<

У Нововолинську за «круглим столом» зустрілися представники організації «Світ для дітей» та міської влади

Цей запис опубліковано більш як рік тому
13:20 | 26.10.2016 / Нововолинськ /
Перегляди
3
/ коментарів 7

25-го жовтня у Нововолинську відбулася зустріч громадської організації «Світ для дітей» із представниками міської влади, зокрема, першим заступником мера Андрієм Сторонським.

Ця громадська організація, створена у 2015-му році. Якщо на початку функціонування до її складу входило 5-7 дітей, то зараз – 31. Це діти  з вадами слуху, ДЦП, синдром Дауна та іншими хворобами.

У Нововолинську проживає 208 дітей-інвалідів (до 18-ти років), заняття з якими може проводити лише спеціальна загальноосвітня школа №9 та громадська організація «Світ для дітей».

«Чому ми зібрали цей круглий стіл? Коли дітям ставлять такі діагнози, батьки дуже потребують інформативної допомоги. Мама, яка має 6-річну дитину з ДЦП, може багато що порадити та розказати тій мамі, котра щойно народила дитину з таким же діагнозом. Кожна родина з такою дитиною проходить 7 кіл бюрократизму та нашої байдужості»,- зауважила Олена Токарєва, голова громадської організації «Світ для дітей».

На захист існування цього центру виступили батьки дітей із особливими потребами.

dsc_2830
dsc_2832

Як зауважила одна з мам, цей центр – ковток повітря, адже саме тут дітей забезпечують кваліфікованою допомогою, а батьків – психологічною підтримкою.

Та на шляху до повноцінного функціонування організація стикається з проблемами. Одна з таких – відсутність приміщення. Наразі заняття проходять у стінах ТНЕУ. Приміщення сьогодні не опалюється та є відносно маленьким для стількох дітей.

Андрій Сторонський почав розмову про систему імунопрофілактики в Україні, загрозу інфекцій дифтерії, правця. Один із присутніх перепросив та зауважив, що сьогодні всі зібралися за цим круглим столом, аби обговорити іншу проблему – як допомогти цим дітям. Заступник міського голови інколи перебивав мовців, не давав їм висловити свою думку до кінця.

dsc_2798

Нововолинська лікарня виділяє 5 ліжок для реабілітації дітей, зал із тренажерами, забезпечує путівками в санаторій. Впродовж року – 13 відмов від путівок. Проблема в тому, що батьки повинні оплачувати своє проживання самі. Та й санаторій раз у рік нічим не зарадить дитині.

Реабілітація для таких дітей приносить ефект у віці 5 – 6 років, але вона має бути щоденною. Цього не забезпечить ані звичайний дитячий садок, ані школа.

«Дітям потрібен реабілітолог, психолог, гурткова робота. Я не вірю, що у нас у місті немає приміщення. Ми вам дорого не обійдемося», – звернулася Олена Токарєва до заступника міського голови.

dsc_2806

«Я не впевнений, що наступного року ми отримаємо те, що маємо зараз. Бо внаслідок децентралізації заклади освіти й охорони здоров`я утримуватимуться за рахунок міського бюджету. Та й не може місто Нововолинськ здолати проблему, яка на рівні держави не вирішується», – зауважив Андрій Сторонський.

Із залу відразу пролунала думка, що варто все починати з села, з міста, тоді це вирішиться й на рівні державному.

Депутат міської ради Сергій Семенюк звернув увагу на будівлю Володимир-Волинської прокуратури у Нововолинську та висловив своє бачення подолання проблеми з приміщенням для організації. Він зауважив, що будівля прокуратури, питання передачі якої у державну власність буде вирішуватися на наступній сесії міської ради, більше необхідне дітям, аніж п`ятьом прокурорам.

dsc_2841

Таку позицію підтримав і депутат міської ради минулого скликання, підприємець Олексій Гольчук:

«Я був проти передачі садка прокуратурі. А знаєте чому будівлю було передано? Бо міський голова обіцяв прокурору. Приміщення прекрасне, на ремонт було витрачено мільйони. Раніше у нас було 19 садочків, зараз лишилося 9. Знаю проблеми в Жовтневому, де діти сплять на ліжечках і “розкладушках”. Я підприємець, що платить податок поза мільйон, готовий допомогти організації фінансово. Влада повинна повернутися лицем до дітей. Хочу, щоб мої податки йшли на таких діток, а не на утримання прокурорів».

За круглим столом проблеми вирішені так і не були. Та обидві сторони були почуті та вислухані одна одною.

dsc_2850
dsc_2828
dsc_2803
dsc_2796




коментарів: 7
  1. Таким хамом і сволотою заммера ще ніколи не показував себе.
    Шкода, Бідзюра не бачив.

  2. Складається таке враження що людей, які не стикаються з проблемою інвалідності у власній сім’ї чи родині не обходить чиясь біда. Варто зауважити, що в Іваничівському районі теж достатня кількість діток з особливими потребами і батьки, що дійсно хочуть займатися з кваліфікованими спеціалістами змушені їздити в обласний центр, Львівську область та інші віддалені населені пункти, що є досить проблемно.

  3. Якого… милого, не було міського голови В.Сапожнікова? Де він: у закордонному відрядженні в Стамбулі, Лондоні, в Каліфорнії, на лікарняному, у відпустці на Буковелі з онуком, в Польщі обмінюється досвідом не День нєподлєглості чи у ренімаційному відділенні ЦМЛ? На суди, куди я подав на нього позови, у Львові та у Нововолинську він не ходить, як і А.Сторонський. Жодного разу не було “ясного панства” і у Іваничівському районному суді. Такої місцевої влади, як у Нововолинську, ще пошукати треба! Чому не втручається І.Гузь? Хто скаже?

  4. По АйСіТіВі показали на всю країну.
    Прославились.
    Дякуємо небайдужим, хто рятує дітей.
    Ганьба нам всім, що маємо таку владу.

  5. Присутня представниця з Володимира сказала, що Саганюк ніколи би до такого не допустився.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

5 Травня, Неділя
4 Травня, Субота