<

Майже 40 вітряків на громаду: незабаром в Іваничах розпочнуть будівництво вітроелектростанції

15:06 | 15.02.2024 / Іваничі / , , , /
Перегляди
800
/ Коментарі відсутні

В Іваничах побудують вітроелектростанцію із 39 вітряків і суміжних об’єктів електроенергетичної інфраструктури. Нещодавно відбулися громадські слухання та представлення містобудівної документації. А 13-го лютого під час пленарного засідання депутати остаточно затвердили детальний план території  і звіт про стратегічну екологічну оцінку земельних ділянок, розташованих на території громади.

Начальниця відділу земельних відносин та екології Лілія Брись зазначила, що плани розроблені відповідно до державних стандартів. За її словами, суттєвих зауважень від зацікавлених мешканців під час процедури громадського обговорення не надійшло.

Лілія Брись повідомила, що ТзОВ «Вінд Павер Джі Ес Ай Волинь» планує будівництво комплексу вітроелектростанцій загальною встановленою потужністю 150 МВт і ліній електропередач 110 кВт на території Іваничівської громади для здійснення генерації електроенергії шляхом відновлюваного джерела енергії – енергії вітру, а також будівництво супутніх об’єктів електроенергетичної інфраструктури. Зокрема, високовольтні підстанції, розподільчі пункти та кабельні лінії електропередачі для збору і передачі в мережу виробленої на ВЕС електроенергії.

“Після вивчення складеної містобудівної ситуації, наявної містобудівної документації, натурних обстежень, обмірів та фотофіксації, фахівцями визначено основні характеристики для розміщення 39 установок вітрових електростанцій. У звіті про стратегічну екологічну оцінку проведено оцінку наслідків виконання проєкту на навколишнє природне середовище, у тому числі для здоров’я населення та зобов’язань у сфері охорони довкілля і заходів, що передбачається вжити для запобігання, зменшення та пом’якшення негативних наслідків виконання документа державного планування, а також заходів щодо моніторингу цих наслідків”, – підкреслила очільниця відділу земельних відносин та екології.

Під один вітряк інвестори братимуть орієнтовно 2 гектари землі в оренду. Вітряки повинні розташовуватися на 600 метрів один від одного та від приватних будинків.

Нагадаємо, ТзОВ «Вінд Павер Ес Ай Волинь» звернулося до Іваничівської селищної ради з проханням погодити розроблення детального плану земельних ділянок на території сільради площею 150 гектарів та поза межами населеного пункту селища Іваничі площею 10,5 гектарів для будівництва та обслуговування об’єктів альтернативної енергетики. Це було ще в 2019 році, коли очільником громади був Федір Войтюк. Однак пандемія коронавірусу і війна з росією значно затримали усі роботи.

Як повідомив на сесії представник ТзОВ «Вінд Павер Ес Ай Волинь» Орест Хлян, усі ці роки тривала бюрократична тяганина, оформлення й корегування документів, необхідних для будівництва і роботи вітроелектростанції. Він запевнив, що поява вітрової електростанції в громаді – це «крок у майбутнє» для регіону і постійне джерело для наповнення місцевого бюджету та розвитку територій. Адже щорічно, протягом 30 років, будуть сплачуватись податки і мита до місцевої казни. А це суттєве поповнення бюджету громади. А окрім цього, мовляв, інвестори ще й стануть для громади надійними партнерами в різноманітних соціальних проектах.

Орест Хлян повідомив, що вже осінню почнуться підготовчі будівельні роботи з будівництва вітроелектростанції, укріплення й ремонт доріг, якими везтимуть вітряки, та реконструкція кабельних ліній. А усі роботи триватимуть два-три роки. І вже тоді вітряки введуть в електростанцію.

“Наразі, незалежно від подій, які зараз відбуваються в країні, питання електроенергії стало настільки актуальним, що є можливість розвивати цей напрямок. Невдовзі в нас відбудеться зустріч щодо укріплення доріг загального користування. Бо дорога, якою доставлятимуть вітряки, має мати тверде покриття. Восени мають початися перші підготовчі роботи, що стосуватимуться будівництва вітряків. Цей процес – дуже клопіткий і довготривалий. Я вважаю, що впродовж наступних двох-трьох років ми повністю побудуємо нашу вітроелектростанцію. Бо один вітряк – це 12 тонн вантажу. Його везуть частинами і потім на місці монтують. Необхідні спеціальні крани і майданчики.

Вітроелектростанція – це хороша інвестиція в розвиток громади. Адже наразі ми платимо понад мільйон грн орендної плати в рік. Наступного року ця сума буде ще більшою, бо кількість земельних ділянок, які ми орендуємо, збільшилась. Відповідно, коли буде завершене будівництво вітроелектростанції, ще будуть певні види оподаткування в місцевий бюджет. Зокрема й ПДФО. Цей проект – довготривалий. Термін експлуатації – 30 років. І такі проекти передбачають постійний соціальний супровід громади. Тобто, підприємство стає партнером громади на багато років”, – зазначив Орест Хлян.

Голова громади Лідія Томашевська зауважила, що попереду ще багато роботи з місцевими мешканцями, з якими потрібно домовлятися, адже, мовляв, йдеться про забезпечення безпеки людей і їхнього майна. За її словами, це “ляже на плечі” сільських старост.

До слова, вітрогенератор – пристрій, який дозволяє перетворювати кінетичну енергію вітру на електричну. Найменші на місяць можуть виробляти 20–40 кВт·год, найбільші – 1200–2400 кВт·год. Вітрогенератори використовують для енергозабезпечення приватних будинків, котеджів, підігріву та освітлення теплиць, перекачування води тощо. Вітрова електростанція дозволяє людству бути незалежним від нафти і газу, берегти навколишнє середовище, і нарешті – економити на споживанні електроенергії.

До речі, товариство з обмеженою відповідальністю «Вінд Павер Ес Ай Волинь» входить до Групи компаній Грінвіль ЕНЕРДЖІ, яка реалізовує в регіоні проєкти альтернативної енергетики (сонячні, вітроелектростанції).




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

27 Квітня, Субота
26 Квітня, П’ятниця