<

У Нацбанку в девальвації гривні вирішили звинуватити фермерів

Цей запис опубліковано більш як рік тому
18:20 | 2.09.2018 / Новини /
Перегляди
0
/ Коментарі відсутні

На думку фахівців, сільгоспвиробники, які працюють в тіні, валюту, у певні періоди року починають масово продавати валюту, і це створює додатковий ажіотаж.

Про це повідомляє Соцпортал, посилаючись на Главком.

Зокрема, думки про те, що одним з істотних чинників впливу на динаміку курсу гривні на міжбанківському валютному ринку є «чорний ринок» агробізнесу, повідомив заступник голови Національного банку України Олег Чурій.

“Я хотів би сказати про один чинник, який сильно впливає на готівковий ринок. Ми (відповідний попит/пропозицію ) формально називаємо населенням, але ми розуміємо, що населення там не так багато, тоді як визначальний вплив справляє так званий чорний ринок агробізнесу”, – сказав він під час круглого столу, організованого «Фінансовим клубом» у Києві.

Заступник голови пояснив, що це фермерські й агрогосподарства, які не є або частково є частиною національної економіки й повністю працюють за готівкову іноземну валюту. За оцінками учасників валютного ринку, частка цього сектора становить близько 25-30%.

“Це повністю «чорна» економіка, яка працює за готівковий долар, і ми чітко бачили її вплив у липні, коли банки з нетто покупців іноземної валюти стали нетто продавцями, це збіглося з початком сільськогосподарського сезону. У середині зими, зазначив, коли розпочинається посівна компанія, цей тіньовий сектор починає продавати валюту, створюючи пропозицію. Тобто виникає таке собі сезонне коливання”, – зазначив фінансист.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

10 Травня, П’ятниця