<

Військовий облік Українців за кордоном: чому та як військовозобов’язані змушені уточнювати свої дані

15:34 | 14.04.2024 / Новини / /
Перегляди
232
/ Коментарі відсутні

У законі про мобілізацію є норма, яка передбачає, що чоловіки від 18 до 60 років, які перебувають за кордоном, зможуть здійснювати консульські дії лише за умови наявності військово-облікових документів.

Член Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський пояснив, наскільки швидко це вдасться реалізувати.

Про це він розповів Оbozrevatel.

«По-перше, тут треба заспокоїти всіх громадян України, які тимчасово перебувають або проживають в інших країнах. Жодних обов’язків, які б наставали для цих громадян після актуалізації або отримання військово-облікових документів щодо повернення до України, цим законом не встановлено, і механізми такі в принципі дуже складно уявити.

Для нас важливо, щоб громадяни України, які належать до категорії військовозобов’язаних і проживають за кордоном, оновили свої персональні дані. Бо людина може проживати за кордоном, а їй надсилають повідомлення, повістки за адресами, які зареєстровані в ТЦК. Держава витрачає час, матеріальні та людські ресурси, щоб проінформувати людину, яка в принципі не може бути проінформована, оскільки її немає в цьому місті», – зазначив нардеп.

Веніславський пояснив – якщо людина, перебуває за кордоном і отримує військово-обліковий документ дистанційно, вона може це зробити через електронну адресу, телефоном, через консульство під час актуалізації, у разі отримання консульських послуг.

«Тому тут жодних проблем немає і ніяких негативних наслідків для цих людей не буде», – резюмував Федір Веніславський.

Як інформували, Верховна Рада підтримала у першому читанні урядовий законопроєкт про внесення змін в Кримінальний кодекс та кодекс про адміністративне правопорушення за порушення по мобілізації.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Квітня, Понеділок