<

МЗС Польщі засудило антиукраїнські гасла на аграрних протестах

19:49 | 21.02.2024 / Новини / , /
Перегляди
171
/ Коментарі відсутні

Міністерство закордонних справ Польщі засуджує пропутінські та антиукраїнські гасла на аграрних протестах.

Про це пише RMF FM, пише Суспільне.

Як заявив речник відомства Павел Вронський, йдеться про “спробу безвідповідальних елементів або пропутінських агентів взяти під контроль фермерський рух”. Він закликав організаторів фермерських страйків звернути увагу на те, хто привносить проросійський наратив у протести, і відмежуватися від таких людей.

“Антиукраїнські тиради, прославляння Путіна та заклики до нього знищити українців звучать як спроба крайніх, безвідповідальних елементів або пропутінських агентів взяти під контроль фермерський рух. Ці гасла, які з’явилися, є шокуючими. Вони шкодять Польщі, репутації польської нації, яка першою прийняла українців і відкрила для них свої домівки”, — сказав Вронський у коментарі RMF FM.

За словами Вронського, проросійський наратив у протестах дискредитує фермерів та їхню справу. Він наголосив, що пропутінські плакати не допомагають фермерам та “вирішенню суперечки з Україною”.

“Єдиний, хто від цього виграє — це російський диктатор Володимир Путін”, — пояснив речник.

За його словами, для нього не має значення, хто висуває проросійські вимоги — агенти чи “корисні ідіоти”.

“Путін, наведи порядок з Україною, з Брюсселем і з нашими правителями”

20-го лютого під час акції протесту фермерів на виїзді з автостради А1 в Гожичках на одному з тракторів був вивішений прапор СРСР і напис: “Путін, наведи порядок з Україною, Брюсселем і нашими правителями”.

Як повідомила PAP прессекретарка Водзіславсько-Шльонського районного відділу поліції Малгожата Конярська, чоловіка, який керував цим транспортним засобом, зупинили для перевірки.

“Він був нами ідентифікований. Процесуальних підстав для його затримання не було. Всі матеріали, які були отримані на місці події, сьогодні були передані до прокуратури”, — додав співробітник поліції.

Матеріали, які перейшли з поліції до прокуратури у Водзіславі Шльонському, в середу, 21-го лютого, мають передати до Окружної прокуратури в Глівіце-Східному, повідомили PAP у Водзіславській прокуратурі. Саме цей підрозділ у Глівіце веде провадження у справах, пов’язаних з так званими “злочинами на ґрунті ненависті”.

Прессекретарка районної прокуратури Глівіце Йоанна Сморчевська підтвердила PAP, що дані, надані прокуратурі, містять також висновки щодо особи чоловіка, який створив і вивісив банер. За її словами, заплановані судові дії.

Яке покарання загрожує автору звернення до Путіна

Вчинок фермера попередньо кваліфікували як правопорушення, передбачене статтею 256 Кримінального кодексу. Згідно з цією статтею, за публічну пропаганду нацистського, комуністичного, фашистського чи іншого тоталітарного державного устрою або за розпалювання ворожнечі за національними, етнічними, расовими, релігійними ознаками або за ознаками безвір’я передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк до трьох років.

Таке ж покарання загрожує особі, яка публічно пропагує нацистську, комуністичну чи фашистську ідеологію або ідеологію, що закликає до застосування насильства з метою впливу на політичне чи соціальне життя, відзначає RMF FM.

Що відомо про блокування польсько-українського кордону

6-го листопада 2023 року, близько 14:00 за українським часом, польські перевізники почали блокувати рух вантажівок у пунктах пропуску “Краківець-Корчова”, “Ягодин-Дорогуськ” та “Рава-Руська-Гребенне”.

Асоціація “Укравтопром” із посиланням на Міжнародну транспортну асоціацію України зазначила, що причина страйків — надмірна конкуренція після лібералізації міжнародних перевезень між Україною та країнами ЄС.

23-го листопада 2023 року до страйків на кордоні долучилися польські фермери, які протестують на пункті пропуску “Шегині — Медика”.

Польські перевізники 11-го грудня 2023 року припинили страйк на пункті пропуску “Ягодин — Дорогуськ”. Митниця запрацювала у звичному режимі, пропуск вантажівок відновили в обидва боки. Того ж дня перед пунктом пропуску польська вантажівка знову заблокувала рух. Після попередження від польських правоохоронців фуру прибрали.

З 15:00 години 18-го грудня 2023 року польські перевізники знову заблокували рух вантажівок на міжнародному пункті пропуску “Ягодин-Дорогуськ”.

З 6-го січня у Польщі відновили рух вантажівок дорогою до прикордонного пункту пропуску “Медика – Шегині”.

У Польщі фермери 9-го лютого розпочали загальнонаціональний страйк. Акція протесту триватиме щонайменше до 10 березня.

Під час перемовин в Міністерстві сільського господарства президент Національної ради сільськогосподарських палат Віктор Шмулевич заявив, що всі фермери згодні з трьома основними вимогами: вони не хочуть впровадження Green Deal, імпорту сільськогосподарської продукції з України та вимагають підтримки тваринництва.

Станом на ранок 10-го лютого польські фермери блокували роботу трьох пунктів пропуску на кордоні з Україною: “Ягодин-Дорогуськ”, “Рава-Руська-Гребенне” та “Шегині — Медика”. Цього ж дня, об 11:30, завершився протест перед пунктом пропуску “Шегині-Медика”. Рух вантажівок відновлений.

12 лютого польські фермери розпочали акції протесту на пунктах пропуску “Долгобичув-Угринів”, “Зосін-Устилуг”. Протестувальники блокують там рух вантажівок. Також повторно заблокували ПП “Медика-Шегині”.

15 лютого біля міжнародного пункту пропуску “Ягодин — Дорогуськ” розпочалася акція протесту українських перевізників, які зібралися у відповідь на дії польських фермерів і затримують рух ваговозів із польською реєстрацією.

В Держмитслужбі повідомили, що від ранку, 18 лютого, у вантажному пункті пропуску “Ягодин-Дорогуськ” розпочалася анонсована раніше повна блокада руху вантажівок. Протестувальники не пропускають навіть швидкопсувні, небезпечні чи гуманітарні вантажі.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

6 Травня, Понеділок
5 Травня, Неділя