<

На суди передбачили понад 600 тис. грн: на сесії в Іваничах проаналізували судові витрати керівництва громади

09:15 | 1.10.2024 / Іваничі / , , , /
Перегляди
250
/ Коментарі відсутні

На пленарному засіданні Іваничівської селищної ради 26-го вересня депутати розглянули питання про витрати керівництва громади на суди, більшість яких стосується діяльності ТОВ «Аванті-Девелопмент». Виявилось, що судова епопея керівництва громади та теплопостачальної організації лише набирає обертів. За три роки з бюджету громади на судові витрати «спустили» понад 200 тис. грн бюджетних коштів, із передбачених 630 тис. грн.

На сесію винесли питання «Про хід виконання Програми здійснення заходів з правового захисту Іваничівської селищної територіальної громади на 2022-2025 роки» та «Про хід виконання Програми забезпечення виконання рішень суду про стягнення з бюджету Іваничівської селищної територіальної громади на 2022-2024 роки».

“Юристів наймали через складність справ”, – юристка селищної ради

Доповідачка юристка селищної ради Людмила Іванчук ознайомила присутніх із загальними витратами селищної ради на суди. Так, за її словами, на оплату судових зборів за 2022 – 2024 роки витрачено 120 тисяч 78 гривень, на оплату судових витрат використано 18 тисяч 122 гривні.

“В межах Програми здійснення заходів з правового захисту Іваничівської селищної територіальної громади на 2022 – 2025 роки рішеннями сесій було передбачено обсяг ресурсів на 2022 рік в сумі 30 тисяч гривень, з яких профінансовано 18 тисяч 122 гривні, на 2023 рік  – 200 тисяч гривень, з яких профінансовано 150 тисяч 78 гривень, на 2024 рік теж 200 тисяч гривень, з яких профінансовано 33,5 тисячі гривень.

За рішеннями судів за період з 2022 року по І півріччя 2024 року були виплачені кошти на загальну суму 138 тисяч 798 гривень. На оплату судових зборів в зв’язку з оскарженням судових рішень в апеляційному порядку витрачено 12 тисяч 78 гривень. На оплату судових витрат, пов’язаних із розглядом справи (оплата проведення судової експертизи) використано 18 тисяч 122 гривні”, – проінформувала юристка.

Також вона зізналася, що керівництво громади укладало договори з приватними юристами, які представляли їхні інтереси в судах. Так, у 2023 році було укладено та профінансовано 8 договорів на суму 138 тисяч гривень, а в 2024 році – 2 договори на 33,5 тисячі гривень.

У своїй доповіді Людмила Іванчук зазначила, що адвокатів, наймали через складність справ, пов’язану з нанесенням збитків місцевому бюджету, значну затрату часу та через виняткове значення цих справ для селищної ради.

До речі, левова частина цих доповідей, так само, як і судових справ, стосується діяльності ТОВ «Аванті-Девелопмент», з якою очільниця громади роками не може знайти спільної мови і приймаючи незаконні рішення, змушує судитися. Наголосимо, голова Іваничівської громади програла майже всі судові справи, що стосуються роботи Аванті, потративши сотні тисяч бюджетних гривень.

Чимало коштів місцевого бюджету пішло і на судові справи з ТОВ «Полімер», більшість з яких селищна рада теж програла. Зокрема, за 2023 рік це підприємство через суди стягнуло з Іваничівської громади 136 тисяч 805 гривень.

“Витрати на суди з місцевого бюджету лише зростатимуть”, – директор Аванті

Оскільки більшість судових справ стосуються саме “Аванті”, то на сесію із Києва приїхав директор теплопостачальної організації Костянтин Богатов. Він роз’яснив це питання, пояснив, чому взагалі виникла така ситуація й чому шукає правди в судах, а також доніс місцевим депутатам важливу інформацію про свою діяльність. Окрім цього, Богатов попередив, що керівництво громади продовжує судитися з Аванті, а відтак витрати на суди з місцевого бюджету лише зростатимуть. Адже він впевнений, що і закон, і правда – на його стороні.

“За І півріччя, не дивлячись на діюче рішення виконкому, нашу ліцензію і наявне нами постачання тепла, нам заборгували близько 1,1 млн грн від 4 наших споживачів. Ми подали в суд на лікарню, який повністю визнав нашу правоту. Окрім виплати чималого боргу, медзаклад має компенсувати нам сумарно приблизно 54,5 тисячі гривень.

Я зателефонував очільниці лікарні Аллі Баранчук і запропонував виробити систему реструктуризації боргу. Від неї відповіді досі немає. Ймовірно, вона подаватиме апеляцію. Хочу пояснити: усі ці судові справи – це не лише трата часу, але й грошей вашої громади. І сума цих витрат з часом лише зростатиме. Бо я бачу, що порозуміння немає, тому ми йдемо шляхом судової тяганини”, – підкреслив Богатов.

“Томашевська намагається віддати в оренду аварійні тепломережі за завищеною ціною”, – Богатов

Відповідаючи на питання депутатів, директор теплопостачальної організації пояснив, чому ТОВ «Аванті-Девелопмент» відмовляється брати в оренду тепломережі в Іваничах. Адже саме це питання і стало основним в “енергетичному конфлікті”, спричиненому головою громади. За його словами, Лідія Томашевська намагається віддати в оренду аварійні тепломережі за завищеною ціною та ще й численними технічними помилками та з порушеннями законодавства.

