<

У Дорогуську час очікування вантажівок на перетин кордону становить понад місяць

11:05 | 27.12.2023 / Новини / , /
Перегляди
107
/ Коментарі відсутні

Час перетину вантажівками кордону у пункті пропуску «Дорогуськ-Ягодин» зараз становить понад 30 діб через посилення протесту з боку польських перевізників.

Про це інформує у вівторок Митна адміністрація у Любліні та польські перевізники, передає Укрінформу з посиланням на Rmf24.

За розрахунками відділу Митної адміністрації у Любліні, станом на сьогодні у черзі перед пунктом пропуску «Дорогуськ-Ягодин» перебуває 1,5 тис. вантажівок.

«Орієнтовний час очікування, з врахуванням нинішніх темпів пропуску транспортних засобів перевізниками, становить понад місяць», – повідомляють польські митники.

Вони підкреслюють, що такий значний час очікування на перетин кордону виник через посилення протесту перевізниками на цьому пункті пропуску. Зокрема, голова протесту перевізників в Дорогуську Едита Озигала повідомила PAP, що зараз у бік України пропускається одна вантажівка на три години, хоча до цього було навпаки – три вантажівки на годину.

«Протест триває вже восьмий тиждень, ми повинні якось змінити тактику. За сім тижнів наші поступки українській стороні не принесли результатів, тому ми посилюємо протест», – повідомила Озигала.

За даними польських митників, перед пунктом пропуску «Гребенне -Рава-Руська» чекає на перетин кордону 950 вантажівок, а час очікування на перетин кордону становить 12 діб.

За даними польської поліції, перед пунктом пропуску «Медика-Шегині» чекає у черзі на перетин кордону 570 вантажівок, а перед пунктом пропуску «Корчова-Краківець» – 580 вантажівок. Час очікування на перетин кордону у Медиці, де польські аграрії до початку січня призупинили протест, становить приблизно чотири доби.

Напгадаємо, з 6-го листопада польські перевізники заблокували рух вантажівок у пунктах пропуску «Корчова – Краківець», «Гребенне – Рава-Руська», «Дорогуськ – Ягодин», а з 23-го листопада «Медика – Шегині», вимагаючи заборонити реєстрацію в Польщі транспортних компаній з іноземним капіталом, а також відновити видачу дозволів на в’їзд до Євросоюзу для українських перевізників та покращити обслуговування на кордоні.

Через блокування на кордоні утворилися багатокілометрові черги з сотень вантажівок. Відомо про два випадки смерті українських водіїв фур в очікуванні перетину кордону.

У відповідь на дії поляків українські перевізники влаштовували попереджувальну акцію поблизу Краківця, щоб переконати польських перевізників, що їхнє блокування кордону шкодить не лише Україні, а й Польщі. Згодом стало відомо, що польські страйкарі отримали дозвіл на протести до лютого 2024 року.

В обід, 11 грудня польські перевізники припинили страйк на пункті пропуску “Ягодин-Дорогуськ”. Митниця запрацювала у звичному режимі, пропуск вантажівок відновили в обидва боки. Того ж дня перед пунктом пропуску польська вантажівка знову заблокувала рух. Після попередження від польських правоохоронців фуру прибрали.

Як стало відомо, польські аграрії від неділі, 24-го грудня, призупинили до 2-3 січня блокаду руху для вантажівок поблизу пункту пропуску «Медика-Шегині». Тим часом польські перевізники відмовилися це зробити і продовжують блокаду доріг перед пунктами пропуску в Дорогуську, Корчовій і Гребенне.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

27 Квітня, Субота