<

В Україні відзначають День пам’яті та примирення

Цей запис опубліковано більш як рік тому
15:59 | 8.05.2018 / Новини /
Перегляди
5
/ Коментарі відсутні

8 травня у багатьох странах світу відзначається День пам’яті і примирення на честь жертв Другої світової війни. В Україні дата була встановлена в 2015 році.

8 травня 1945 року стало днем ​​остаточної перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, коли Німеччина підписала акт про беззастережну капітуляцію, – пише Gazeta.ua

До 60-го ювілея Перемоги у Другій світовій війні в 2004 році Генеральною асамблеєю ООН була прийнята Резолюція про встановлення Днів пам’яті і примирення 8 і 9 травня на честь героїв, які віддали свої життя в боротьбі з нацистською Німеччиною в 1939-1945 рр. Всім країнам в складі організації було запропоновано в один або обидва з цих днів проводити меморіальні заходи і вшановувати жертв Другої світової війни. При цьому, Резолюцією визнається, що кожна держава може також встановлювати свої Дні Перемоги і визволення.
У більшості європейських країн пам’ятну дату закінчення Другої світової війни відзначають саме 8 травня. Свято має назву “День перемоги над нацизмом”, або ж “День закінчення Другої світової війни в Європі”. 8 травня 1945 року о 23:01 (за берлінським часом) Антигітлерівська коаліція ратифікувала “Акт про беззастережну капітуляцію” збройних сил нацистської Німеччини, і вже в цей день у багатьох містах Європи і Америки почалися масові святкування.

В Лондоні торжество відбулося на Трафальгарській площі. З балкона Букінгемського палацу англійців привітали король Георг IV прем’єр-міністр Уїнстон Черчілль, а принцеси Єлизавета (майбутня королева Єлизавета II) і Маргарет інкогніто святкували в натовпі людей.

У США паради пройшли в Нью-Йорку на Times Square, в Майамі, Лос-Анджелесі, Чикаго.

Масштабне святкування перемоги в боротьбі з фашизмом відбулося в Москві на Червоній площі 9 травня 1945 року, коли акт про капітуляцію Німеччини був доставлений Сталіну.
У республіках Радянського Союзу свято День Перемоги було встановлене на 9 травня.

Пам’ятна дата 8 травня в Україні була закріплена Указом президента Петра Порошенка у 2015 році для “гідного вшанування подвигу українського народу, його видатного внеску в перемогу антигітлерівської коаліції в Другій світовій війні і висловлення поваги всім борцям проти нацизму”.

Символом свята є червоний мак. Ця квітка – пам’ятний знак жертв військових і громадянських конфліктів, відображення кривавого сліду від пострілу. У 2014 році червоний мак і слоган “Ніколи знову” стали використовуватися в Україні під час святкування Дня перемоги у Другій світовій війні. До Дня пам’яті і примирення приурочені меморіальні заходи, церемонії покладання квітів, зустрічі з ветеранами. Акція “Перша хвилина миру” також проходить щорічно в містах України 8 травня о 23:01.

7 травня 1945 року о 2:41 в місті Реймс підписали акт про капітуляцію Німеччини.Наступного дня Сталін наполіг здійснити дубль-2 акції, в Берліні. 7 травня генерал Української національної армії Павло Шандрук наказав 1-й Українській дивізії УНА в Німеччині – колишній дивізії “Галичина” – відійти з лінії фронту.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Квітня, Понеділок
28 Квітня, Неділя