Директор “Аванті” зазначив, що наразі теплопостачальна організація за власний рахунок підтримує ці мережі в робочому стані. Хоча насправді, мовляв, їх стан – незадовільний. Однак голова громади в експертній оцінці спеціально обманула, запевняючи, що тепломережі знаходяться в ідеальному стані. На думку Костянтина Богатова, це зроблено для того, щоб виставити дорожчу вартість оренди цих мереж. А щоб виправдати свій обман, Томашевська восени намагалась провести гідравлічні випробування цих мереж. Однак, як зауважив підприємець, усі фірми їй відмовили, оскільки мережі в настільки поганому стані, що цих випробувань не пройдуть.

До того ж, за словами Богатова, в склад тепломереж ввійшли мережі гарячого водопостачання лікарні, якими понад 10 років і ними вже ніхто не користується.

“Це складна справа. Є різні думки щодо неї. В процесі роботи “Аванті” вияснили, що мережі знаходяться в жахливому стані й потребують дороговартісної реконструкції. Обстеження і гідравлічні випробування не проводилися більш, ніж 10 років. Крім того, керівництво селищної ради виставляє на аукціон тепломережі лікарні, разом із мережами гарячого водопостачання. Вони не використовуються багато років, зокрема, більш ніж 10, через відсутність потреби у споживачів, адже вони обладнали свої приміщення індивідуальними засобами гарячого водопостачання.

Через це не відомо в якому стані зараз знаходяться ці мережі. Я неодноразово просив представників місцевої влади надати підтверджуючі матеріали та документи стосовно технічного стану майна, виставленого на аукціон, в тому числі акти гідравлічних випробувань, однак досі нічого не отримав”, – розповів Богатов.

Костянтин Богатов категоричний – все має бути виключно за законом і ніяк інакше. Відтак обов’язково мають бути проведені усі гідравлічні випробування, усі помилки й порушення неодмінно виправленні й усі документи приведені в норму, згідно із законодавчими вимогами. І лише тоді “Аванті” погодиться взяти ці тепломережі в оренду.

“Ми намагаємося продати старого жигуля за ціною лексуса”, – депутат Мартинюк

До речі, депутат Руслан Мартинюк визнав помилку депутатів, які на одній із сесій 2021 року, повірили працівникам селищної ради, прийняли відповідне рішення і погодили “захмарну” вартість місцевих тепломереж. Він наголосив, що керівництво громади намагається продати “старого жигуля за ціною лексуса”.

“В лютому 2021 року, коли районна рада передавала нам мережі, вони коштували 300 тисяч гривень. Є відповідні документи, які це підтверджують. Але потім ми з 300 тисяч зробили аж 3 мільйони. Ми, депутати, на сесії прийняли таке рішення. Ми повірили працівникам селищної ради. Ми хочемо старого жигуля продати за ціною лексуса. Богатов – підприємець. І він не працюватиме безкоштовно. Він кожну копійку рахує. Але ж можна було з ним домовитись. Ми загнали захмарну ціну за ці мережі. Та віддайте їх йому за одну копійку, але він їх натомість відремонтує”, – зазначив депутат.

“Судова тяганина з Аванті може призвести до блокування рахунків селищної ради”, – депутат Сарабуна

Зауважимо, що за підрахунками директора ТОВ «Аванті-Девелопмент» Костянтина Богатова, йдеться про 1,2 мільйона боргу, а сума штрафів на 1-ше вересня склала вже понад 200 тисяч гривень. Цю інформацію у своїх доповідях юристка селищної ради чомусь приховала.

Натомість про це на своїй сторінці у фейсбуці напередодні сесії повідомив депутат Володимир Сарабуна. Він попередив жителів громади, що програні суди і накопичення боргів через судові витрати можуть призвести до блокування рахунків селищної ради виконавчою службою, а відтак бюджетники не зможуть отримувати свою зарплату.

“Жителі громади мають знати, що якщо селищна рада програє суди, то буде змушена сплатити Аванті мільйони гривень за тепло. Через велику суму, в один момент, селищна рада не зможе віддати такі кошти, а від того виконавча служба заблокує всі рахунки ради, і відповідно, ніякі платежі проходити не будуть, в тому числі і зарплата для усіх бюджетників”, – наголосив Сарабуна.

Нагадаємо, 13-го вересня відбулось засідання Верховного Суду, який також задовольнив позов теплопостачальної організації і відправив виграну справу Томашеської на новий розгляд. Відтак голова Іваничівської громади програла мйже всі судові справи, що стосуються роботи Аванті, потративши сотні тисяч бюджетних гривень.

Як бачимо, в результаті безглуздих судових справ, спричинених незаконними рішеннями Томашевської, а саме про це свідчать суди, які усі виграло Аванті, “на вітер пішли” сотні тисяч грн з місцевого бюджету. Однак керівництво громади і не думає зупинятися, а збирається подавати апеляції й продовжувати судові спори. А відтак, чималі кошти місцевого бюджету й надалі витрачатимуться не на потреби громади, або ж допомогу ЗСУ, а на суди і приватних адвокатів… Тим паче, що більшість депутатів, зокрема й тих, які працюють в апараті селищної ради, підтримують не інтереси своїх виборців, а політику Лідії Томашевської. Адже саме про це свідчить те, що вони під час розгляду витрати коштів на судову тяганину тихенько сиділи і не завдавали жодних питань ні очільниці громади, ні юристці, ні Богатову.

Читайте також:




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

1 Жовтня, Вівторок