<

Припускають, що воєвода Добриня Микитович, прототип відомого героя легенд, родом з Низкинич

Цей запис опубліковано більш як рік тому
19:16 | 26.12.2020 / Нововолинськ /
Перегляди
761
/ коментарів 8

Є ймовірність, що воєвода Добриня, з якого створили героя казок та мультфільмів, відомого як богатир Добриня Микитович, походить із села Низкиничі, що нині входить до складу Нововолинської ОТГ.

Добриня  – воєвода князів Володимира і Святославича , брат його матері Малуші, за деякими вказівками, син Малка Любечанина (Мала). Вважається можливим прототипом героя Добрині Микитовича, – повідомляє Вікіпедія.

Місце народження Добрині достеменно невідоме. Але можливо, що батьківщина Малкович перебувала на Волині і до володінь Мала належала група з декількох сіл, розташованих в 22 км на південний захід від Володимира-Волинського , – Низкиничі , Будятичі та калуса (нині Гряди ). Знайома Длугошу назва села Ніскінічі (від малий / ниський) спонукала його назвати древлянського князя Мала Ніскиня. 

З цим населеним пунктом пов’язують і билинне батькові брата Малуші, відомого як Добриня Микитич (Низкиничі). Сусіднє село Будятичі зв’язується з Будятіной весью, куди (у володіння Малка, на батьківщину) княгиня Ольга відправила матір Володимира Святославича Малушу. Від назви сусіднього володіння – села Калусова – Мал отримав відоме С. Герберштейну і М. Стрийковському прізвисько Kálusczá Malec (Калюсча Малець), спотворене (через подібне написання s (s-довгого) і f) в Kálufczá. Ім’я Добрині, відомого також як Резановіч, зв’язується з відомим волинським родом Резановічей, яким в XV в. належало село Будятичі (Будятіна весь). 

Коли в 970 році великий князь Святослав розділив Русь між двома старшими синами, новгородські посли, за вказівкою Добрині, випросили до себе Володимира, який і поїхав в Новгород зі своїм дядьком.

В аристократичному районі Новгорода протягом багатьох століть існувала Добриніна вулиця. У Добрині був син Кснятин (Костянтин), який через деякий час став новгородським посадником і воєводою.

Пам’ятник Добрині у Коростені у парку на Житомирщині

Цікаво, що у Коростені також є пам’ятник батькові Добрині князю Малу.

Встановлений на кручі над річкою Уж з нагоди 1300-річчя міста, – пише Колокрай. Автором 10-метроої фігури князя Мала, виконаної з міді, є скульптор Ігор Зарічний. Мал постав у вигляді воїна у давньоруському бойовому одязі, який сперся на важкий меч. Мальовниче місце для скульптури обрали не випадково. Тут війська князя Мала, які повстали проти нестерпних поборів київського князя Ігоря, здобули перемогу над князевою дружиною у 945 році, а самого Ігоря стратили після суду. Мал – другий з відомих коростенських князів. Першим був його батько Ніскиня. Онуком Ніскині був відомий нам усім билинний герой, один із трьох богатирів Добриня Ніскинич, якого з часом “переробили” в Добриню Нікітіча. Відомо, що в Коростені зараз проживає кілька десятків сімей з прізвищами Нікітіч, які є прямими нащадками князя Ніскині. 

Як відомо з билин, було три богатиря: Ілля Муромець, Альоша Попович та Добриня Микитич. Кожен з них уособлює в собі певні риси характеру. Ілля Муромець — життєву мудрість, справедливість і силу. Альоша Попович знаменитий сміливістю, винахідливістю і веселощами. А Добриня Микитич славиться справжньою добротою, надійністю і честю. І хоча вони одночасно з’являлися в одних казках та мультфільмах, проте насправді всі вони жили в різні періоди та не пересікалися у житті.




коментарів: 8
  1. А,що тут припускати? Зайдіть у Вікіпедію і прочитайте про Добриню, він дійсьно з Низкинич, а ще він є дядьком князя Володимира Великого, який був народжений у селі Будятичі, коли його мати була у вигнанні.

  2. Село Низкиничі по-перше входить в Грядівський старостинський округ
    А тоді вже Нововолинська ОТГ)

  3. Росіяни давно знали, що князь Володимир Великий народився в селі БУДЯТИЧІ.Тому на цих землях і вирішили збудувати місто, а мали на річці З.Буг. Щоб знищити народ потрібно знищити його історію, його коріння. Молодець Юрій Диба який дослідив і доказав де народився Володимир. Якби запросити його в Нововолинськ на зустріч.Він живе у Львові.
    Памятник який поставили ВЕЛИКОМУ КНЯЗЮ ВОЛОДИМИРУ – це СМІШНО.Тут має бути музей.Більше тисячі років саме в нас на РІЗДВО колядують “а другий то празник СВЯТОГО ВАСИЛЯ”прославляючи ВОЛОДИМИРА. В той же день Меланки (Малки,МАЛУШІ) матері його.
    Корінні жителі Будятич багато можуть розповісти – вони памятають як князь осліп і коли прозрів. В Зимненському монастирі є ікона якою вінчали князя з візантійською принцесою Анною. Тут в людей знаходяться рукописні книги як проводити службу в православних церквах, хоч багато чого розграблено та знищено.

    • А что в будятычах есть ли которые помнят князя Владимира,очень интересно очень

  4. Добриня Нікітич (Низкинич) з с.Низкиничі, Волинь. Олеша Попович з містечка Пирятин, нині Полтавської обл. Ілля Муромець з с.Мурома, Чернігівської обл.

  5. Ну всьо, тепер турист до нас попре – аби тільки справились.
    Пропоную зробити готель в якійсь з шахт, це буде ШОСЬ!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

16 Травня, Четвер