськ

Цей запис опубліковано більш як рік тому
19:47 | 19.05.2015 / Статті /
Перегляди
7
/ Коментарі відсутні

Проводити свято День Європи стало вже гарною традицією в громадській організації Центрі німецької мови і культури (ЦНМіК). У рамках відзначення Дня Європи в Україні Центр німецької мови та культури провів захід “Свято Європи” у м. Нововолинську.

Гості, що завітали на День Європи до ЦНМіК, робили це вкотре за покликом серця. Інформативна програма культурно-освітнього заходу мала на меті розповісти історію створення та функціонування Європейського Союзу. День Європи у м. Нововолинську, зорганізований та проведений Центром німецької мови та культури у приміщенні Суспільної служби України став також майданчиком для спілкування молодого та старшого поколінь як передумови гармонійного розвитку суспільства. Адже саме досвід старшого покоління є безцінним для молоді, для її майбутніх орієнтирів, про що так часто забувають в Україні. Молодому поколінню потрібно усвідомити як будувати європейську країну тут на місці, а не пакувати валізи та поспішати за першою ліпшою оказією за кордон.

DCIM100MEDIA
DCIM100MEDIA

Історія розвитку Європи показує, що Україна була і залишається її невід’ємною частиною, про це свідчать як династійні шлюби середньовіччя, так і участь українських діячів культури та мистецтва, політиків та державотворців, підприємців та військових в розвитку та становленні сучасної Європи. У цього свята майже півстолітнє коріння – 1950 р. у п’яту річницю завершення війни в Європі міністр закордонних справ Франції Роберт Шуман звернувся до народів європейських країн із закликом об’єднатися і створити нову модель мирної співпраці держав – Європейський Союз, який би базувався на загальних цінностях. Головними були визнані мир, солідарність, демократія і верховенство права, відкритість до світу. Відкритість до світу стає можливою разом із володінням європейськими мовами, відтак молоде покоління демонструвало свої вміння володіти іноземною мовою у віршах та піснях, тим самим демонструючи свою відкритість до світу.

Найактивнішими учасниками події проведеної ЦНМіК стали учні шкіл м. Нововолинська: Радіон Романюк із віршем “Hoffnung” Фрідріха Шіллера; Марія Зінченко із віршем “Das Meer”; Лазаренко Тетяна із піснею “Die Tiroler sind lustig” та віршем “Das Kind”; Дарина Тишко з віршем Йогана Вольфганга Гьоте «Аn Charlotte von Stein»; Валерія Мельничук виконала вірш “Das Göttliche“; Олег Батик прочитав вірш «Geld regiert die Welt». Серед інших учасників варто згадати також про активну участь Назарія Дородних, Андрія Павлюка, Олександри Ревич, Анни Тишко, Андрія Логвіна.

Серед пісенної європейської спадщини на Дні Європи прозвучали: прелюдія до четвертої частини дев’ятої симфонії Людвіга ван Бетховена на слова Фрідріха Шіллера «Ода до радості» яка є відомою під іншою назвою – гімн Європи; пісня на слова Германа Гессе за народними мотивами „Schön ist die Jugend”; пісня „Die Gedanken sind frei” традиція якої сягає античної філософії зі знаного трактату Ціцерона «Liberae sunt nostrae cogitationes» (вільні є наші думки – переклад автора); пісня „Lorelei” створена з образу доби романтизму, що був підхоплений та оброблений Ганріхом Гайне 1824 р., а у 1856 р. Ференц Ліст адаптував вірш Гайне для фортепіано та оркестру.

P1300786

Наприкінці заходу керівник громадської організаціі “Центру німецької мови і культури” Надія Григорівна Колбун відзначила: «Українська нація з її культурною спадщиною та гуманістичною ментальністю займає в Європі гідне місце, адже ми – єдина європейська родина. Усвідомлення українськими громадянами себе європейською нацією підчас Євромайдану є тим світоглядним елементом, який наблизив інституційне узаконення відносин України та Європейського Союзу. Приємно усвідомлювати, що до процесу євроінтеграції нехай невеличку цеглинку, поруч із іншими громадськими організаціями, доклав також і Центр німецької мови та культури м. Нововолинська».

Ірина Бойко,

член громадської організації “Центру німецької мови і культури”.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *