<

Українського політв’язня Олега Приходька у Росії засудили до 5 років колонії суворого режиму

Цей запис опубліковано більш як рік тому
03:39 | 4.03.2021 / Новини /
Перегляди
1
/ 1 коментар

Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив українського політв’язня Олега Приходька до 5 років позбавлення волі у колонії суворого режиму. Його звинуватили у підготовці теракту.

Про це пише видання «Ґрати», – передає Громадське.

Так, справа Приходька стосувалася не лише підготовки теракту, але й зберігання вибухових речовин. Однак суд звільнив чоловіка від покарання за другою статтею. Причина — закінчення терміну давності. 

Як зазначають «Ґрати», під час судового засідання проти Приходька свідчили лише засекречені свідки, які стверджували, що чули про терористичні плани кримчанина від нього самого, а також коли він розмовляв з кимось по телефону. А ось решта свідків захищали Приходька.

Звинувачення також апелювало до знайденої в будинку чоловіка флешки з планом адмінбудівлі Сак та книгою «Абетка домашнього тероризму».

Сам Приходько свою провину заперечує. Він стверджує, що у ніч після затримання в будівлі Федеральної служби безпеки невідомий чоловік, що видавав себе за лікаря, під приводом огляду взяв у нього з порожнини рота біологічні зразки. Приходько вважає, що після цього його ДНК нанесли на вибухівку.

Згідно із вироком суду, перший рік Приходьку доведеться відсидіти у колонії із надзвичайно суворим режимом — там засуджених весь час утримують в камерах. Також політв’язню призначили штраф у розмірі 110 тисяч рублів (близько 42 тисячі гривень).

Що ще відомо про Приходька?

10 жовтня 2019 року стало відомо, що Олега Приходька затримали російські силовики в анексованому Криму. За словами адвоката, кримчанина звинувачували у підготовці підриву будівлі міської адміністрації Сак. Як свідка затримали і дружину Олега — Любов Приходько.

Також відомо, що 8 лютого 2019 року співробітники кримського главку ФСБ провели обшук в Олега Приходька в селі Оріхове Сакського району. У нього вилучили українську символіку, прапори партії «Свобода», червоно-чорні прапори, портрет Степана Бандери, техніку й домашні CD-диски.

Після обшуків Приходька повезли до Сімферополя, де допитували про його діяльність і зв’язки на материковій частині України. Потім відправили у СІЗО.

У січні 2020-го Приходьку висунули нове звинувачення — в незаконному придбанні вибухових пристроїв. У жовтні 2020 року уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова заявила, що стан здоров’я Приходька у слідчому ізоляторі №1 в Ростові-на-Дону критично погіршився.

За її словами, Приходько має хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту, сечостатевої системи, а також глибоке стійке двостороннє порушення слуху та зору. А керівництво СІЗО, мовляв, не забезпечує йому право на отримання належної меддопомоги, що передбачено пунктом 22 Мінімальних стандартних правил поводження з в’язнями, схвалених Економічною і Соціальною радою ООН.




один коментар
  1. Насправді він лише вивішував в себе на подвір’ї Український прапор і все. А московітські фашисти приписали йому, як зазвичай, підготовку теракту, як завжди “знайшли” в нього вибухівку і заборонену літературу і обов’язково ж свідки знайшлися, які самі бачили як цей немолодий хворий чоловік хотів весь Крим підірвати. Режисеру Сенцову наприклад, за подібне звинувачення на судилищі 20 років дали, а цьому лише 5 строгача. Мабуть побачили, що з таким здоров’ям він і стільки не протягне. Фашисти кончені, нелюди прокляті.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

5 Травня, Неділя
4 Травня, Субота