<

Цього року здали кров близько 900 разів: щотижня Нововолинська лікарня відправляє донорів у Володимир

20:51 | 19.10.2023 / Володимир, Нововолинськ / , , , /
Перегляди
762
/ коментарі 2

З початку повномасштабного вторгнення росії донори з Нововолинської лікарні щочетверга збираються та їдуть до Володимирської станції переливання крові. Організовує весь процес завідувач банку крові НЦМЛ Володимир Миколайович Середюк.

Займається формуванням резерву крові завідувач банком крові НЦМЛ Володимир Миколайович Середюк, який влітку отримав почесне звання Заслуженого лікаря України з рук самого президента Володимира Зеленського. У його базі близько п’ятсот донорів. Щотижня він їх обдзвонює та формує групу із приблизно 15 осіб, які їздять здавати кров до Володимирської станції переливання крові. Витрати на пальне компенсує Нововолинська лікарня.

Цього року донори з Нововолинська здали кров уже близько 900 разів і близько 1600 – з початку повномасштабно вторгнення росії. Долучаються, як лікарі НЦМЛ, так і звичайні мешканці. Серед них є уже Заслужені (ті, хто здали кров понад 40 разів) та Почесні (100 і більше кровоздач) донори України.

“Велика частина цієї крові направляється у військові госпіталі для лікування поранених бійців, інша – повертається у нашу лікарню. за дев’ять місяців ми перелили 700 літрів крові для лікування хворих, поранених тут у нас на місці”, – зазначив Володимир Середюк.

Одна з донорок здала кров уже 41 раз. Але є відмінність, з її крові відбирають плазму, а червоні кров’яні тільця – переливають назад, додаючи фізрозчин. Цю процедуру можна проводити частіше, раз на два тижні, тоді, як звичайний донор може приходити на повторну здачі крові не менше, як через два місяці. Плазма може зберігатись довше, приблизно три роки, за температури -40 градусів за Цельсієм. Вона є більш затребуваною, ніж кров.

Після реформування станцію переливання крові у Володимирі приєднали до Волинської. Наразі вона обслуговує декілька колишніх районів: Володимирський, місто Нововолинськ, Іваничівський, Локачинський, Любомльський. Як зазначив завідуючий відділом заготівлі крові Ярослав Іванович Бенч, після початку повномасштабного вторгнення кількість охочих здати кров збільшилась вдвічі. Перед здачею крові рекомендують з’їсти легкий сніданок, випити міцний чай, а напередодні не вживати жирної їжі.

Ярослав Іванович зазначив, що Нововолинська лікарня організувала хорошу програму для донорів, які кожного тижня приїжджають у Володимир. Позитивним фактором є те, що їх попередньо уже обстежують, виключають різні захворювання і з ними легше працювати далі. Адже за раз у людини відбирають приблизно 400 мілілітрів крові, з яких 50- щоразу забирають на аналізи.

“Перш за все, здавати кров – це корисно. Зокрема й для донора, адже їх постійно перевірять. я вже працюю у цій станції 30 років і в колишній близько 10. І за цей час ми переконалися, що донори є здоровіші”, – додав завідуючий відділом заготівлі крові.

Протипоказанням для здачі кров є:

  • понижений тиск, нижче 110;
  • підвищений тиск – гіпертонія, вище 180;
  • інші хронічні захворювання.

Серед донорів з Нововолинська цього разу був і лікар ортопед-травматолог з Нововолинська Віталій Денисюк. Він здавав кров десятий раз. Медик зазначив, що це найменший вклад у справу, яку має робити кожен.

“Щодня ми, як лікарі, стикаємось з тим, що людям переливають елементи і плазму крові. Це рятує життя. І якщо можна таким найменшим способом зробити крок до порятунку життя людей, то це треба робити. Страшно було лише перший раз”, – зізнається Віталій Денисюк.

Усі, хто хоче долучитися до нововолинських донорів можуть звернутися у НЦМЛ до завідувача банком крові Володимира Миколайовича Середюка. Кров можуть здавати люди від 18 до 60 років, далі – за дозволом лікаря.




коментарів: 2

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

3 Травня, П’ятниця
2 Травня, Четвер