<

Контейнер стилізований під церкву: священники УПЦ мп створили «незалежну» релігійну громаду у Будятичах

14:15 | 12.01.2024 / Іваничі, Нововолинськ / /
Перегляди
3483
/ коментарі 2

У Поромівській громаді зареєстрували Свято-Миколаївську «незалежну» релігійну громаду, якою опікуються представники церков УПЦ мп Володимир-Волинської єпархії. У 2019-му році віряни села Будятичі проголосували за перехід до ПЦУ. Священник не погодився переходити разом з громадою та почав правити у будівельному контейнері навпроти храму. Згодом у Будятичах створили нібито «незалежну» релігійну громаду до якої входять попи з УПЦ мп.

Після переходу релігійної громади села Будятичі Поромівської громади до ПЦУ, УПЦ мп відокремилась, зайнявши земельну ділянку навпроти храму. Селяни подейкують, що ця земельна ділянка на провулку Північний знаходиться у співвласності з громадянами білорусі, зараз там стоїть будівельний контейнер на який встановили купол.

Проте новостворена релігійна громада зареєстрована за іншою адресою: с. Будятичі, вул. 8-го березня, 63. Зареєстрували ніби то незалежно від ніякої структури, зокрема й УПЦ мп. Хоча керівником організації виступає представник УПЦ мп по Нововолинському окрузі Петро Чолак. А земельна ділянка належить диякону Сергію Костюку, який часто співслужить Чолаку.

В Будятичах хочуть збудувати новий храм московського патріархату?

Згідно з відомостями, Свято-Миколаївська «незалежна» релігійна організація села Будятичі зареєстрована на земельній ділянці по вулиці 8-го березня. За даною адресою розташована занедбана земельна ділянка, на якій знаходиться лише бур’ян, а місцеві створили стихійне сміттєзвалище.

До земельної ділянки не прокладена дорога.

На фейсбук-сторінці новоствореної релігійної громади опубліковано допис «Побудуймо храм разом!» з прикріпленою банківською картою.

Допис опублікований керівником Свято-Миколаївської «незалежної» релігійної громади, Петром Чолаком. Він у 2022-му році підтримував священника бортнівського храму Петра Кубінського, який спочатку заявив, що переходить з громадою до ПЦУ, а за декілкьа днів організував збори проти переходу. На зборах Петро Чолак представився журналістам БУГу у відеосюжеті «Благочинним нововолинської округи» та був представником УПЦ мп.

Свято-Миколаївську «незалежна» релігійна громада в Будятичах таки залежна?

На сторінці Свято-Миколаївської «незалежної» релігійної громади опубліковані світлини з проведення Богослужіння, яке очолив настоятель Свято-Успенського собору у Володимирі, протоієрей Олексій Нікітюк. Серед запрошеного духовенства також присутні й інші представники УПЦ мп. Про службу написали на сторінці Володимир-Волинської єпархії УПЦ мп.

На фото зображені й ті священники УПЦ МП, котрі відмовились переходити з громадою до ПЦУ – Іван Сабівчак (Свято-Миколаївський храм у селі Будятичі), Петро Кубінський (церква Різдва Пресвятої Богородиці у селі Бортнів, Свято-Михайлівська церква села Бужанка), Георгій (церкви Іоанна Богослова села Верхнів), Віктор Мельник (Свято-Вознесенський храм на 5 мікрорайоні у Нововолинську).

На сторінці з’являються дописи зі зверненнями очільника УПЦ мп митрополита Онуфрія, який  «засвітився» в календарі РПЦ разом з митрополитом Володимир-Волинської єпархії УПЦ мп. Його зображення опублікували першим після Кирила.

Також Петро Чолак неодноразово відвідував богослужіння в інших храмах Володимир-Волинської єпархії УПЦ мп зі священниками єпархії. А Петро Чолак був на богослужінні у Свято-Пантелеймонівському храмі УПЦ мп біля 4 шахти, діяльність якого Нововолинська міська рада заборонила навесні минулого року.

Тож що означає реєстрація “незалежної” релігійної організації у селі Будятичі, до якої так люблять приїжджати священники УПЦ, які не захотіли зректися московського патріархату зі своєю громадою і залежності від ворожої російської православної церкви: чергове замилювання очей парафіянам, чи намагання обійти закон про заборону УПЦ мп, який нещодавно прийняли у першому читанні у Верховній раді , покаже час… Наразі знаємо, що на Волині зареєстровані дві такі організації, а в Україні – сорок. БУГ буде слідкувати за розвитком подій у Будятичах.

Читайте також:

Вимагаю розпочати роботу щодо розірвання договорів оренди культових споруд, які займає УПЦ МП, – Андрій Бокоч на сесії Волиньради

Під час війни в Україні не можуть існувати церкви, які підтримують зв’язок з країною-окупантом, – Ігор Гузь

Володимирська райрада заборонила діяльність УПЦ мп: із Зимненським, Низкиничівським монастирями та Успенським собором хочуть розірвати договір оренди

Бокоч звернувся до облради щодо позбавлення права оренди земельних ділянок Успенського собору, Зимненського та Низкиницького монастирів

Ігор Гузь: 46 народних депутатів звернулися до Шмигаля, аби перевірити Успенський собор, Зимненський та Низкиницький монастирі




коментарів: 2
  1. Ей тцк, чому не даєте повістки бородатим і пцу і упцмп, і “віруючим” різних церков, усі по конститкції рівні.

  2. Петро Кубінський вже декілька років не є священником церков у селах Бужанка та Бортнів, мешканці яких перейшли до ПЦУ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Квітня, Понеділок